Upgraden naar Windows 11: deze dingen check je eerst

© PXimport

Upgraden naar Windows 11: deze dingen check je eerst

Geplaatst: 6 december 2021 - 07:03

Aangepast: 25 november 2022 - 11:19

Wesley Akkerman

Ben je van plan om je huidige computer te upgraden naar Windows 11? Dat kan natuurlijk, maar zorg er dan wel voor dat je goed beslagen ten ijs komt. In dit artikel bespreken we essentiële stappen die je moet ondernemen, zodat de installatie voorspoedig verloopt.

Voordat we überhaupt beginnen, is het raadzaam te controleren of je computer wel in aanmerking komt voor de Windows 11-upgrade. Je kunt de specs opzoeken en dat zelf bekijken, maar je kunt ook heel simpel naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging gaan. Daar staat meteen in beeld of je huidige hardware geschikt is voor de upgrade.

Daarna is het zaak om je gegevens in een back-up te plaatsen. Zo weet je zeker dat je niets kwijtraakt in het voorbereidingsproces. In principe kan er weinig fout gaan, maar je weet maar nooit. Staan je gegevens dus niet in een cloud, opslagmedium of NAS, dan is dit het moment om dat te doen. Een andere algemene tip is om genoeg ruimte te creëren voor het systeem. Upgraden naar Windows 11 kost je zo’n 64 GB, dus zorg ervoor dat je die ruimte hebt. Verwijder alle bestanden die je niet (meer) nodig hebt, zoals de tijdelijke bestanden. Maar alleen als je ruimte tekort komt.

Upgraden naar Windows 11: de voorbereiding

Eén van de belangrijkste vereisen is de TPM 2.0-chip. Die heb je nodig voor de beveiliging van je gevoelige gegevens. Je kunt via het menu Uitvoeren controleren of er zo’n chip aanwezig is op je moederbord (zo niet, dan moet je die zelf installeren). Druk hiervoor op Windows-toets + R en tik tpm.msc in. Staat daar dat de chip gereed is voor gebruik, ga dan naar Instellingen > Bijwerken en beveiligen > Systeemherstel. Ga naar Geavanceerde opstartopties en druk op Nu opnieuw opstarten. Selecteer in het blauwe scherm Probleemoplossing > Geavanceerde opties > UEFI-firmware-instellingen > Opnieuw opstarten > Opstarten. Geef daarna aan dat je TMP 2.0 wil activeren.

Secure Boot is ook een vereiste beveiligingsoptie. Open wederom de geavanceerde beveiligingsopties en volg dezelfde stappen op die je eerder uitvoerde voor TPM 2.0. Nadat je op Opstarten drukt, selecteer je de optie voor het activeren van Secure Boot.

Verder is het zo dat je een Microsoft-account nodig hebt voor Windows 11. Zorg er dus voor dat je die gegevens bij de hand hebt. Heb je geen account, dan dien je er eentje aan te maken. Doe dat wel van tevoren, zodat de installatie vlekkeloos verloopt. Zorg er daarnaast voor dat je een stabiele internetverbinding hebt, aangezien er veel data gedownload moet worden. En als je op een laptop werkt, houd de stekker dan even in het stopcontact. Zo weet je zeker dat de installatie goed gaat.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000