Wil je van beeld naar tekst? Gebruik deze tools

Door: Toon van Daele | 25 januari 2021 09:03

How To

In dit artikel stellen we je in een notendop twee minder bekende gratis tools rond hetzelfde thema voor: wat kun je met deze freeware doen en hoe pak je het aan? We richten ons op ‘optical character recognition’ (ocr), een techniek waarbij lettertekens en aanverwanten uit een scan, schermbeeld of foto worden geëxtraheerd en tot bewerkbare tekst omgezet. We beperken ons hier tot desktoptools voor Windows. Zo zet je beeld naar tekst om.

Capture2Text

We gaan er hier vanuit dat je niet over een scanner met ocr-software beschikt en dat je dus naar andere hulpmiddelen moet uitkijken, zoals Capture2Text. Je kunt hiermee een schermgebied afbakenen waarna je die herkende tekst in het klembord plaatst, al dan niet met automatische vertaling.

Download de versie voor je systeem (32 bit of 64 bit) en pak het zip-bestand uit. Standaard is er ondersteuning voor 7 talen, maar voor Nederlands dien je eerst nog een woordenboek (Dutch.zip) te downloaden vanaf deze website. Pak de inhoud uit naar de submap \tessdata en dubbelklik vervolgens op Capture2Text.exe.

Klik met rechts op het programma-icoon in het Windows-systeemvak en kies Settings. Bij OCR 1 stel je Slot 1 (bijvoorbeeld) in op Dutch, Slot 2 op English enzovoort. In de rubriek Translate stel je de gewenste machinevertaling (door Google) in, bijvoorbeeld <Do Not Translate> bij Dutch en Dutch bij English. Eventueel plaats je een vinkje bij Append translation to clipboard en/of bij Show translation in popup window. Kijk ook even bij Hotkeys: de sneltoets voor Start OCR Capture is Win+Q.

Om een schermbeeld te ocr’en plaats je de cursor in de linkerbovenhoek, druk je op Win+Q en trek je een kader met de muis. Bevestig met Enter: je krijgt dan de bewerkbare tekst (inclusief vertaling) te zien en je kunt die met Ctrl+V in je document plakken.

Links het originele tekstbeeld, rechts de bewerkbare tekst met de machinevertaling.

Photo Scan

Photo Scan is een zogenoemde uwp-app (Universal Windows Platform) die je vanuit de Microsoft Store kunt downloaden. Deze app kan een tekstbeeld herkennen vanaf een fotobestand, van een afbeelding in het klembord of rechtstreeks van jr webcam (waar je bijvoorbeeld een menukaart hebt voorgehouden).

Installeer de tool en start ‘m op. Je doet er goed aan eerst Settings te openen. Om een tekst in een andere taal (dan je huidige systeemtaal) te scannen, verwijder je in de rubriek General het vinkje bij Use Current Language en kies je de beoogde taal. Zit die er niet bij, klik dan op Can’t find your Language, bevestig met Ja en voeg de (voorkeurs)taal toe aan Windows.

Terug bij Photo Scan zijn er drie opties beschikbaar: Browse Photo, Use Camera en From Clipboard. Laten we Browse Photo als voorbeeld nemen. Blader naar een geschikt afbeeldingsbestand (zoals jpg, png, …) - dat kan ook een screenshot zijn – en open het. Je kunt het beeld eventueel nog roteren en bijsnijden. Rechts verschijnt het resultaat in de vorm van bewerkbare tekst. Er is zelfs een Speech-knop beschikbaar die de tekst voor je voorleest. Kopieer de tekst naar het klembord met Copy All of sla die op met Save (als html, txt enzovoort).

Een duidelijk tekstbeeld weet Photo Scan behoorlijk goed te ocr’en.

2 Reactie(s) op: Wil je van beeld naar tekst? Gebruik deze tools

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 januari 2021 10:07 chrislaarman
  1) Een menu-kaart voor de webcam van je notebook houden houdt in, dat je in een buitenlands restaurant zit met je notebook bij de hand. Juist, ja.';

  2) Waarschijnlijk heb je dan tevens een smartphone mee. Die lijkt me veel hanteerbaarder, en dan heb je waarschijnlijk minstens Google Translate bij de hand, en dus live vertaling van de tekst waarop je richt. (Dat bleek onmisbaar toen ik een notebook uit China ontving, en Windows van Chinees naar Engels wilde krijgen.)

  3) Mocht het herkennen van tekst in een afbeelding niet goed lukken, probeer de afbeelding dan te bewerken in de richting van "de tekst van links naar rechts, zwart op wit". (Voor sommige talen in een andere richting, en wellicht werkt "wit op zwart" ook.) Althans wèg van de letter-warboel die soms gebruikt wordt om vast te stellen dat je geen robot bent.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 februari 2021 05:33 Catressia
  🍓 Hеte pikkеn windеn mе op! Schrijf mе hier - ----KLIK----
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.