Uitgebreide zoekfunctie Windows 10 gebruiken: dit wil je weten

Door: Wesley Akkerman | 13 oktober 2021 09:02

How To

Windows 10 beschikt over een uitgebreide zoekfunctie waarmee je bestanden terugvindt. De extra opties maken het mogelijk in mappen en op andere plekken te zoeken waar de reguliere functionaliteit tekortschiet. Maar hoe activeer je die en hoe werkt de functie?

Met de uitgebreide zoekfunctie doorzoek je heel je computer vanuit een ingebouwde zoekbalk. Je hebt hier dus geen externe of andere programma’s of apps voor nodig. Voordat je we de functie activeren, moet je wel even rekening houden met het feit dat dit lang kan duren. Werk je dus op een laptop, dan doe je er goed aan de stekker in het apparaat te stoppen. Bovendien kost het zoek via deze functionaliteit flink wat processorkracht; het kan dus zijn dat wanneer je dit tijdens het werken doet, je tegen allerlei vertragingen aanloopt. Laten we de optie nu eerst aanzetten.

Uitgebreid zoeken Windows 10 activeren

Open de Instellingenapplicatie van Windows 10 door de Windows-toets en de i samen in te drukken. Of open Start, waarna je op het tandwieltje klikt. Eén van de opties die nu in beeld verschijnt, is Zoeken. Klik daarop. Je belandt op de pagina genaamd Machtigingen en geschiedenis. Klik nu op de knop Zoeken in Windows. Die tref je links in het menu aan. Onder het kopje Mijn bestanden doorzoeken zie je dat Klassiek aangevinkt is. Windows zoekt dan alleen door bestanden in je bibliotheken en het bureaublad. De optie die we zoeken staat eronder: Uitgebreid. Dan doorzoek je heel je pc. Lees ook nog even de tekst goed door die bij de optie vermeld wordt.

Je kunt de gemiddelde zoektijd ietwat omlaag brengen door mappen uit te sluiten in het uitgebreid zoeken. Je herstelt die handeling door de mappen van die lijst te halen, natuurlijk. Mappen toevoegen werkt gelukkig heel simpel. Op dezelfde pagina zie je het kopje Uitgesloten mappen staan, met daaronder de knop voor Een uitgesloten map toevoegen. Klik daarop en selecteer in het omhooggekomen dialogenvenster de map(pen) die je wil uitsluiten. Wil je een map alsnog meenemen in het zoeken of wil je een map weghalen die Windows 10 standaard uitsluit? Klik dan op de naam van die map en vervolgens op de knop Uitgesloten map verwijderen.

Tot slot nog twee opties

Dan hebben we tot slot nog twee andere opties op deze pagina: Prestaties indexeerfunctie en Meer instellingen zoekindexeerfunctie. Wanneer je wil dat de uitgebreide zoekmachine de energie-instellingen van je laptop respecteert, dan schuif je hier het vinkje van links naar rechts (en dus van Uit naar Aan). Met de tweede optie heb je nog meer invloed op de manier waarop Windows 10 je computer doorzoekt. Wanneer je op Geavanceerde instellingen zoekindexeerfunctie klikt (de blauwe tekst) dan kun je allerlei locaties selecteren waarvan je wil dat Windows ze meeneemt.

2 Reactie(s) op: Uitgebreide zoekfunctie Windows 10 gebruiken: dit wil je weten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 oktober 2021 16:56 outlaw99
  Installeer Everything en zoeken wordt nooit meer hetzelfde….. veel beter dan de standaard mogelijkheden van Windows..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 januari 2022 21:25 GeraldA
  Bij mij werkt niets onder Zoeken in Windows. Vermoedelijk moet je eerst indexering aan zetten. Vind ik allemaal nodeloos ingewikkeld.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.