Veilig software downloaden en installeren, zo doe je dat

Door: robbin-ooijevaar | 17 februari 2015 10:20

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

13 Second opinion

Als je iets wilt downloaden, worden er meerdere barrières opgeworpen om problemen te voorkomen. Allereerst is er je browser die een vlugge blik zal werpen of de website die je bezoekt niet reeds bekend staat als 'gevaarlijk'. Vervolgens zal de browser ook waarschuwen als er iets met het downloadbestand aan de hand is. Zodra de download binnen is, neemt je virusscanner het stokje over en voert een controle uit. Dit alles is helaas nog steeds niet voldoende om alle foute downloads buiten de deur te houden. Als je twijfelt, kun je de download extra laten controleren door websites als www.virustotal.com of www.metascan-online.com. Deze diensten kijken met meerdere beveiligingsprogramma's of er mogelijk iets niet in de haak is. Aan de hand van de uitkomst kun je eenvoudig bepalen of het loos alarm is dat het programma echt niet deugt.

Verdacht programma? Vraag VirusTotal of Metascan online om een second opinion.

14 Loos alarm

Sommige downloads worden door je browser of beveiligingssoftware onterecht aangemerkt als onveilig of zelfs gevaarlijk. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een hulpprogramma om een vergeten wifi-wachtwoord te achterhalen. Is er iets aan de hand? Misschien, maar je hebt mogelijk ook te maken met overijverige beveiligingssoftware. Omdat het programma naar een wachtwoord zoekt, kan je beveiligingssoftware dit als verdacht bestempelen en de download automatisch in quarantaine plaatsen. De populaire programma's van NirSoft zijn bekend om het uitlokken van een allergische reactie bij beveiligingssoftware. Laat je niet afschrikken door de waarschuwingen, maar beschouw ze als een subtiel seintje om even alert te blijven en uit te dokteren wat de oorzaak van de waarschuwing is.

Niet alle meldingen van je beveiligingssoftware duiden daadwerkelijk op een gevaarlijke situatie.

Liever geen spam

Sommige websites willen dat je je mailadres achterlaat voordat je een gratis programma mag downloaden. Deze manier van 'ruilen onder dwang' is niet meer van deze tijd en zegt mogelijk ook iets over de bedoelingen van de programmamaker: "Ik wil je mailadres hebben om je te spammen". Wil je het programma toch graag hebben? Dan kun je een nep-mailadres invullen. Soms is dit niet voldoende omdat de website de download niet direct aanbiedt, maar je per mail een link toestuurt. Om de downloadlink toch binnen te krijgen kun je www.10minutemail.com of www.guerrillamail.com gebruiken. Je krijgt automatisch een tijdelijk mailadres. Nieuwe berichten bekijk je direct in je browser.

Ontvang je liever geen spam in je mailbox? Gebruik een tijdelijk mailadres van 10 Minute Mail.

1 Reactie(s) op: Veilig software downloaden en installeren, zo doe je dat

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 februari 2015 13:08 darknessblade
  van die zogehete computer optimalitzators heb ik een zeer leuk voorbeeld.
  6 maanden terug mijn computer een ssd ingebouw, windows opnieuw geinstaleerd, andere HDD's nog niet aangekoppeld, en per ongeluk zo'n scamware programma meegelift, zei: 124258 fouten (wis het preciese aantal niet meer) ik controleerde bij eigenschappen: minder dan 60000 bestanden, dit was al een teken dat het scam was.
  dus gelijk verwijderd.


  en voor software zijn jullie de zogehete (pre) cracked versies vergeten om volledige software te krijgen, dit is meestal ook zeer dubieus, en kan je gehele computer ook slopen, (getest in een vm, enkele maanden terug)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.