Uitleg bij afbeeldingen en tabellen in Google Docs

© PXimport

Uitleg bij afbeeldingen en tabellen in Google Docs

Geplaatst: 11 november 2021 - 08:52

Aangepast: 14 december 2022 - 12:46

Dirk Schoofs

Afbeeldingen toevoegen in Google Docs gaat erg makkelijk, maar bijschriften plaatsen is andere koek. Eigenlijk is er geen echte ondertitelingsfunctie in Google Documenten. Toch tonen we enkele manieren om in een document bijschriften te plaatsen bij afbeeldingen en tabellen.

Mensen zijn visueel ingesteld. Het eerste waar we in een krant of tijdschrift naar kijken zijn de foto’s. Daarna lezen we naast, boven of onder de foto het bijschrift dat iets meer vertelt over het onderwerp of de fotograaf. Over het algemeen gebruik je bijschriften om de afbeelding te verbinden met de tekst. Er zijn maar weinig beelden die het zonder bijschrift kunnen stellen. In die zin zijn bijschriften essentieel. Er zijn zelfs lezers die, nadat ze de foto’s en bijschriften hebben doorgenomen, niet eens meer de moeite nemen om het hele verhaal te lezen. Google Docs is ongetwijfeld een van de beste op de cloud gebaseerde tekstverwerkers met realtime samenwerking en allerlei geweldige functies. Maar als je de afbeeldingen een bijschrift wil geven, is er geen directe optie in Google Docs. Je moet dus een beetje werk verzetten om een tekst aan je foto’s toe te voegen.

Afbeelding invoegen

Om een afbeelding toe te voegen in het onlinedocument gebruik je het menu Invoegen. Vanaf daar kun je een afbeelding selecteren uit Google Foto’s, uit een map op de harde schijf of je kunt vanuit de ingebouwde zoekmachine het internetaanbod raadplegen. Wij kiezen in dit voorbeeld voor de laatste mogelijkheid. Daarmee verschijnt er een balk aan de rechterkant waar je bovenaan zoekwoorden typt. Dubbelklik op de afbeelding die je in het document wilt plaatsen. Vaak is zo’n afbeelding veel te groot. Door op het plaatje te klikken, verschijnen er handvaten waarmee je de afbeelding kunt verkleinen. Daarna geef je in de werkbalk aan hoe je afbeelding wilt uitlijnen: links, centraal of rechts.

 

© PXimport

Inline-tekst

Veruit de snelste manier om een bijschrift aan een afbeelding toe te voegen is via inline-tekst. Dit is een instelling in Google Documenten waarmee je tekst uitlijnt met objecten, zoals vormen, tabellen én afbeeldingen. In feite gaat het om een tekstterugloopstijl. Wanneer je op de afbeelding klikt, verschijnen onder de afbeelding verschillende tekstterugloopstijlen. De eerste is Inline. Selecteer deze stijl, plaats de muisaanwijzer onder de afbeelding en typ het bijschrift. Daarna kun je de tekstgrootte, uitlijning, kleur en stijl opmaken met behulp van de knoppen in de werkbalk bovenaan. Het nadeel van deze methode is dat het eigenlijk een onderbreking van de tekst is. Dat is prima voor grotere foto’s, maar als je nog aan de tekst moet sleutelen, kan het bijschrift verschuiven.

 

© PXimport

Insluiten in een tekening

Ben je van plan om achteraf nog dingen in het document aan te passen? Dan kun je beter voor een andere methode kiezen, zoals het insluiten in een tekening. Positioneer de muisaanwijzer waar de afbeelding moet komen en kies Invoegen / Tekening en selecteer dan Nieuw. De tekening die je samenstelt, bestaat uit de afbeelding én het bijschrift.

In het venster Tekening klik je bovenaan in de werkbalk op de knop Afbeelding. Daarna kun je een afbeelding uploaden van je pc, Google Drive of van internet. Wanneer de afbeelding is ingeladen, gebruik je de knop Tekstvak. Daarmee sleep je een tekstvak onder de foto waarin je de ondertitel typt. Ook nu kun je de tekst opmaken. Pas hem aan met behulp van verschillende opmaakopties, zoals lettergrootte, lettertype, tekstkleur, vulkleur, uitlijning, vet, cursief, onderstrepen, rand toevoegen aan bijschrift, regelafstand en opsommingstekens.

Als je tevreden bent, klik je op de blauwe knop Opslaan en sluiten. Hierdoor behandelt Google Docs de afbeelding en het bijschrift voortaan als één element. Wil je achteraf toch nog iets in het bijschrift wijzigen, dan klik je op de afbeelding en vervolgens kun je onder het plaatje de knop Bewerken gebruiken. Hierdoor kom je terug in de tekenmodule waar je de tekst kunt wijzigen.

 

© PXimport

In een tabel

De derde methode is dat je een tabel maakt waarin de afbeelding en bijschrift allebei in een andere cel staan. Als je daarna de tabelrand verwijdert, wordt de tabel zelfs onzichtbaar. Weer ga je naar het menu Invoegen en dan kies je Tabel. Terwijl je dit doet, geef je het aantal cellen op waaruit de tabel moet bestaan. Kies een 1x2-tabel. Dit levert je een tabel op met één kolom en twee cellen die boven elkaar staan.

Voeg daarna de afbeelding in de bovenste cel in. Klik in die cel en via het menu Invoegen en importeer je een afbeelding. Als er al een afbeelding in het document staat, kun je die ook naar deze cel slepen. Typ daarna het bijschrift in de cel onder de afbeelding. En weer kun je de tekst opmaken zoals iedere andere tekst.

Om de randen van de tabel te laten verdwijnen, klik je met de rechtermuisknop op de tabel en kies je Tabeleigenschappen. Wijzig de tabelrand in 0 pt. Hierdoor lijkt de tabel niet meer te bestaan, maar net als bij de tekenoptie hierboven blijven het bijschrift en de afbeelding verbonden met elkaar. Handig mocht je besluiten om ze te verplaatsen.

 

© PXimport

Caption Maker

De laatste oplossing vinden we het neusje van de zalm voor mensen die een dossier of werkstuk maken met veel afbeeldingen en tabellen. In een lijvig project wil je dat alle grafische elementen op een eenvormige manier bijschriften krijgen. De oplossing die we voorstellen is Caption Maker, een gratis aanvulling voor Google Docs. Add-ons zijn kleine programma’s die de mogelijkheden van Google Docs uitbreiden.

In de rechterbalk van Google Documenten zie je een plusteken. Als je er met de muisaanwijzer over gaat, verschijnt de tekst Add-ons toevoegen. Klik erop en dan opent Google Workspace Marketplace. Typ in het zoekvak Caption Maker en daar is de toevoeging van Zeljko Sucic. Dubbelklik op de add-on en daarna kom je in een nieuw venster waar je op Installeren klikt.

 

© PXimport

Captionize

Het is een beetje wennen aan de werkwijze, want Caption Maker werkt niet intuïtief, maar je kunt er zoveel tijd mee besparen. Je kunt zelfs een dynamische en aanklikbare lijst genereren van alle gebruikte afbeeldingen en alle tabellen. Positioneer de afbeeldingen en tabellen in het document op de gewenste locaties, maar geef ze nog geen bijschriften. Dat komt straks.

We hebben wel gemerkt dat je bij iedere afbeelding de Tekstomloop in de optie Inline moet plaatsen om deze add-on perfect te laten werken. Eerder hebben we uitgelegd hoe je dat doet. Daarna gebruik je het menu Add-ons vanwaar je Caption Maker opstart. In de zijbalk vind je de rubriek Process document. Klik daar op de knop Captionize. Enkele seconden later verschijnt een pop-up die vertelt hoeveel afbeeldingen en hoeveel tabellen onderschriften hebben gekregen.

 

© PXimport

Vernederlandsen

Omdat je nog geen onderschriften hebt getypt, zie je onder de afbeeldingen een pictogram van een bladwijzertje en een bijschrift met de weinig zeggende boodschap Figure 1, Figure 2 enzovoort. Het vlaggetje betekent dat Caption Maker een bookmark heeft geplaatst die het straks kan gebruiken in de listing.

Als je vindt dat een bepaalde afbeelding of tabel geen bijschrift moet krijgen, dan selecteer je dit object en in de zijbalk van Caption Maker klik je op de knop Set caption off. Als je jezelf achteraf bedenkt, kunt dit gemakkelijk ongedaan maken met de knop Set caption on.

Natuurlijk ben je niet tevreden met de Engelse verwijzingen zoals Figure 1 en Table 1. Daarom klik je op de Options. In de categorie Images en Drawings zie je bij Format : New de code Figure (c). {t}. Vervang in deze code het woord Figure bijvoorbeeld door het woord Afbeelding. Op dezelfde manier wijzig je bij Tables Format : New de code Table (c). {t} in Tabel (c). {t}.

Klik opnieuw op de knop Captionize om de wijzigingen toe te passen. Hierdoor beginnen de bijschriften in het Nederlands met de woorden Afbeelding of Tabel en daarna lees je een volgnummer. Bij de opties kun je trouwens aangeven met welk getal de nummering van de afbeeldingen en tabellen moet starten.

Invullen

Vervolgens kun je in het document handmatig onder de afbeeldingen en de tabellen de juiste bijschriften typen achter het Afbeelding # of Tabel #. Bij de options van Caption Maker pas je in de rubriek Visual settings ook de looks van de bijschriften aan.

Kies bij Predefined style een van de instellingen en daarbij is het mogelijk de tekstgrootte en -kleur te wijzigen. Deze wijzigingen worden ook pas weer zichtbaar als je op Captionize hebt geklikt. Bovendien kun je de bijschriften onder of boven de afbeelding of tabel plaatsen.

 

© PXimport

Interactieve lijsten

Voor wie een werkstuk met veel illustraties maakt, is de laatste optie van Caption Maker erg interessant. Je kunt namelijk een lijst van de afbeeldingen en/of de tabellen genereren die je daarna aan het begin of het eind van dit document plaatst. Zo’n lijst bevat verwijzingen naar de gemarkeerde onderdelen.

Als je dus in de lijst op de link klikt, schakel je meteen naar de juiste afbeelding. Wanneer je deze lijsten moet vernieuwen omdat er afbeeldingen zijn verwijderd of bijgekomen, klik je in de groep Insert/Update listings op de knop Update listings.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten