Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vast IP-adres

Door: Robbin Ooijevaar | 07 december 2010 17:29

None
Apps & Software

Het IP-adres is als het ware de postcode+huisnummer-combinatie van de computers in uw thuisnetwerk. Via DHCP worden IP-adressen toegewezen door uw modem of router. Dit is niet altijd hetzelfde nummer. Soms vergeten andere computers hierdoor wie ook alweer wie is. Een vast IP-adres kan uitkomst biede

1. Welk IP-adres geef ik op?

Voor gevorderde gebruikers zijn IP-adressen gesneden koek, voor beginners vaak een raadsel. Het IP-adres van uw computer(s) kunt u handmatig instellen. De IP-adressen in een thuisnetwerk wijken af van de adressen op internet. De IP-gegevens die we gaan instellen op onze pc, kijken we af van de door de DHCP-server verstrekte gegevens. Klik op Start, gebruik de toetscombinatie Ctrl+R en voer het commando cmd.exe uit. Geef de opdracht ipconfig.exe gevolgd door een Enter. Noteer het IP-adres, standaardgateway en subnetmasker. Het IP-adres van ons testsysteem is 10.0.0.5. Het is niet handig om dit IP-adres vast in te stellen, dan kan het-adres in conflict komen met een andere computer die van de DHCP-server hetzelfde adres krijgt. Pas het laatste nummer aan en blijf hierbij onder de 254. De DHCP-server deelt waarschijnlijk nummers uit tussen 10.0.0.1 en 10.0.0.253. Meestal is iets rond de 200 een goede keuze als u een vast IP-adres instelt. Wij kiezen voor 10.0.0.200.

Gebruik ipconfig.exe en noteer de IP-gegevens van uw netwerkadapter.

2. IP-adres in Windows 7

Open in het configuratiescherm Netwerk en internet / Netwerkcentrum. Onder Actieve verbindingen ziet u de netwerkverbinding die u gebruikt, bijvoorbeeld LAN-verbinding of Draadloze netwerkverbinding. Klik hierop, kies Eigenschappen en vraag de eigenschappen op van Internet protocol versie 4. De optie Automatisch een IP-adres laten toewijzen is actief. Verander dit naar Het volgende IP-adres gebruiken, en geef het gewenste IP-adres op (10.0.0.200 in ons voorbeeld). Het subnetmasker wordt automatisch ingevuld. Voer bij Standaard gateway en Voorkeurs DNS-server de gegevens in die u van de DHCP-server hebt ontvangen. Laat Alternatieve DNS-server leeg. Bevestig met OK en sluit de schermen af. Activeer eventueel de optie Instellingen tijdens afsluiten valideren om de internetverbinding te controleren. Start uw browser op en controleer of u kunt internetten. Als u de gegevens weer via DHCP-server wilt ontvangen, open dan opnieuw de netwerkinstellingen. Activeer de automatische toewijzing voor zowel IP-adres als DNS-servers.

Open de instellingen van uw netwerkadapter en vul de juiste IP-gegevens in.

3. IP-adres in Vista en XP

Het aanpassen van de IP-instellingen in XP/Vista is nagenoeg identiek aan Windows 7. De plek waar u de instellingen vindt, wijkt af. Open in Vista Start / Netwerkinstellingen en klik achter LAN-verbindingen op Status weergeven. De IP-instellingen vindt u achter de knop Eigenschappen. In XP gaat u naar Configuratiescherm, schakel indien nodig de Klassieke weergave in, en klik op Netwerkverbindingen. De aanwezige netwerkverbindingen verschijnen in beeld. Klik rechts op de adapter waarvan u de IP-instellingen wilt aanpassen en verander de instellingen via Eigenschappen. Voor alle besturingssystemen geldt: stel alleen een vast IP-adres in als het echt nodig is. Goede redenen zijn een port forward of bij problemen met netwerkapparatuur die elkaar (soms) niet vinden. Als u een notebook hebt en het apparaat ook op andere locaties draadloos gebruikt, kunnen de IP-instellingen steeds afwijken. In dit geval biedt NetSetMan uitkomst. Hiermee kunt u meerdere netwerkprofielen instellen en eenvoudig omschakelen.

NetSetMan kan meerdere IP-configuraties bewaren in profielen en deze snel toepassen.

5 Reacties op: Vast IP-adres

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 jaren, 5 maanden geleden
  helemaal mooi
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren geleden
  I think this is among the most significant info for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is wonderful, the articles is really great D. Good job, cheers kdgcedekfekbdkde
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 jaren, 9 maanden geleden
  Yes thanks!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 jaren, 8 maanden geleden
  my internet crashed =(
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 jaar geleden
  me internet doet het ni meer, ik heb alles gedaan wat er stond, misschien heb ik iets verkeerds gedaan: ik wilde een lan verbinfing zodat ik met mijn 2 laptops minecraft kon spelen via hetzelfde netwerk, maar op een 1 of andere manier deed ie het ni. ik zoeken op internet en ik ging naar cmd, daarna ipconfig en zag dat de ip4v anders was met 2 getallen. bij de ene stond aan het einde 31 en de ander 13, die ene met 31 is ni geupdated naar windows 10, zal dat het probleem zijn?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.