Veilig software downloaden en installeren, zo doe je dat

Door: robbin-ooijevaar | 17 februari 2015 10:20

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

05 Wat wil je downloaden?

Als je iets downloadt, krijgt je soms al voor het downloadproces de optie om extra's te installeren (zoals de eerdergenoemde McAfee Security Scan Plus bij Adobe Reader). Je klikt bij product A op de downloadlink en de website biedt direct ook product B aan. Door een vinkje te verwijderen of de kleine lettertjes te lezen kun je het binnenhalen van het overbodige programma voorkomen.

Controleer de vinkjes van de downloadwebsite voordat je iets binnenhaalt.

Pas op voor lifters!

De ergste categorie overbodige extra's zien we bij probleemsoftware die meelift op het succes van populaire legitieme programma's. Je probeert bijvoorbeeld CCleaner te installeren, maar belandt via een zoekmachine advertentie op een schimmige downloadwebsite. Je installeert het programma gedachteloos en dan beginnen de problemen. Je systeem staat vol rommel die zich niet of nauwelijks laat verwijderen en je browser is gekaapt. Ook krijg je regelmatig waarschuwingen dat je systeem gevaar loopt, de harde schijf vol is en zo kunnen we nog even doorgaan. Als je als computerleek braaf ingaat op de waarschuwingen, krijg je nog meer problemen. Er kunnen virussen en Trojaanse paarden binnendringen waardoor je systeem volledig wordt gekaapt.

Schimmige software lift mee op het succes van populaire freeware.

06 Weet waar je downloadt

Het is het beste om downloads binnen te halen via de downloadlink van de website van de programmamaker. Hier kom je meestal uit als je een programma opzoekt in Google, maar dit kan ook misgaan waardoor je bijvoorbeeld via een advertentie naar een foute website wordt doorgeleid. Om helemaal veilig te werken, gebruik je Google om de website van het programma te vinden en zoek je hier de download op. Wees alert op advertentiebanners op de website. Deze kunnen zich voordoen als downloadlink van het programma dat je zoekt, maar je omleiden naar een ander programma.

Download een programma via de website van de programmamaker(s).

07 Vooronderzoek

Als je een vreemd onderbuikgevoel hebt over een programma, is het verstandig om even onderzoek te doen. Dit kan eenvoudig met Google. Zoek bijvoorbeeld op problem after installing NaamVanHetProgramma of malware spyware NaamVanHetProgramma. Meestal kom je uit op een forum uit en wordt snel duidelijk of je het programma veilig kunt installeren. Bij veel klachten kun je beter naar een alternatief zoeken. Gebruik hiervoor de zoekopdracht alternative to NaamVanHetProgramma.

Zoek naar ervaringen van andere gebruikers als je twijfelt aan de integriteit van een programma.

08 De Volgende-knop

Als een maker of downloadwebsite extra programma's wil installeren of van plan is om je browser aan te passen, gaat dit in veel gevallen op een subtiele manier. Opties om de extra rommel te installeren, staan bijvoorbeeld standaard aangevinkt. Als je te snel op Volgende/Next of Accepteren/Accept klikt, kun je dus per ongeluk akkoord gaan met de aanpassingen. Doorloop elke installatie met aandacht. Kies (indien mogelijk) tijdens de installatie voor een aangepaste installatie of 'advanced options'. Verwijder het vinkje bij opties die je niet wilt laten doorvoeren en let op gebruikersvoorwaarden, die je soms juist niet moet accepteren om meelifters te voorkomen. Zie ook het kader Unchecky.

Gedachteloos op de knop Volgende klikken tijdens een installatieprocedure is vragen om problemen.

Unchecky

Het programma Unchecky is al eerder aan bod gekomen in Computer!Totaal: het programma houdt installatieprocedures in de gaten en kijkt of er extra programma's of wijzigingen zijn aangevinkt. Unchecky verwijdert de vinkjes zodat de rommel niet op je computer komt. Dit is geen waterdicht systeem, maar wel een zeer goede aanvulling voor momenten dat je zelf even niet alert bent.

Unchecky houdt installatieprocedures in de gaten en verwijdert 'foute vinkjes' automatisch.

1 Reactie(s) op: Veilig software downloaden en installeren, zo doe je dat

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 februari 2015 13:08 darknessblade
  van die zogehete computer optimalitzators heb ik een zeer leuk voorbeeld.
  6 maanden terug mijn computer een ssd ingebouw, windows opnieuw geinstaleerd, andere HDD's nog niet aangekoppeld, en per ongeluk zo'n scamware programma meegelift, zei: 124258 fouten (wis het preciese aantal niet meer) ik controleerde bij eigenschappen: minder dan 60000 bestanden, dit was al een teken dat het scam was.
  dus gelijk verwijderd.


  en voor software zijn jullie de zogehete (pre) cracked versies vergeten om volledige software te krijgen, dit is meestal ook zeer dubieus, en kan je gehele computer ook slopen, (getest in een vm, enkele maanden terug)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.