Unlocker 1.9.1 en Delete Doctor 2.3

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 10 oktober 2011 16:38

Apps & Software

Wanneer u een map of bestand wilt verwijderen, krijgt u soms de melding dat dit niet mogelijk is omdat het bestand of de map in gebruik is, of omdat de toegang wordt geweigerd. Dat kan een goede reden hebben. Weet u echter zeker dat u het betreffende item veilig kunt verwijderen, maar lukt dit desondanks niet, dan zijn er verschillende programmaatjes waarmee u dit voor elkaar kunt krijgen. We bespreken er hier twee van: Unlocker en Delete Doctor.

De melding dat u een bepaald bestand of een bepaalde map niet mag verwijderen, wordt meestal veroorzaakt omdat het bestand of de map geopend is in een bepaald programma. Ook bij malwarebestanden krijgt u vaak een dergelijke melding. Deze draaien op de achtergrond en laten zich niet zomaar verwijderen. Meestal volstaat het om het betreffende proces af te sluiten. Werkt dit echter niet of is niet duidelijk om welk proces het gaat, en weet u zeker dat u het betreffende item veilig kunt verwijderen, dan zijn er verschillende programma's waarmee dit toch mogelijk is.

Unlocker 1.9.1

Unlocker is het bekendste programma op dit gebied. De werking is eenvoudig: u klikt met uw rechtermuisknop op het onwillige item en kiest in het contextmenu de optie Unlocker. Er verschijnt een venster dat alle geblokkeerde processen toont. Door op de knop Vrijgeven of Alles Vrijgeven te klikken, wordt de blokkade opgeheven, waarna u het item kunt verwijderen. Unlocker kan zowel met mappen als bestanden overweg.

Delete Doctor 2.3

Een nog eenvoudiger programma is Delete Doctor. Er is wel een beperking: deze standalone tool kan alleen geblokkeerde bestanden verwijderen en geen onwillige mappen. Helaas voelt het uiterlijk van Delete Doctor wel behoorlijk ouwelijk aan, een beetje uit de tijd van Windows 98.

Unlocker en Delete Doctor kunnen hardnekkige bestanden van uw pc verwijderen.

Keuze

In principe lossen beide tools hetzelfde probleem op, maar onze voorkeur gaat uit naar Unlocker. Niet alleen vanwege de interface, maar ook omdat het gehele mappen aanpakt. Ongeacht welk van deze programmaatjes u gebruikt, is een waarschuwing hier op zijn plaats. Gebruik de genoemde programma's slechts als u zeker weet dat de betreffende items veilig verwijderd kunnen worden. Bij veel mappen en bestanden krijgt u niet voor niets de foutmelding. Door dit toch te doen kunt u uw besturingssysteem ernstig beschadigen.

Unlocker 1.9.1

Freeware

Taal Nederlands

Download 783 KB

OS Windows 2000/XP/2003/Vista/Windows 7

Systeemeisen Onbekend

Maker Empty Loop

Oordeel 8/10

Pluspunten

Duidelijke interface

Kan zowel mappen als bestanden verwijderen

Minpunten

Kan bij onoordeelkundig gebruik uw systeem beschadigen

Delete Doctor 2.3

Freeware

Taal Engels

Download 150 KB

OS Windows 9x/ME/2000/NT/XP/Vista/Windows 7

Systeemeisen Onbekend

Maker Kevin Solway

Oordeel 7/10

Pluspunten

Klein standalone programma

Eenvoudig in gebruik

Minpunten

Kan bij onoordeelkundig gebruik uw systeem beschadigen

Biedt minder opties dan Unlocker

0 Reactie(s) op: Unlocker 1.9.1 en Delete Doctor 2.3

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.