Veilig surfen: 5 keer software voor wachtwoordbeheer

Door: eva-groot | 11 december 2013 07:30

How To

Elke computer- en internetgebruiker heeft regelmatig wachtwoorden nodig. Niet alleen mogen deze wachtwoorden niet te makkelijk zijn, het is ook niet raadzaam om vaak dezelfde te gebruiken. Maar hoe onthoud je ze allemaal? Simpel, met deze vijf wachtwoordbeheer-programma's!

1. LastPass

(Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Blackberry)

LastPass is een wachtwoord-manager die het surfen zowel makkelijker als veiliger maakt. Het programma onthoudt jouw wachtwoord zodat je niet zelf elke keer hoeft in te loggen. De gegevens worden versleuteld op je computer bewaard in een virtuele kluis, en alleen jij kan ze ontgrendelen.

Na de installatie nestelt er zich een programma in je browser waar jij je kunt aanmelden met een hoofdwachtwoord. Als je vervolgens een wachtwoord gebruikt tijdens het surfen, zal LastPass vragen of het wachtwoord onthouden moet worden. Bij een volgend bezoek aan de website kies je voor AutoLogin.

Ook kun je de gegevens automatisch synchroniseren met meerdere apparaten, zodat je toegang hebt waar en wanneer je wilt. LastPass werkt zeer gebruiksvriendelijk, alle stappen worden duidelijk uitgelegd.

Download LastPass hier.

Met LastPass kun je ook groepen maken van je bestanden.

2. RoboForm Free

(Windows, Mac, Linux, iOS, Android, usb)

Bij het installeren van RoboFrom moet je direct een hoofdwachtwoord bedenken. In dit scherm kun je aangegeven na hoeveel minuten je wenst dat de software zich automatisch afmeldt.

Ook deze software nestelt zich in de browser. Bij het inloggen op een website, verschijnt er een pop-up die vraagt of je het desbetreffende wachtwoord wilt opslaan. Bij een tweede bezoek aan de website klik je simpelweg op de RoboForm-knop in de toolbar, je kiest voor de huidige website, en je zal automatisch worden ingelogd.

Een bijkomend voordeel is dat RoboForm ook zelf veilige wachtwoorden kan bedenken. Wees niet bang dat je ze vergeet, want ook deze onthoudt RoboForm voor je.

Download RoboForm Free hier.

Kies de website waarvoor je het wachtwoord wilt invullen.

3. PassPack

(Windows, iOS, Linux)

Wil je geen software installeren maar wel profiteren van het gemak van een wachtwoordmanager? Kies van voor de online applicatie PassPack. Je registreert je op de website en kunt vervolgens de wachtwoorden invullen van maximaal honderd accounts. Deze website houd je vervolgens aan als een soort startpagina, waarvan je navigeert naar de opgegeven websites. PassPack zal hier dan automatisch je wachtwoord invullen.

Ook biedt het je de mogelijkheid inloggegevens met bekenden te delen en sterke wachtwoorden aan te maken. Alles wordt door middel van een 256-bit AES-encryptie gecodeerd en met een beveiligde ssl-verbinding verzonden. Je hoeft dus niet snel bang te zijn dat de beheerders van PassPack toegang hebben tot je gegevens.

Download PassPack hier.

PassPack is handig te gebruiken als startpagina.

4. KeePass

(Windows, iOS, Linux, Android)

Voer al je wachtwoorden in KeePass in, die deze opslaat in een versleuteld bestand. Dit bestand, de wachtwoordkluis, wordt vervolgens ook weer afgeschermd met een versleuteld hoofdwachtwoord. Je hoeft voortaan dus nog maar één wachtwoord te onthouden. Je kunt de wachtwoorden in groepen onderverdelen, zoals websites, e-mail, internetbankieren, enzovoort. Hierdoor ontstaat er niet een lange lijst aan wachtwoorden waar je doorheen moet scrollen. Ga naar het gewenste programma of website en sleep eenvoudig je wachtwoord vanaf KeePass naar het wachtwoordveld.

Je kunt ook de wachtwoorden naar een andere computer verplaatsen of er een back-up van maken. Je hoeft dus op geen enkel moment bang te zijn dat je de wachtwoorden vergeet. Bovendien kan KeePass het bestand exporteren naar allerlei formaten en kan het ook wachtwoordbestanden in een twintigtal formaten importeren, zodat je niet voor altijd aan KeePass gekluisterd bent. Ook KeePass biedt de mogelijkheid sterke wachtwoorden te creëren.

Download KeePass hier.

Het hoofdwachtwoord geeft je toegang tot de verschillende wachtwoorden.

5. Dashlane

(Windows, iOS, Android)

Dashlane is relatief nieuw en is beschikbaar voor Windows en Mac (tegen betaling) en voor mobiele apparaten die draaien op iOS en Android. Met Dashlane kun je al je inloggegevens voor websites opslaan en automatisch laten invullen. Bij het aanmaken van een nieuw account kan het programma automatisch een veilig wachtwoord generen en invoeren. Ook kun je een overzicht opvragen van al je wachtwoorden, met een kleurindicatie die aangeeft hoe veilig het wachtwoord is.

Een uniek bijkomend voordeel is dat Dashlane een waarschuwing geeft wanneer een website, waarvoor je een wacht hebt opgeslagen, een veiligheidsrisico loopt. Ook bestelformulieren van webwinkels worden onthouden en automatisch ingevuld zodat je binnen enkele seconden (veilig) een bestelling kunt plaatsen.

Download Dashlane hier.

Met een kleurindicatie geeft Dashlane aan hoe veilig je wachtwoord is

Tip: Meer weten over internetveiligheid? Lees het hier!

5 Reactie(s) op: Veilig surfen: 5 keer software voor wachtwoordbeheer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 december 2013 08:06 Anoniem
  KeePass heeft ook een Androidversie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 december 2013 09:29 frusciante
  Er is inderdaad ook een android versie, en een Ipad versie van Keepass. Het leuke is dat de keepass database in dropbox gezet kan worden.
  Op deze manier kan je altijd en overal over je wachtwoorden database beschikken, zonder afhankelijk te zijn van een browser plugin of een webdienst.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 december 2013 19:21 Anoniem
  Lastpass werkt bij niet goed samen met Chrome, plugin start soms niet en dan weer wel dus maar gedeinstallerd
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 december 2013 17:17 Anoniem
  Jammer dat SafeInCloud niet aan bod komt hier: hele mooie intuïtieve app met pc plugins voor FireFox en Chrome
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 mei 2015 12:02 Anoniem
  lastpass gebruikt een databaseserver in de VS, ook moeten we qua versleuteling afgaan op de blauwe ogen van de fabrikant. Als dat veilig aanvoelt kun je net zo goed google-chrome wachtwoordbeheer gebruiken :)
  keepass voor mij, fijn op mijn eigen cloudserver en straks 2-step beveiliging met een hardware key
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.