Ubuntu verruilt Linux-interface voor eigen maaksel

Canonical stapt bij de volgende versie van zijn Linux-variant Ubuntu over op de eigen desktopomgeving Unity. Oudgediende GNOME wordt geloosd wegens onenigheid over het design.

Ubuntu stopt met ingang van versie 11.04, die in april uitkomt, na ruim 6,5 jaar met het leveren van de desktopomgeving GNOME. Dat heeft Canonical-oprichter Mark Shuttleworth gisteren bekend gemaakt op de Ubuntu Developer Summit in Florida. In versie 11.04 is Ubuntu voorzien van Unity, de desktopomgeving die Canonical zelf heeft ontwikkeld voor de netbookuitvoering van zijn Linux-distributie. Het maakt nu een op de desktop toegespitste versie van de Unity-omgeving.

'Uiteenlopende visies'

Volgens Shuttleworth komen de visies van Canonical en de GNOME-gemeenschap niet overeen. Hij voorspelt een groeiende kloof over hoe een desktopomgeving eruit moet zien en bediend moet worden. "We hebben een opvatting die afwijkt van die van de GNOME-mensen over de belangrijkste ontwerpkwesties. Bijvoorbeeld over hoe programmamenu's moeten verschijnen op het systeem, hoe men moet zoeken om applicaties te vinden en hoe iemands favoriete programma's gepresenteerd moeten worden", zegt Shuttleworth tegen Webwerelds Amerikaanse correspondent.

Volgens de Zuid-Afrikaan heeft Canonical wel meegediscussieerd over het ontwerp van de GNOME-desktopomgeving en heeft het bedrijf haar opvattingen daar duidelijk gemaakt. De ontwerpers van GNOME namen die opvattingen echter niet over. Als gevolg van deze designkwesties was de relatie tussen Canonical en de ontwikkelaars van GNOME al langer disharmonieus.

Beter dan Mac OS X

"Omdat Canonical de desktop-interface Unity al ontwikkelt voor netbookgebruikers, zijn we daar verder gegaan en ontwikkelen we nu ook een algemene desktop-interface voor de volgende release", zegt Shuttleworth. "In wezen is Unity een heel ander product uit de GNOME-shell", zegt hij, "Het organiseert dingen op een heel andere manier".

Volgens voorstanders zou de nieuwe desktopomgeving van Ubuntu uiteindelijk een betere gui moeten krijgen dan Mac OS X. Het open source Unity krijgt daarom ondersteuning voor hardwarematige versnelling via de grafische kaart. Voor videokaarten die het grafische geweld van Unity niet aan kunnen, komt er een lichtere versie.

Weinig upgrade-problemen

Ondanks de verschillen tussen GNOME en Unity belooft Shuttleworth dat huidige gebruikers van Ubuntu weinig problemen zullen krijgen met het overschakelen naar de nieuwe interface. Canonical blijft wel elementen van GNOME, zoals GTK+ integreren in Ubuntu.

Daarnaast belooft Shuttleworth dat alle GNOME en KDE-applicaties gewoon werken onder Unity. Gebruikers die echt niet zonder GNOME willen werken, kunnen de desktopomgeving later alsnog installeren via bijvoorbeeld Synaptic, stelt de ceo.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten