Unroll.Me - De beste oplossing voor spam

Door: Martin Gijzemijter Martin | 24 november 2013 09:11

Apps & Software

Als je vijf jaar geleden had geweten hoe vol je mailbox vandaag zou zitten met allerlei reclamemail, social media-updates, enzovoort, dan had je je er nooit voor ingeschreven. Maar uitschrijven is veel werk. Tenzij je Unroll.Me gebruikt.

Inloggen

Unroll.Me is een online dienst die je toegang geeft tot je e-mail (bijvoorbeeld Gmail) en die vervolgens al je mailberichten scant om te zoeken naar het soort mail dat niet behoort tot je essentiële dagelijkse berichten. Vervolgens kun je in één overzicht al die mails beheren en ben je binnen een paar minuten van een hele hoop mail-ellende af. Daarvoor moet je de dienst wel eerst toegang geven tot je mail-account.

Je doet dit door te navigeren naar www.unroll.me en te klikken op Signup. Vul vervolgens je e-mailadres in in het daarvoor bedoelde tekstveld en klik op Continue. Je zult nu de vraag krijgen om Unroll.Me toestemming te geven tot de door jou gebruikte maildienst. Vervolgens zal de dienst scannen naar berichten waarop je bent geabonneerd. Dit kan volgens de site wel twee minuten duren, maar afhankelijk van de grootte van je mailbox (onze was gigantisch) ook wel een minuut of tien. Is het scannen voltooid, klik dan op Continue to the next step.

Je moet Unroll.Me even toegang geven tot je mailbox.

Mails beheren

Na het scannen kom je terecht in een pagina waarin alle afzenders worden getoond waarop je bent geabonneerd, ingedeeld op alfabet. Los van het feit dat het heel handig is, zul je waarschijnlijk schrikken van de hoeveelheid mails waarop je je ongemerkt hebt geabonneerd in de afgelopen jaren.

Je hebt nu twee keuzes. Je kunt op Unsubscribe klikken bij de afzenders waarvan je geen mail meer wilt ontvangen, of je kunt klikken op Add to Rollup. Dat laatste is interessant als je mail wel wilt ontvangen, maar niet allemaal los van elkaar op verschillende momenten van de dag. Afzenders die je toevoegt aan je Rollup, zullen worden gebundeld, zodat je mails van hen gebundeld ontvangt in één keer (bijvoorbeeld één keer per dag). Dat scheelt weer een aantal keer afgeleid worden door je mailbox.

Een tikje schofterig vinden we wel dat je maximaal vijf berichten mag unsubscriben en dan pas verder mag als je de dienst 'Liket' op Facebook, maar ach het is gratis en ze moeten toch ergens hun promotie vandaan halen. De Rollup-functie is interessant, maar het meest enthousiast zijn we toch over de Unsubscribe-functie, waarmee je in één klap van al die irritante e-mails af bent.

Maar daarna ben je in één klap verlost van al je spam-mail.