Uitgevers klagen Spotify-rivaal Grooveshark aan

Door: tonie-van-ringelestijn | 25 juli 2011 11:48

Apps & Software

Online-muziekdienst Grooveshark, een gratis alternatief voor Spotify, is in de VS aangeklaagd door muziekuitgevers en rechthebbenden.

Het Amerikaanse Grooveshark, dat gratis muziek streamt uit een collectie van enkele miljoenen tracks, is in de Amerikaanse staat Tennessee aangeklaagd door een groep van muziekuitgevers en songwriters, meldt Cnet. De rechthebbenden claimen dat Grooveshark gebruikers in staat stelt om illegaal hun muziek te verkrijgen. De webdienst is volgens de aanklagers daarom aansprakelijk voor auteursrechtschendingen.

Wissen na melding

Grooveshark heeft eerder gezegd dat het zich aan de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act (DMCA) houdt. Als dienstenaanbieder zou Grooveshark onder de DMCA beperkt beschermd zijn tegen auteursrechtschendingen door zijn gebruikers. Het bedrijf haalt op verzoek van rechthebbenden muziek uit zijn database.

Bij Grooveshark kunnen gebruikers zelf muziekbestanden uploaden, die vervolgens ook voor de andere gebruikers beschikbaar zijn om te streamen. Met die functie wijkt Grooveshark af van andere streaming muziekdiensten, zoals Spotify, Rhapsody, Rdio en MOG. Bij die muziekstreamers bieden de platenmaatschappijen zelf hun muziek aan in ruil voor royalty's.

Grooveshark is ook al aangeklaagd door de grote platenmaatschappij Universal Music Group. Die zaak loopt nog. Vorig jaar trof het bedrijf uit Florida nog een schikking met EMI Music.

Apps verwijderd

In tegenstelling tot Spotify werkt Grooveshark via het web in een Flash-speler en zonder een eigen pc- of Mac-clientapplicatie. De dienst heeft ook eigen mobiele apps, maar zowel Apple als Google hebben de Grooveshark-apps eerder uit de App Store en de Android Market verwijderd. Dat is gebeurd na klachten van rechthebbenden.

Grooveshark, dat in 2009 meer dan 35 miljoen gebruikers telde, is een grote concurrent van Spotify, dat eerder deze maand in de VS van start is gegaan. Spotify heeft de beperking dat gratis gebruikers maar circa 10 uur kunnen luisteren, onderbroken door reclame. Zo'n limiet heeft Grooveshark niet. De site vraagt 9 dollar per maand voor luisteren via zijn smartphone-apps. Die zijn nog wel beschikbaar voor jailbroken toestellen.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Uitgevers klagen Spotify-rivaal Grooveshark aan

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.