Unieke vakantievideo

Door: evi-maquoi | 16 februari 2010 09:17

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Uw (vakantie)foto’s kunt u in een fotoboek of webalbum opnemen, maar het kan ook een stuk indrukwekkender! Met Windows Movie Maker maakt u er een film van. Nog even op schijf branden en u kunt uw ‘fotofilm’ met vrienden en familie vanaf de bank op de tv bekijken.

Windows Movie Maker

Er bestaan tientallen goede softwarepakketten waarmee u een videofragment kunt maken van uw favoriete foto’s. Wij kozen voor Windows Movie Maker omdat dit programma volledig gratis is en standaard op uw computer is geïnstalleerd (althans in Windows Vista. Gebruikers van Windows 7 kunnen Windows Live Movie Maker downloaden). Het softwarepakket is Nederlandstalig, erg gebruiksvriendelijk en beschikt over heel wat interessante functies. In het kader ‘Alternatieve programma’s en diensten’ schotelen we u nog enkele andere programma’s voor. Zet uw vakantiefoto’s op uw harde schijf als deze nog op uw digitale camera staan. Breng alle foto’s samen in één map, dat vergemakkelijkt de klus straks.

Alle vakantiefoto’s in één map plaatsen, bespaart u straks heel wat werk.

Foto’s importeren

Foto’s laden in Windows Movie Maker is een fluitje van een cent. Open het programma en klik vervolgens links bovenaan op de knop Media importeren of kies Bestand, Media-items importeren. Blader in het dialoogvenster naar uw vakantiefoto’s. Selecteer verschillende foto’s door de Ctrl-knop ingedrukt te houden en klik op de knop Importeren. Windows Movie Maker is compatibel met de meest gangbare bestandsformaten: jpg, bmp, gif, png, tif, enzovoorts. U krijgt uw geïmporteerde foto’s als thumbnails te zien. Als u liever de details van uw foto’s (zoals de opnamedatum en het tijdstip van opname) wilt zien, kan dat ook. Klik hiervoor bovenaan in de menubalk op Beeld en vink Details aan. U kunt het icoontje met de vier foto’s gebruiken om de weergave van uw geïmporteerde media te wijzigen. Door op een foto te klikken, krijgt u een grotere versie te zien in het previewvenster.

Met behulp van miniatuurweergaven krijgt u een handig overzicht van alle geïmporteerde foto’s.

Storyboard en tijdlijn

Of u nu gebruikmaakt van videofragmenten of foto’s, om een filmpje met Windows Movie Maker te maken moet u uw beelden naar het storyboard slepen. Dat is erg eenvoudig. Het enige dat u moet doen, is een geïmporteerde foto vastpakken en onderaan op het storyboard loslaten. De volgorde van de foto’s wijzigen, kan op ieder moment. Weet wel dat verticale foto’s altijd met twee zwarte balken aan de zijkanten getoond zullen worden.

Wilt u die ene foto langer dan 5 seconden in beeld? Klik erop en versleep hem op de tijdlijn.

Standaard worden afbeeldingen gedurende vijf seconden getoond, maar uiteraard kunt u de tijdsduur nog aanpassen. Hiervoor hebt u de tijdlijn nodig. Klik op het kleine driehoekje naast Storyboard en selecteer Tijdlijn. U kunt ook de toetsencombinatie Ctrl+T gebruiken om te switchen tussen storyboard- en tijdlijnmodus. Wilt u de tijdlijn wat groter in beeld krijgen? Verschuif dan de rand van de tijdbalk naar boven. Wilt u de weergaveduur van de foto’s wijzigen? Plaats uw cursor dan in de tijdlijn op de foto waarvan u de weergaveduur wilt aanpassen zodat er een dubbele rode pijl verschijnt. Klik en verkort of verleng de tijdsduur door de foto te verslepen. Wilt u de standaardtijd van vijf seconden aanpassen? Dat kan ook. Kies Extra, Opties en klik door naar het tabblad Geavanceerd. Pas het aantal seconden bij Speelduur aan en klik op de OK-knop.

U kunt de standaard speelduur aanpassen via de programmaopties.

Overgangen

U kunt het resultaat op elk moment bekijken door op de Play-knop te klikken in de tijdlijn of de toetsencombinatie Ctrl+W te gebruiken. Pauzeren en herstarten kan erg eenvoudig met de spatiebalk. Als u het filmpje hebt bekeken, zult u wellicht merken dat de overgangen tussen de verschillende afbeeldingen nog niet netjes zijn. Het ene moment ziet u een strandfoto en het volgende kiekje is opeens gemaakt in een dorpje dat u de dag daarna hebt bezocht. Zulke harde overgangen kunt u aanpassen. Klik op Overgangen in de linkerkolom of selecteer Extra, Overgangen. Er verschijnen nu tientallen verschillende overgangseffecten in beeld. Selecteer er een en klik op de Play-knop voor een preview. De ene overgang oogt een stuk professioneler dan de andere. Onze voorkeur gaat uit naar Balken, Diagonaal rechtsonder, Ezelsoor, Inzet, Omslaan, Rollen, Vervagen en Wegvegen. Om een overgang te gebruiken, volstaat het om die tussen twee foto’s op het storyboard te slepen. Een gouden tip: maak er geen kakofonie van en wees zuinig met het aantal verschillende overgangen.

Bekijk de verschillende overgangen in het preview­venster en sleep ze daarna naar het storyboard.

2 Reactie(s) op: Unieke vakantievideo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 juni 2014 02:46 Anoniem
  Greetings! Very useful advice within this article! It is the little changes that make the most important changes. Many thanks for sharing! eeagadgafafgeebe
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juni 2014 02:23 Anoniem
  Helpful info. Fortunate me I found your website by chance, and I'm shocked why this twist of fate did not took place earlier! I bookmarked it. efcafgddcedkcgda
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.