Veilig en anoniem mobiel browsen met TOR

Door: Ronald Smit | 11 september 2018 10:00

How To

Privacy was nog nooit zo belangrijk als nu. Juist onderweg word je wellicht nogal eens geconfronteerd met openbare wifi-hotspots. Voorkom meelezers met een TOR-browser, die je zowel op je iPhone of Android gebruikt.

In hotel's, bars en andere openbare gelegenheden wordt vaak - al dan niet tegen betaling - draadloos internet aangeboden. Op zich een nobele gedachte, maar je loopt ook het risico dat er meelezers zijn. Zou zou een onbetrouwbare medewerker van een shabby motelletje in the middle of nowhere zomaar alles mee kunnen lezen met wat jij op jou tablet of smartphone - gekoppeld aan zijn wifi-netwerk - uitvoert. Er zijn verschillende oplossingen om dat probleem te vermijden. Ten eerste - natuurlijk - nooit gebruik maken van dat soort voorzieningen en je eigen mobiele internetverbinding gebruiken. Die kun je ook delen (tetheren) vanaf je smartphone. Plan B is gebruik maken van een VPN-dienst in combinatie met een koppeling aan het onbekende Wifi-netwerk. Lukken die beide opties om wat voor reden niet, dan is er plan C. Hiervoor gebruik je een browser die volgens het TOR-protocol werkt. Dit zorgt ervoor dat al je browserverkeer veranonimiseerd wordt, en ook stevig versleuteld. Let wel: die truc werkt alléén binnen de TOR-capabele browser! Ophalen van je mail of gebruiken van andere apps die verbinding maken met internet worden niet afgedekt! Verder geldt dat browsen via TOR minder snel is, terwijl ook een hoop extraatjes op websites het niet zullen doen. Maar voor geval van nood volstaat het, en helemaal als je - ehm - iets te verbergen hebt. En daarover gesproken: via TOR krijg je ook toegang tot het zogeheten dark web. Eigenlijk geldt daarvoor dat je meestal niet eens wilt wéten wat daar te vinden is, maar toch.

Onion Browser

Een goed voorbeeld van een TOR-browser is Onion Browser voor iOS. Start de app en wacht tot de verbinding gemaakt is, herkenbaar aan de tekst Onion Browser has succesfully connected over Tor. Vanaf dat moment kun je gewoon je ding doen, tik bijvoorbeeld een adres in de adresbalk en gaan. Zoals gezegd duurt het openen van pagina's langer dan gebruikelijk, maar de kans op meelezers is nihil. Ook geldt dat een bezoek aan een webpagina niet herleidbaar is tot jouw apparaat en bijbehorende IP-adres. Staat tegenover dat mogelijk allerlei onderdelen in een pagina niet getoond worden, maar daar moet je mee leren leven. Eventueel kan je de settings van Onion Browser nog finetunen via een tik op het tandwiel en dan Globale instellingen. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om de schakelaar achter Alles wissen op achtergrond aan te zetten. Schakel je dan naar een andere app en vergeet je mogelijk gevoelige geopende sites en tabs in Onion Browser te sluiten, dan doet Onion dat voortaan zelf voor je. Zo kan iemand niet alsnog je geopende pagina's achterhalen door simpelweg de naar de achtergrond verschoven browser weer te openen. Verder geldt dat als je je apparaat uitschakelt (in standby zet), Onion Browser na activeren niet meer werkt. Dat heeft te maken met het achterliggende principe van de browser. Is ook weer veilig, want zo blijven je browsersporen verborgen als iemand je apparaat zou stelen bijvoorbeeld. Hoe dan ook, zoals Onion Browser zelf al aangeeft is de oplossing simpel en voor de hand liggend: Onion afsluiten en opnieuw starten.

De TOR capabele Onion Browser is geïnitialiseerd en klaar voor gebruik

Android

Ook voor Android zijn TOR-browsers verkrijgbaar, sinds kort is Orbot gelanceerd. Een andere bekende is Orfox, dat in de basis dezelfde functionaliteit - veilig versleuteld en anoniem browsen via TOR - biedt. Blijf - ongeacht of je nou een TOR-app voor Android of iOS gebruikt echter altijd in je achterhoofd houden dat de truc echt en alleen binnen de TOR-capabele app werkt, niet en nooit daarbuiten. Dat is inderdaad een herhaling van wat we hierboven al schreven, maar dusdanig belangrijk dat we het nog maar eens melden.

1 Reactie(s) op: Veilig en anoniem mobiel browsen met TOR

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 12 september 2018 20:05 Kasander1
    Er is tevens een uitvoering voor Windows, Apple OSx en Linux!!!

    https://www.torproject.org/download/download.html
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.