Veilig internetten op openbare netwerken

Door: Koen Vervloesem | 03 mei 2011 19:13

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Als u op een openbaar netwerk wilt internetten, zijn er heel wat zaken waarop u moet letten. U wilt dat immers op een veilige manier doen, maar aangezien het netwerk niet van u is, weet u niet wie er allemaal met u meeleest. In deze basiscursus tonen we u daarom waarop u moet letten en hoe u in alle gevallen toch zo veilig mogelijk internet.

U weet dat het verstandig is voor uw draadloos netwerk thuis encryptie in te schakelen op uw draadloze router, bijvoorbeeld WPA (Wifi Protected Access). Op uw router en uw laptop of smartphone geeft u dan hetzelfde wachtwoord in. Iemand die dit wachtwoord niet kent, kan niet van uw draadloos netwerk gebruikmaken en kan ook niet aftappen wat u op het netwerk doet. Een openbaar wifi-netwerk is helemaal anders: daar is het juist wel de bedoeling dat iedereen zomaar op internet kan, en dus is er vaak helemaal geen encryptie ingeschakeld. Dat betekent dat u eenvoudig, zonder een wachtwoord in te geven, op het netwerk kunt, maar de schaduwzijde is dat iedereen in principe kan meelezen wat u op dit netwerk doet.

Als u dan met uw laptop in een café wat zit te internetten, kan het goed zijn dat de persoon tegenover u aan de tafel gewoon meeleest en de wachtwoorden van uw Facebook- of Gmail-account oppikt, zodat hij later uw mail kan doorlezen en uw privéberichten of privéfoto's kan bekijken. Dat wilt u natuurlijk niet, maar vaak hebt u niet de middelen om uw netwerkverkeer te beveiligen. Wees dan bewust dat iedereen kan meelezen wat u doet, en surf op een openbaar netwerk enkel naar websites die niets gevoeligs prijsgeven. Artikelen op Computer!Totaal bekijken of het nieuws lezen op uw favoriete nieuwswebsite is bijvoorbeeld niet zo'n probleem.

Naar de website van uw favoriete computerblad surfen kan gerust op een openbaar netwerk ...

... maar met gevoelige zoektermen kunt u toch beter oppassen.

Gevoeliger zaken doet u echter liever niet op een openbaar netwerk zonder extra maatregelen. Men kan bijvoorbeeld gewoon afkijken welke zoektermen u in Google, Bing of een andere zoekmachine invult. Ga dus in een café niet zoeken naar informatie over die zeldzame ziekte die u hebt, die fetisj die u liever niet in de openbaarheid brengt of die terroristische organisatie waar u misschien wat sympathie voor hebt. In het beste geval moet die puber tegenover u nu binnensmonds lachen over uw diepste verlangens, maar in het slechtste geval kunt u binnenkort gaan uitleggen wat uw band is met Al Qaida.

Openbare nepnetwerken

Op heel wat openbare plaatsen wordt u, al dan niet gratis, een draadloos netwerk aangeboden in de vorm van een hotspot. Denk daarbij aan vliegvelden, hotels, stations, treinen en allerlei winkels. Daar maken uiteraard heel wat mensen gebruik van, en dat is voor kwaadaardige zielen een dankbaar doel. Daarom zetten zij op deze plaatsen wel eens een open draadloos netwerk op dat enkel bedoeld is om gegevens te stelen van mensen die hierop inloggen. Zodra u online bent op zo'n netwerk, scant men de hele tijd welke wachtwoorden u ingeeft voor e-mail en allerlei websites, zodat men die informatie daarna kan misbruiken. Let daarom op zo'n plaats altijd op welk draadloos netwerk u selecteert! Soms heeft het nepnetwerk dezelfde of een gelijkaardige naam als de hotspot. Bij twijfel moet u altijd aan de beheerder navragen wat de echte naam is. En als iets te mooi is om waar te zijn, moet u ook opletten: als u bijvoorbeeld weet dat u voor de hotspot moet betalen, maar u onmiddellijk zonder te betalen online bent, zit u waarschijnlijk op het nepnetwerk. Gebruik uw gezond verstand!

0 Reactie(s) op: Veilig internetten op openbare netwerken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.