Uw apparatuur weer fris en fruitig

Door: Jeroen Boer | 13 mei 2010 09:47

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Net als uw huis heeft ook uw pc minstens eenmaal per jaar ­behoefte aan een grote schoonmaak. Want een pc kan er aan de buitenkant dan wel schoon uitzien, binnenin de behuizing en het toetsenbord kan dat een heel ander verhaal zijn. Wij laten zien hoe u uw pc weer helemaal fris en schoon krijgt.

Computer behuizing schoonmaken

 

Net zoals Windows eens per jaar toe is aan een schoonmaakbeurt om soepel te blijven werken, geldt dit ook voor de hardware waarop het besturingsysteem draait. Uw computer wordt gekoeld met ventilatoren die behalve de lucht waarmee de ­diverse componenten worden gekoeld, ook stof mee naar binnen ­zuigen. Helaas wordt niet alle stof weer naar buiten geblazen, waardoor uw pc na verloop van tijd verandert in een letterlijk stofnest. U zult daar meestal niet veel van merken, want ook met een flinke stoflaag werkt uw pc prima. Wanneer er zich teveel stof ophoopt in de pc, dan raken ventilatieopeningen verstopt en bestaat het risico op oververhitting. Voorkomen is beter dan genezen, dus we gaan de pc en bijbehorende randapparatuur grondig schoonmaken.

Schoonmaakproducten

Er zijn allerlei speciale schoonmaakproducten op de markt om uw pc en randapparatuur vakkundig schoon te maken. In dit artikel hebben we het over antistatische doekjes, schermreinigers en perslucht. Wilt u hier meer over weten, dan vindt u in de rubriek Opgelost een overzicht van alle schoonmaakproducten.

Gevaren van schoonmaken

Het grootste gevaar bij het schoonmaken van uw computer is statische elektriciteit. Werk bij voorkeur met een anti-statisch polsbandje. Pas op met de stofzuiger, deze kan statische elektriciteit genereren. Uiteraard haalt u de stekkers uit het stopcontact voordat u begint met schoonmaken.

We beginnen onze schoonmaakklus met de behuizing, waarin zich ongemerkt een hoop stof ophoopt. De buitenzijde van de behuizing maakt u schoon met een vochtig doekje. Dit zult u waarschijnlijk al regelmatig doen. Het echte vuil zit verstopt in de systeemkast zelf. In de pc zitten diverse ventilatoren die lucht door de pc verplaatsen. Met deze lucht komt ook stof mee, waarvan een gedeelte achterblijft in de behuizing. Het is verstandig om het stof eenmaal per jaar te verwijderen, want veel stof kan uiteindelijk tot een oververhit systeem leiden. Schakel de computer uit en verwijder alle kabels uit de systeemkast. Nadat u de buitenkant hebt schoongemaakt, opent u de systeemkast.

Gebruik een busje perslucht of een blaasbalg om het overal opgehoopte stof weg te blazen. Let er op dat u een busje perslucht altijd rechtop houdt en niet kantelt. Doet u dit wel, dan loopt u het risico dat er vocht uit het spuitbusje komt. Controleer voordat u gaat blazen of het rietje van het spuitbusje goed vastzit. Het gebruik van een stofzuiger is niet verstandig, omdat deze statisch geladen kan zijn. Eventueel kunt u de stofzuiger voorzichtig gebruiken om grote stofvlokken van de bodemplaat van uw behuizing te zuigen. Kom echter niet in de buurt van het moederbord of andere componenten. Uiteraard gebruikt u een plastic opzetstuk met een dunne zuigmond. Aangekoekt stof op printplaten is schoon te maken met behulp van een antistatisch penseel.

De diverse ventilatoren maakt u schoon door met perslucht het stof weg te blazen. Zorg ervoor dat de ventilatoren niet gaan draaien, door bijvoorbeeld een pen of uw vinger te gebruiken.

Aangekoekt vuil verwijdert u met schoonmaakalcohol in combinatie met een pluisvrij antistatisch doekje en wattenstaafjes. Wanneer u uw systeemkast hebt schoongemaakt, controleert u of er geen kabels zijn losgeraakt en sluit u de systeembehuizing. Nu de computer niet op zijn plek staat, is het tevens handig om de plek waar uw pc staat grondig schoon te maken. Overigens kunt al veel stof in de computer voorkomen door de systeemkast niet op de grond, maar op bijvoorbeeld het bureau of een kast te plaatsen. En als u het uzelf helemaal makkelijk wilt maken, kunt u ook een systeemkast met ingebouwd stoffilter aanschaffen.

0 Reactie(s) op: Uw apparatuur weer fris en fruitig

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.