Veilig kopen en verkopen op Marktplaats

Door: marianne-eggink | 27 augustus 2018 09:29

How To

Via Marktplaats verkoop je af en toe computeronderdelen die je niet meer nodig hebt. Of je vindt er een tweedehands gadget waar je zo lang naar zocht. Maar dan beginnen de kopzorgen … De vorige keer verzond je het pakketje, maar ontving je geen betaling … of je hebt je aankoop al betaald, maar ontvangt het pakketje niet. Toch maar niet handelen via Marktplaats dan? Gelukkig is er een nieuwe Marktplaats-dienst: Gelijk Oversteken.

Wat is Gelijk Oversteken?

De service Gelijk Oversteken is gelanceerd tijdens de viering van de tienjarige samenwerking tussen de politie, het Openbaar Ministerie en Marktplaats. Het samenwerkingsverbond bestaat in het speciaal om internetoplichting tegen te gaan en de Gelijk Oversteken Service is het nieuwste resultaat daarvan.

Bij het gebruik van de service, wordt het bedrag van je betaling tijdelijk geparkeerd op een rekening van het Online Betaalplatform (OBP). Je hoeft hierdoor geen rekeningnummers uit te wisselen, het bedrag wordt bij een neutrale en betrouwbare derde bewaard totdat het pakket is ontvangen. OBP controleert vooraf het bankrekeningnummer en het telefoonnummer van de verkoper. Er zijn wel kosten: 40 eurocent per transactie én 2% van het aankoopbedrag, die worden aan de koper doorberekend.

Bepaal bij het betaalverzoek dat je gebruik wilt maken van de Gelijk Oversteken Service.

Hoe werkt het?

We gaan er even vanuit dat jij een product verzendt. Als verkoper op Marktplaats kun je al enige tijd betaalverzoeken versturen via iDEAL, dat is nodig om gebruik te kunnen maken van Gelijk Oversteken. Ga naar Mijn Berichten en geef aan dat je een betaalverzoek wilt aanmaken via iDEAL. In het volgende venster kun je via het schuifknopje de Gelijk Oversteken Service inschakelen. Verstuur het betaalverzoek, de koper betaalt nu via iDEAL, het geld wordt geparkeerd op een tussenrekening van OBP.

Verzend het pakket en gebruik daarbij Track & Trace. Deel die code in Mijn Berichten. Zodra de koper bevestigt dat het pakket is ontvangen (ook via Mijn Berichten), wordt het geld overgeboekt naar jou, de verkoper.

Als de koper uw pakket heeft ontvangen, ontvangt u het afgesproken bedrag.

Regels

En wat nou als het niet zo netjes loopt? Het risico van de pakketbezorging ligt in principe bij de verkoper. Als er iets misgaat en de Track & Trace-code geeft niet aan dat het pakket is afgeleverd, dan wordt de betaling teruggestort naar de koper.

Heb je dan als verkoper geen bescherming? Jazeker wel! Als de koper niet binnen zeven dagen aangeeft of het pakket is ontvangen, gaat OBP er automatisch vanuit dat het wél ontvangen is en wordt het bedrag uitbetaald aan de verkoper. En als de koper aangeeft dat het pakket niet is ontvangen, maar de Track & Trace-code laat zien van wel, dan ontvangt de verkoper alsnog wel de betaling.

1 Reactie(s) op: Veilig kopen en verkopen op Marktplaats

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 27 augustus 2018 11:22 MichCapich
    En hoe gaat het dan, als je bijvoorbeeld als koper voor een Nokia 7 plus betaald zou hebben en alleen 3 kapotte keukentegeltjes hebt ontvangen? Op de Track&Trace staat dan namelijk doodleuk dat het bij je aangekomen is, dus je geld is dan weg…?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.