© PXimport

Usenet van A tot Z

Geplaatst: 19 januari 2012 - 10:39

Aangepast: 16 november 2022 - 10:23

Robbert Brus

Usenet, ook bekend als netnews, Binaries en nieuwsgroepen, is al erg lang een populaire methode om onder andere films en muziek te downloaden. De werking en het instellen ervan is geen alledaagse kost. We leggen hier eerst uit wat usenet is, vervolgens testen we verschillende providers en onderwerpen we de software aan een grondige inspectie. Tot slot leggen we u in een workshop uit hoe u alles instelt, hoe u downloadt én hoe u dit allemaal zo anoniem mogelijk doet.

Downloaden via usenet kent vele voordelen ten opzichte van downloaden via een peer-to-peernetwerk. Zo loopt u minder risico dat uw IP-adres op straat komt te liggen, hoeven er niet verplicht bestanden gedeeld en geüpload te worden, en ligt de snelheid van het downloaden vaak stukken hoger. Natuurlijk zijn er ook nadelen, want in de meeste gevallen dient voor usenet betaald te worden. Uw eigen provider heeft vaak een beperkte retentie (bewaartijd) van posts, payservers hebben een veel langere retentie waardoor er meer bestanden beschikbaar zijn.

Begrippenlijst

Binair bestand: informatiebestand dat leesbaar is gemaakt voor de computer.

Binairies: groepen met binaire bestanden.

Block: een deel van een Par2-reparatiebestand.

Blockaccount: een account met datategoed. Als het tegoed op is kan er niet meer gedownload worden.

Community: een groep met mensen die in een programma of op een website posts of spots met elkaar delen.

Header: een kop/titel van een post.

Leechen: downloaden zonder te delen.

Nzb: een op XML gebaseerd bestand met daarin informatie over een post. Kan in combinatie met het juiste programma gebruikt worden om een post te downloaden.

Par2: Reparatiebestand om beschadigde rar-bestanden mee te repareren.

Part: binair bestand, vaak een deel van een uit meerdere bestanden bestaand archiefbestand.

Payserver: een nieuwsserver waarvoor betaald moet worden, die een hoge retentie (bewaartijd) heeft.

Post: alle losse geüploade bestanden van een archiefbestand bij elkaar.

Posten: bestanden op een server plaatsten.

Rar: archiefbestand voor (o.a.) het programma WinRar, wordt vaak gebruikt omdat hiermee een groot bestand in stukjes kan worden gehakt.

Retentie: hiermee wordt aangegeven hoelang een nieuwsserver posts bewaart.

Spot: een gevonden post, welke gedeeld is op spotsoftware.

SSL: Secure Sockets Layer. Downloaden via een SSL-verbinding zorgt voor een gecodeerde verbinding tussen de nieuwsserver en uw computer.

Usenet: ook bekend als netnews, Binaries, nieuwsgroepen en nieuwsservers. Geschikt voor uitwisseling van tekstbestanden.

1. Usenet in een notendop

Usenet is oorspronkelijk in het leven geroepen om tekstberichten met elkaar uit te wisselen. Maar snel bleek dat het ook uitermate geschikt was om ook kleine bestanden op te plaatsen. Inmiddels is de informatie die per dag op usenet wordt geplaatst niet meer door de internetproviders bij te houden en te bewaren. Daarom laten internetproviders berichten vaak na een paar dagen al vervallen.

Om aan de vraag van gebruikers te voldoen zijn er zogenoemde payservers of usenetproviders in het leven geroepen. Deze bewaren wel alle binairies (berichtjes met data). Maar zoals de naam al doet vermoeden, dit doen zij in de meeste gevallen niet gratis. De tijd dat een payserver de berichten bewaart, noemt men de retentie. De gemiddelde retentie ligt tussen de 500 en 600 dagen. De snelheid, de retentie, het aantal connecties dat gemaakt kan worden en de compleetheid van de binairies, bepaalt de kwaliteit van een usenetprovider. Binairies worden op de usenetproviders geplaatst in verschillende nieuwsgroepen. Het is een onbegonnen zaak om alle nieuwsgroepen uit te pluizen, daarom is er spotsoftware zodat we kunnen delen waar een post staat, hoe de delen (parts) heten en waar deze te downloaden zijn. Er zijn ook speciale websites waarop u in alle nieuwsgroepen naar binairies kunt zoeken.

2. Test usenetproviders

Om gebruik te kunnen maken van usenet, hebt u aardig wat nodig. Te beginnen bij het kiezen van de juiste usenetprovider (payserver). U kunt ervoor kiezen de usenetproviders van uw provider te gebruiken, maar dan blijven posts slechts enkele dagen beschikbaar en zijn deze vaak incompleet of beschadigd. Er zijn heel veel alternatieve usenetproviders, en er komen telkens nieuwe bij. Het is daarom lastig om alle usenetproviders te testen. We hebben de bekendste voor u op een rij gezet en getest. In deze test kunt u lezen welke service de usenetproviders bieden en wat de kosten hiervan zijn. De meeste providers bieden verschillende manieren van betalen aan, bij de een kunt u betalen met een sms'je, bij de ander via iDeal en weer een ander kunt u alleen per creditcard betalen. Hoe u ook wilt betalen en wat uw eisen ook zijn, voor ieder is er wat wils. In het artikel Usenetproviders leest u deze test.

© PXimport

Op internet zijn talloze usenetproviders te vinden. Wij zoeken de grootste, beste, snelste en zelfs gratis usenetproviders.

3. Test software

Na het verdwijnen van FTD is het een tijdje stil geweest rond usenet. Brein had de rechtszaak tegen de maker van FTD gewonnen, waardoor FTD voorgoed moest stoppen met het aanbieden van zijn diensten. Inmiddels was de software door de vele procedures en rechtszaken al aardig uitgekleed: het was niet meer mogelijk automatisch naar spots te gaan of automatisch een nzb-bestand te downloaden. Ook veel communities stopten hun diensten na dreigbrieven van Brein. Nu, ruim een jaar later, is duidelijk dat de teloorgang van FTD eigenlijk niet zo'n grote ramp is geweest en ook positieve veranderingen heeft gebracht. Er is een boost in ontwikkeling van de software voor usenet geweest, waardoor er nu een ruime keuze in handige programma's is. Het downloaden van usenet lijkt juist stukken gemakkelijker geworden. Zoeken, downloaden, uitpakken en repareren gaat met de nieuwe softwaretool met slechts één enkele muisklik. Wij hebben de populaire programma's op een rij gezet en voor u getest. In het artikel Usenetsoftware gaan we hier verder op in.

© PXimport

Na de teloorgang van FTD heeft de ontwikkeling rondom usenet een flinke boost gekregen en is downloaden alleen maar gemakkelijker geworden.

4. Workshop instellen

Het instellen van de software is geen alledaagse kost, dat begrijpen we maar al te goed. Voorheen was er een duidelijke scheiding tussen software om spots te zoeken en om software om te downloaden. Sinds het verdwijnen van FTD, worden functies steeds meer geïntegreerd tot één programma. Het instellen van de software is in de meeste gevallen eenvoudiger geworden. Hoe de software kan worden ingesteld en hoe u direct bestanden vanuit een programma kunt downloaden leest, u in de workshop Usenet configureren en tweaken.

© PXimport

Binreader is een ouderwets usenetdownload­programma.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten