UltraMon 3.0.10

Door: Edmond Varwijk | 07 april 2010 15:49

Apps & Software

Niet één, maar meerdere beeldschermen aan de pc koppelen geeft productiviteit en gebruiksgemak een enorme boost. Helaas ondersteunt Windows 7 dit slechts zeer beperkt en is bijvoorbeeld UltraMon nodig om gemakkelijk met meerdere beeldschermen te werken.

UltraMon is het product van de Zwitserse ontwikkelaar Christian Struder. Het programma zit boordevol multimonitorfuncties, zowel voor het inrichten van een groot bureaublad alsook voor het mooi aankleden ervan. De belangrijkste functie is de SmartTaskbar. Deze toont ook op de extra monitor(en) een taakbalk en daarop, optioneel, ook alleen die programma’s die ook op die monitor actief zijn. Dit is echt heel handig en totaal onbegrijpelijk dat dit niet standaard in Windows zit (vooral omdat Microsofts eigen ontwikkelaars er massaal om vragen). Een tweede startmenu evenals een tweede systeemvak ontbreekt echter in de SmartTaskbar, deze zijn alleen op de eerste monitor te vinden.

Een ‘slimme taakbalk’ zoals de SmartTaskbar van UltraMon, is een verplicht nummer voor multimonitorsoftware.

Vensterbeheer

Ook voor het omgaan met vensters biedt UltraMon functies. Zo plaatst het rechtsboven op de titelbalk telkens twee extra knoppen waarmee met één klik van de muis een venster naar de andere monitor verplaatst wordt of gespreid over beide monitoren. Een verwante optie is de mogelijkheid een venster dat op een scherm gemaximaliseerd is, zonder het eerst kleiner te maken, naar een ander venster te slepen. Een functionaliteit die in Windows ontbreekt, althans tot Windows 7. In de jongste versie van het Microsoft OS kan dit ook zonder UltraMon, de UltraMon-functie staat nu dan ook standaard uit.

Vensters verplaatsen en vergroten gaat beter met de extra knoppen die UltraMon in iedere titelbalk plaatst.

Windows 7

Alles werkt zoals we dat al van een eerdere versie van UltraMon gewend waren. Althans, wanneer UltraMon wordt bekeken als een losse verzameling functies, dan heeft de maker van UltraMon een prima job geleverd en zijn hele pakket compatibel gemaakt met Windows 7. Wordt UltraMon bekeken als multimonitoruitbreiding voor Windows 7, dan vallen er toch wel gaten in het product. Zo werken veel nieuwe Windows7-eigenschappen niet op de SmartTaskbar. Dit betreft bijvoorbeeld AeroShake, het met de muis snel bewegen van venster en zo alle andere vensters minimaliseren. Dit werkt alleen op de primaire monitor, niet ook op volgende monitoren. Het door geopende vensters naar het bureaublad kijken via de knop helemaal rechts op de taakbalk werkt wel, maar voor alle monitoren tegelijk, en JumpLists werken weer alleen op de primaire monitor. De functionaliteit van een programmavermelding op de taakbalk van de primaire monitor is dus anders dan op een volgende monitor. Eveneens ontbreken op de tweede monitor de live miniatuurpreviews van geopende vensters zodra de muis boven een vermelding op de taakbalk wordt gezet.

Links geen jumplist op de SmartTask-bar (tweede monitor), rechts wel op de Windows Taakbalk (eerste monitor).

En er zijn meer beperkingen. Zo is het wel mogelijk op iedere monitor een eigen screensaver of bureaubladachtergrond te gebruiken, maar kan dat niet met een Windows Thema. En evenmin kan uit één thema met meerdere roulerende afbeeldingen, een selectie van twee verschillende afbeeldingen telkens worden gewisseld.

Anders dan Windows kan UltraMon op twee monitoren twee verschillende screensavers tonen.

Conclusie

Alle functies uit de eerdere versies van UltraMon werken nu probleemloos onder Windows 7. UltraMon 3 alleen afschilderen als een Windows7-compatibele versie van een bekend product, gaat echter voorbij aan de vele vernieuwingen die er zijn en die bij het werken met meerdere monitoren van groot nut kunnen zijn. Toch is het jammer dat een aantal van de nieuwe Windows7-functies helemaal niet werkt waar UltraMon actief is. Hoewel nog onbekend is of andere programma’s voor multimonitor-ondersteuning dezelfde beperkingen kennen, was het mooi geweest als in elk geval UltraMon ze had opgelost.

UltraMon 3.0.10

Prijs $ 39,95 (ca. € 27,-)

Taal Engels

Medium 4 MB download

Proefversie 30 dagen, volledige functionaliteit

OS Windows 2000/XP/Vista/7

Systeemeisen Pentium 4, 1 GB RAM, 10 MB harde-schijfruimte, grafische kaart met twee monitoren aangesloten of gelijkwaardige oplossing

Maker Realtime Soft

Oordeel 7/10

Pluspunten

Betere multimonitorfunctionaliteit dan Windows

Beter venstermanagement

Slimme taakbalk

Profielen

Volledig Windows 7 compatibel

Minpunten

Windows7-functies beperkt ondersteunt

Geen dubbel startmenu en systeemvak

Engelstalig

0 Reactie(s) op: UltraMon 3.0.10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.