Uitlijnen en ordenen in PowerPoint doe je zo

Door: dirk-schoofs | 07 maart 2021 11:46

How To

Natuurlijk ken je de hulplijnen die in PowerPoint op het scherm verschijnen als je objecten verplaatst. Maar er is ook een andere manier om objecten te ordenen, uitlijnen en verdelen over de dia. Deze techniek maakt de stijl van je presentaties nog meer verzorgd.

Stap 1: Grootte

Hier hebben we vijf objecten aan een dia toegevoegd die we graag willen uitlijnen, in een bepaalde laagvolgorde plaatsen én even groot maken. Eerst selecteer je alle afbeeldingen waar het om gaat. Je kunt de afbeeldingen stuk voor stuk aanklikken met de muis terwijl je Ctrl-toets ingedrukt houdt (op macOS met de Cmd-toets). Wil je alle items op de dia uitlijnen? Dan kun je ook Ctrl+A (macOS Cmd+A) indrukken. Als de afbeeldingen niet allemaal even groot zijn, gebruik je het tabblad Afbeeldingsopmaak waar je in het onderdeel Grootte de gewenste hoogte en/of breedte ingeeft. Zet zeker een vinkje tussen Hoogte en Breedte zodat de afbeeldingen hun verhoudingen behouden.

Als je de afbeeldingen tegelijk hebt geselecteerd kun je ze even groot maken.

Stap 2: Stapelvolgorde

De afbeeldingen die je aan een dia toevoegt, staan in een bepaalde volgorde. Vooral wanneer ze elkaar overlappen, is die volgorde belangrijk. In het tabblad Afbeeldingsopmaak vind je de knoppen Naar voren en Naar achteren om het geselecteerde item een andere plaats te geven in de stapelvolgorde, maar dat blijft een gedoe. Veel interessanter is de knop Objecten opnieuw ordenen. Hiermee verschijnen de lagen van de objecten in een donker werkvlak, zodat je de lagen kunt vastgrijpen om naar een andere volgorde te slepen.

In deze werkomgeving wijzig je de laagvolgorde.

Stap 3: Uitlijnen en verdelen

Nu kun je aangeven hoe je de afbeeldingen ten opzichte van elkaar wilt uitlijnen. Wil je de afbeeldingen in het midden van de dia uitlijnen dan kies je in het tabblad Afbeeldingsopmaak / Uitlijnen op dia. Je kunt de items ook op basis van de bovenkant, het midden of de onderkant uitlijnen. Uiteraard wil je de afbeeldingen evenredig verdelen over de dia. Hiervoor ga je naar Objecten uitlijnen en dan kies je Horizontaal verdelen. Zijn alle items netjes verdeeld en uitgelijnd, groepeer ze dan. Het is dan veel gemakkelijker om ze samen te bewerken en te verplaatsen. De opdracht Groeperen vind je in het contextueel menu als je eerst de objecten samen selecteert en dan met de rechtermuisknop op de selectie klikt.

Laat PowerPoint de afbeeldingen op gelijke afstanden verdelen.

0 Reactie(s) op: Uitlijnen en ordenen in PowerPoint doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.