Uw pc op slot

Door: Edmond Varwijk | 07 juli 2010 09:02

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Wie toegang heeft tot de pc van iemand anders, heeft de beschikking over tal van persoonlijke en vaak heel vertrouwelijke gegevens. Hoewel 'informatie delen' en 'samenwerken' nog steeds de toverwoorden zijn op computergebied, is weten hoe u iets moet afschermen voor onbevoegden minstens even belangrijk! We laten u in deze Basiscursus zien hoe u uw pc afschermt tegen al te nieuwsgierige ogen.

Gebruikersaccount

Hoewel het vergrendelen van de computer begint met een wachtwoord, is het handiger om voordat u een wachtwoord instelt, alle gebruikers van de pc een eigen account te geven. Dat kan via Start / Configuratiescherm / Gebruikersaccounts toevoegen of verwijderen onder het kopje Gebruikersaccounts en Ouderlijk Toezicht. Klik vervolgens op Een nieuw account maken, typ de naam van de gebruiker in het vak Nieuwe accountnaam en bepaal voordat u op Account maken klikt of die gebruiker een Standaardgebruiker is of een Administrator. Maak zo min mogelijk gebruikers Administrator en liefst alle gebruikers, behalve uzelf, Standaardgebruiker. Klik tot slot op Account maken.

Maak voor iedere gebruiker een eigen account aan.

Wachtwoord instellen

Ga terug naar het venster Accounts beheren en klik op het label van uw eigen account. Ook wanneer u geen verdere accounts hebt aangemaakt, is dit een noodzakelijkheid. Door een wachtwoord te gebruiken voor het account dat u zelf gebruikt, maakt u het voor onbevoegden onmogelijk daarmee in te loggen op de computer. En als dat het enige account op de computer is, is het zelfs al heel moeilijk op de hele computer in te loggen. Nadat u op het label van uw eigen account hebt geklikt, kiest u voor Een wachtwoord instellen. Typ het wachtwoord in het vak Nieuw wachtwoord en herhaal het in het vak Bevestig het nieuwe wachtwoord.

Het is mogelijk bij het wachtwoord een geheugensteun op te geven. Formuleer bij voorkeur een cryptische boodschap die u helpt het wachtwoord weer te herinneren als u het onverhoopt vergeten bent. Typ deze boodschap in de regel Geef een geheugensteun voor het geval u het wachtwoord bent vergeten en klik op Wachtwoord instellen.

Behalve op uw eigen account kunt u ook op alle andere accounts een wachtwoord instellen. Dat gaat op dezelfde manier als waarop u op het eigen account een wachtwoord hebt ingesteld. Op deze manier dwingt u gebruikers nadrukkelijker hun eigen account te gebruiken, waarmee ze dan ook alleen toegang hebben tot hun eigen bestanden en documenten, inclusief de bestanden die andere gebruikers van de computer met elkaar delen.

Nu u een wachtwoord hebt ingesteld, is het zaak om deze te testen. Klik op Start en kies via het pijltje naast Afsluiten voor Afmelden. U bent nu terug op het loginscherm van Windows. Daar staan nu alle accountnamen vermeld en om in te loggen moet u een wachtwoord ingeven. Als u een fout maakt bij het invoeren, krijgt u de ingestelde geheugensteun te zien.

Stel ook voor de andere accounts een wachtwoord in.

Gebruikers zelf een wachtwoord laten instellen

U kunt ook gebruikers zelf hun wachtwoord laten instellen. Op deze manier voorkomt u klachten over een te moeilijk wachtwoord. Ook gebruikers die 'slechts' een standaard gebruiker zijn, kunnen via het onderdeel Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht in het Configuratiescherm kiezen voor Uw Windows-wachtwoord wijzigen. Ze kunnen dat alleen voor hun eigen account doen omdat ze standaardgebruiker zijn.

 

Alle gebruikers moeten nu inloggen met het eigen account en het eigen wachtwoord.

De computer vergrendelen

Nu uw gebruikersaccount is voorzien van een wachtwoord, kunt u de computer ook echt vergrendelen. Om een pc dicht te spijkeren, zijn er veel mogelijkheden onder Windows en ook diverse oplossingen die extra software vereisen. Maar dat geldt niet voor het vergrendelen van de pc wanneer u even niet achter het toetsenbord zit en niet wilt dat iemand anders ziet wat u doet of toegang heeft tot uw bestanden. Om de computer kort te vergrendelen, klikt u op Start en kies via het pijltje naast Afsluiten voor Vergrendelen. Windows keert terug naar het loginscherm. Het is duidelijk te zien wie er op dat moment is ingelogd, maar wil iemand inloggen met uw account, dan moet eerst het wachtwoord worden ingegeven. Onder de naam van uw account is ook direct te zien dat de computer is vergrendeld.

Wilt u razendsnel de computer vergrendelen? Gebruik dan het toetsenbord. Druk de Windows-toets in en tegelijkertijd de L-toets. Ezelsbruggetje: de L verwijst naar de beginletter van 'Lock', wat in het Engels vergrendelen betekent.

Vergrendel de pc wanneer u even niet achter het toetsenbord zit.

Anderen toelaten

Dat u de computer vergrendelt, wil niet zeggen dat anderen zijn buitengesloten. Windows biedt meerdere gebruikers de mogelijkheid om gelijktijdig ingelogd te zijn. Klik op Andere gebruiker in het vergrendelscherm en u keert terug naar het loginscherm. Klik op het account van een andere gebruiker. Na het invoeren van het wachtwoord, kunt u ook (of iemand anders) inloggen.

U kunt met meerderen ingelogd zijn op de computer.

0 Reactie(s) op: Uw pc op slot

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.