Usenet configureren en tweaken

Door: Robbert Brus | 27 januari 2012 16:43

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Na het uitzoeken van een goede usenetprovider en het verdiepen in de software, is het tijd voor het echte werk. U vindt in deze workshop onder andere hoe Spotnet en SpotGrit ingesteld worden, hoe SABnzbd geconfigureerd wordt, hoe u op afstand een download start, wat handige zoeksites zijn en hoe u zo anoniem mogelijk kunt downloaden.

Begrippenlijst

Binair bestand: informatiebestand dat leesbaar is gemaakt voor de computer.

Binairies: groepen met binaire bestanden.

Block: een deel van een Par2-reparatiebestand.

Blockaccount: een account met datategoed. Als het tegoed op is kan er niet meer gedownload worden.

Community: een groep met mensen die in een programma of op een website posts of spots met elkaar delen.

Header: een kop/titel van een post.

Leechen: downloaden zonder te delen.

Nzb: een op XML gebaseerd bestand met daarin informatie over een post. Kan in combinatie met het juiste programma gebruikt worden om een post te downloaden.

Par2: Reparatiebestand om beschadigde rar-bestanden mee te repareren.

Part: binair bestand, vaak een deel van een uit meerdere bestanden bestaand archiefbestand.

Payserver: een nieuwsserver waarvoor betaald moet worden, die een hoge retentie (bewaartijd) heeft.

Post: alle losse geüploade bestanden van een archiefbestand bij elkaar.

Posten: bestanden op een server plaatsten.

Rar: archiefbestand voor (o.a.) het programma WinRar, wordt vaak gebruikt omdat hiermee een groot bestand in stukjes kan worden gehakt.

Retentie: hiermee wordt aangegeven hoelang een nieuwsserver posts bewaart.

Spot: een gevonden post, welke gedeeld is op spotsoftware.

SSL: Secure Sockets Layer. Downloaden via een SSL-verbinding zorgt voor een gecodeerde verbinding tussen de nieuwsserver en uw computer.

Usenet: ook bekend als netnews, Binaries, nieuwsgroepen en nieuwsservers. Geschikt voor uitwisseling van tekstbestanden.

Downloaden met Spotnet

1. Usenetprovider

In het artikel Usenetsoftware vindt u een vergelijkende test tussen verschillende usenetproviders. Wij hebben de gratis usenetprovider XS Usenet als voorbeeld genomen in deze workshop, zodat u in ieder geval kosteloos van start kunt gaan. Ga naar XS Usenet en klik op Gratis usenet / Nu Aanmelden. Vul uw land en e-mailadres in (dit mag ook een tijdelijk adres van bijvoorbeeld 10minutemail.com zijn) en typ de code over. Binnen enkele seconden ligt er een mailtje met uw inloggegevens in de mailbox.

2. Spotnet instellen

Download de laatste versie van Spotnet, en vul na installatie de gegevens in. Als u XS Usenet gebruikt, selecteer dan in het uitklapvenster Anders. Vul bij Adres in: reader.xsusenet.com. Kies bij Poort voor 563 (SSL) en 2 verbindingen. Deze instellingen zijn voor elke usenetprovider anders, u krijgt de gegevens per mail of vindt ze op de website. Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord en klik op Verbinden. Het kan even duren voor alle spots zijn opgehaald. Als u nu dubbelklikt op een spot opent u deze, klik op de groene pijl om te downloaden.

3. Extra filters

Helaas wordt er standaard een heel eenvoudig filter gebruikt in Spotnet. Gelukkig kunt u ook zelf een filter aanmaken. Klik op Filter toevoegen om het venster uit te klappen. Geef in het tekstvak een naam, bijvoorbeeld DivX en klap vervolgens Beeld en dan Formaat uit en selecteer DivX. Eventueel kunt u ook nog Genres, Taal en Bronnen selecteren om het filter nog selectiever te maken. Druk op het plusje in het tekstvak om het filter toe te voegen aan de lijst.

1 Reactie(s) op: Usenet configureren en tweaken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 januari 2016 14:17 Anoniem
  Goed uitgelegd maar wat ontbreekt is het benoemen van Spotlite die ook geschikt is voor OSX en Linux http://gratisnieuwsgroepen.nl/spotlite-download/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.