© PXimport

Usenetproviders

Geplaatst: 25 januari 2012 - 12:54

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Robbert Brus

Om gebruik te kunnen maken van nieuwsgroepen dient u eerst een provider uit te zoeken. Er zijn er heel wat, en er zijn onderling nogal wat verschillen waar u rekening mee dient te houden. Niet alleen qua prijs, maar ook qua retentie en snelheid. Wij vergelijken de interessantste aanbieders voor u.

Testmethode

Bij het vergelijken van de payservers hebben we gekeken naar de prijs, snelheid, retentie, aantal connecties, betalingsmogelijkheden en beschikbare extra diensten als SSL. Testen van de retentie hebben gedaan door bij elke payserver dezelfde nzb-bestanden te gebruiken. Elk nzb-bestand is een post van ongeveer 700 MB. De verschillende posts hadden een retentie van 60, 250, 500, 750 en 1000 dagen. We hebben deze met het programma SABnzbd gedownload. De internetprovider die we hebben gebruikt tijdens de test is UPC met een Fiber Power 25 Mbit/s internetabonnement.

© PXimport

De verschillende posts hebben we gedownload met het programma SABnzbd.

Hoe meer usenet gebruikt werd om bestanden op te posten, hoe meer ruimte het de internetproviders kostte om de berichten beschikbaar te stellen aan de klant. Steeds meer providers kozen ervoor om de nieuwsgroepen helemaal niet meer aan te bieden, of nog maar met een paar dagen retentie. Dit terwijl er juist steeds meer vraag naar lang beschikbare posts was ... de betaalservers/payservers ontstonden. Een payserver is een dienst die de berichten en data-

pakketjes van usenet bewaart, en tegen betaling beschikbaar stelt. Dagelijks worden er vele terabytes aan data op usenet gepost, u kunt zich indenken hoeveel schijfruimte zo'n payserver nodig heeft. Sommige payservers hebben inmiddels al een retentie van duizend dagen, tel die hoeveelheid gegevens maar eens op.

Er zijn ontzettend veel payservers en de wijze waarop zij hun diensten aanbieden verschilt nogal van elkaar. Met deze test maken we de keuze voor u wat gemakkelijker. Let op: bij de kosten die payservers per maand rekenen, wordt meestal per 30 dagen gerekend.

SSL gebruiken & datagebruik bijhouden

Welke provider u ook kiest, hij is verplicht uw internetgebruik te registreren en ten minste zes maanden te bewaren. Wilt u niet dat alles wat u downloadt op straat komt te liggen, dan kunt u een SSL-verbinding maken. De data die een nieuwsserver naar u verstuurt worden dan eerst versleuteld. Op die manier ziet uw provider niet precies wat u downloadt, alleen dát u downloadt. Uiteraard wordt er wel bijgehouden met wie uw computer contact heeft en hoeveel. Wilt u ook voorkomen dat u overmatig veel downloadt, gebruik dan een netwerk- of downloadmonitor, zodat u zelf het internetgebruik in de gaten kunt houden. Een mooi gratis programma om dit bij te houden is BitMeter 2, maar er zijn op internet nog vele andere varianten te vinden. Als u SABnzbd gebruikt, staat rechtsonder wat er vandaag, deze week, deze maand en in totaal is gedownload.

© PXimport

Gebruikt u SABnzbd, dan ziet u rechtsonder wat u aan data al gebruikt hebt.

NewsXS

Bij NewsXS kunt u 14 dagen gratis proefdraaien. Na deze proefperiode kunt u besluiten of u de dienst verder wilt gebruiken. NewsXS is een overzichtelijke provider met een retentie van ruim 500 dagen. Snelheden zijn gelimiteerd van 12 Mbit/s tot 120Mbit/s, afhankelijk van het abonnement. De website is overzichtelijk en de registratie is simpel. Prijzen en snelheden worden duidelijk voorgeschoteld en de betalingsmogelijkheden zijn uitgebreid. Al met al een uitstekende usenetprovider.

© PXimport

NewsXS is een overzichtelijke en duidelijke usenetprovider.

NewsXS

Prijs € 5,50 tot € 10,50 per maand

Taal Nederlands

Beloofde retentie 500+ dagen

Behaalde geteste retentie 500 dagen

Snelheid 12 Mbit/s tot 120 Mbit/s

Threads 20 tot 50

Datalimiet Onbeperkt

Blockaccounts 5 GB tot 500 GB

Oordeel 9/10

Pluspunten

Gratis proberen

Gemakkelijk aanmelden

Veel betaalmogelijkheden

Minpunten

Website werkt niet altijd goed

Giganews

Giganews is een Amerikaanse usenetprovider, die inmiddels een retentie voor binaries heeft van ruim 1100 dagen. Zoekt u een heel oude post en is deze niet meer te krijgen bij andere usenetproviders, dan kunt u bij deze gigant waarschijnlijk wel slagen. Downloadsnelheden zijn onbeperkt, helaas geldt dat niet voor het datagabruik: bij de meeste abonnementen geldt een limiet. Giganews is 14 dagen uit te proberen, maar let er heel goed op dat u zelf het account op tijd opheft, anders wordt een volle maand in rekening gebracht.

© PXimport

Giganews is een van de grootste usenetproviders en gaat met zijn nieuwsgroepen voor binaries zelfs ruim 1100 dagen terug.

Giganews

Prijs $ 4,99 tot $ 34,99 per maand (ca. € 3,62 tot € 25,84)

Taal Nederlands

Beloofde retentie 30 tot 1100+ dagen

Behaalde geteste retentie 1000 dagen

Snelheid Onbeperkt

Threads 20 tot 50

Datalimiet 5 GB tot onbeperkt

Blockaccounts Nee

Oordeel 7/10

Pluspunten

Hoge retentie

Onbeperkte downloadsnelheid

Accountsharing

Minpunten

Prijs in dollars

Weinig betaalmogelijkheden

Bij betaling met PayPal werkt de proefperiode niet

Chelloo & XS News

Chelloo.com (voorheen Chelloo Underground) is een onafhankelijk forum voor UPC-abonnees dat zich al heel wat jaren inzet voor UPC en zijn klanten. De website heeft in samenwerking met XS News (niet verwarren met NewsXS) een aantal pakketten speciaal afgestemd op de internetpakketten die UPC aanbiedt. Er is zelfs een pakket voor het snelste Fiber Power-abonnement met een maximumsnelheid van 120 Mbit/s. Een proefaccount van 5 dagen is ook mogelijk, let er wel op dat dit automatisch wordt omgezet in een abonnement als u het niet opzegt. Bent u geen UPC-abonnee? Niet getreurd op de website XS News kunt u voor één euro meer, ongelimiteerd downloaden met een ongelimiteerde snelheid. XS News kent een beloningsprogramma voor het aanbrengen van nieuwe abonnees. Voor elke nieuwe betalende abonnee ontvangt u gratis 30 dagen toegang.

© PXimport

In samenwerking met XS News heeft Chelloo een paar mooi afgestemde pakketten voor UPC-abonnees gecreëerd.

Chelloo

Prijs € 6,99 tot € 9,95 per maand

Taal Nederlands

Beloofde retentie 500+ dagen

Behaalde geteste retentie 500 dagen

Threads 20

Datalimiet 30 Mbit/s tot 120 Mbit/s

Blockaccounts Nee

Oordeel 8/10

Pluspunten

Afgestemd op UPC Fiber Power-abonnees

Gemakkelijk inschrijven

Minpunten

Onbeperkte snelheid wel bij XS News zelf

Maandelijkse automatische incasso

Eweka

Deze usenetdienst heeft een hele handige en snelle manier om even snel toegang te krijgen. Bij Eweka kunt u via een sms'je dat 1,10 euro kost, vierentwintig uur toegang tot usenet verkrijgen. Eweka heeft ruim 1100 dagen retentie, doet niet moeilijk over het delen van een account en biedt een respectabele downloadsnelheid van 50 Mbit/s. De website is overzichtelijk en de betalingsmogelijkheden zijn zeer uitgebreid. U betaalt wanneer u toegang wilt. Dit kan per 30 dagen of dus voor 24 uur. Tijdens onze retentietest werden ook netjes alle posts gedownload. Al met al genoeg reden om deze usenetprovider te benoemen tot de beste uit deze test.

© PXimport

Eweka heeft een retentie van 1100 dagen, maar de snelheid beperkt zich tot 50 Mbit/s.

Eweka

Prijs € 7,50 per maand of € 1,10 voor 24 uur

Taal Nederlands

Beloofde retentie 1100+ dagen

Behaalde geteste retentie 1000 dagen

Snelheid 50 Mbit/s

Threads 8

Datalimiet Onbeperkt

Blockaccounts Nee

Oordeel 9/10

Pluspunten

Goede betalingsmoge­lijkheden

Duidelijke website

Geen abonnement

Minpunten

SSL-instellingen verstopt

XLned

Bij XLned kunt u gratis toegang verdienen door vrienden aan te melden. Daarnaast zijn er vijf abonnementen, waarbij het duurste abonnement een snelheid van 120 Mbit/s belooft. Een datalimiet is er niet en de website is duidelijk en overzichtelijk. Een klein minpuntje is de vrij lage retentie van 400 dagen, en de lage snelheid van 2,5 Mbit/s voor het goedkope abonnement. De registratie verliep soepel en snel met een betaling via PayPal.

© PXimport

Deze usenetprovider onderscheidt zich, door u gratis dagen toegang te geven als u een vriend aanmeld.

XLned

Prijs € 2,99 tot € 9,99 per maand

Taal Nederlands

Beloofde retentie 400+ dagen

Behaalde geteste retentie 250 dagen

Snelheid 2,5 Mbit/s tot 120 Mbit/s

Threads 2 tot 12

Datalimiet Onbeperkt

Blockaccounts Nee

Oordeel 7/10

Pluspunten

Uitgebreide betalings­mogelijkheden

Duidelijke website

Minpunten

400 dagen retentie

2,5 Mbit/s is erg traag

Usenet.Pro

Deze usenetprovider biedt uiteenlopende abonnementsvormen. In totaal kan er gekozen worden uit twaalf verschillende pakketten, tot een snelheid van 120 Mbit/s. Een bijzonder abonnement is het voordeelpakket, waarbij u voor een klein bedrag zes maanden toegang krijgt, maar tot slechts 12 uur per dag gebruik kunt maken van usenet (bekijk voor de voorwaarden de website Usenet.pro). Een klein minpuntje: Usenet.pro heeft een retentie van slechts 400 dagen.

© PXimport

Downloadt u niet 24 uur per dag, maar bijvoorbeeld alleen 's nachts, dan is een voordeelpakket bij Usenet.Pro iets voor u.

Usenet.Pro

Prijs € 4,50 tot € 13,50 per maand

Taal Nederlands

Beloofde retentie 400+ dagen

Behaalde geteste retentie 250 dagen

Snelheid 4 Mbit/s tot 120 Mbit/s

Threads 4 tot 20

Datalimiet Onbeperkt

Blockaccounts Nee

Oordeel 7/10

Pluspunten

Leuke voordeelpakketten

Ruime keuze in abonnementen

Minpunten

Abonnementsvorm 400 dagen retentie

XS Usenet

Wilt u eerst kijken of usenet wel wat voor u is, dan kunt u naast proefaccounts van betaalde usenetproviders, ook een volwaardig gratis account aanmaken bij XS Usenet B.V. Uiteraard is deze wel beperkt, namelijk tot slechts 1 Mbit/s downloadsnelheid en twee connecties. Bij XS Usenet blijft u zo anoniem mogelijk: u hoeft geen persoonlijke gegevens op te geven, met slechts een e-mailadres krijgt u direct een gebruikersnaam en wachtwoord. Naast een gratis account, is er voor € 6,99 per maand ook een premium-abonnement waar een downloadsnelheid tot 100 Mbit/s beloofd wordt.

© PXimport

Gratis een volwaardige payserver gebruiken.

XS Usenet

Prijs Gratis tot € 2,99 per maand

Taal Nederlands

Beloofde retentie 600+ dagen

Behaalde geteste retentie 250 dagen

Snelheid 1 Mbit/s tot 100 Mbit/s

Threads 2 tot 12

Datalimiet Onbeperkt

Blockaccounts Nee

Oordeel 8/10

Pluspunten

Kan anoniem

Gratis

Minpunten

Beloofde retentie niet gehaald

Conclusie

In usenetproviders zit nogal wat verschil. Bij de een wordt de prijs op de snelheid toegespitst, bij een ander op retentie en weer een ander gebruikt een datalimiet. U kunt zelf beslissen wat het beste bij u past: de keuze is ruim en de verschillen zijn vrij groot. Als Redactie TIP kiezen we voor het gratis abonnement van XS Usenet, omdat deze de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt, al is de downloadsnelheid beperkt tot slechts 1 Mbit/s. Met dit gratis account kunt u voorzichtig beginnen met usenet, zonder direct verplichtingen of kosten te hebben. Als Best Getest kiezen we Eweka, deze provider biedt een flinke retentie, uitgebreide betalingsmogelijkheden en een respectabele snelheid van 50 Mbit/s of bij 3 maanden abonnement zelfs 100 Mbit/s. Daarbij is het Nederlandstalig en is een abonnement gemakkelijk per maand op te zeggen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten