Veilig surfen met 5 extensies voor Chrome en Firefox

© PXimport

Veilig surfen met 5 extensies voor Chrome en Firefox

Geplaatst: 7 februari 2014 - 12:15

Aangepast: 16 november 2022 - 09:57

Joris Peterse

Voor Chrome en Firefox zijn diverse plug-ins en extensies ontworpen die nieuwe functies aan je browser toevoegen en je surfervaring personaliseren. In dit artikel gaan we in op vijf extensies waarmee je veilig het web op kunt.

1. HTTPS Everywhere

Gegevensverkeer tussen je browser en de website die je bezoekt gaat vaak via het http-protocol. Om het dataverkeer te versleutelen wordt het https-protocol gebruikt, hier moet je bijvoorbeeld altijd op letten als je internetbankiert, versleutelde gegevens zijn namelijk moeilijk af te tappen.

Om je browsegegevens zo veel mogelijk te versleutelen, gebruik je HTTPS Everywhere. Deze extensie zorgt voor een https-verbinding voor internetverkeer naar bijvoorbeeld Google, Facebook en andere grote internetsites zodat deze gegevens lastig af te kijken zijn door pottenkijkers of spyware.

De plug-in werkt helaas niet voor bankwebsites, dus blijf goed opletten bij het internetbankieren of https aan staat. Dit merk je aan het groene hangslotje in de adresbalk van je browser bij het inloggen.

Chrome

Firefox

 

© PXimport

Forceer https daar waar mogelijk.

2. Ghostery

Zo'n beetje iedere site heeft advertentienetwerken en site-onderdelen die bedoeld zijn om je surfgedrag in kaart te brengen, zogenaamde trackers. Grotendeels om de bezoeker advertenties voor te schotelen op basis van de sites die je bezoekt en links die je aanklikt. Met Ghostery blokkeer je deze trackers. Wanneer je een website bezoekt, zie je in de rechterbovenhoek welke trackers precies geblokkeerd worden. Je zult nog versteld staan van het aantal trackers dat gebruikt wordt door websites.

Je kunt ook aangeven dat sommige trackers niet geblokkeerd moeten worden, zodat knoppen voor sociale media of reactiesystemen van bijvoorbeeld Disqus niet worden geblokkeerd.

Chrome

Firefox

 

© PXimport

Met Ghostery zie je door wie je in de gaten wordt gehouden.

3. Lightbeam

Wil je nog gedetailleerdere informatie over welke partijen allemaal betrokken zijn bij een websitebezoek dan Ghostery kan bieden? Installeer dan Lightbeam, een add-on gemaakt door de ontwikkelaars van Firefox zelf. De app geeft een fraaie grafische weergave van de derde partijen die betrokken worden bij je websitebezoek. Hoe meer sites je bezoekt, des te gedetailleerder wordt de weergave van de verbindingen die gelegd zijn.

Lightbeam blokkeert geen trackers zoals Ghostery dat wel doet, maar is juist bedoeld om licht te schijnen op een deel van het internetverkeer waar je normaal gesproken helemaal geen zicht op hebt. Dat verklaart ook meteen de naam van de add-on.

Firefox

 

© PXimport

Een uitgebreider overzicht van de trackers krijg je met Lightbeam.

4. Adblock Plus

Het primaire doel van een adblocker is natuurlijk het niet vertonen van advertenties in de vorm van banners en reclamefragmenten in filmpjes. Maar gek genoeg zorgt het ervoor dat ook het internetten veiliger wordt.

Veel malwarebesmettingen vinden namelijk plaats doordat advertentiebedrijven gehackt worden en samen met een banner ook malware serveren dat zich met een scriptje op je pc laat installeren. De website die je bezoekt, kan hier helemaal niets aan doen, behalve na constatering geen banners serveren van het gehackte advertentiebedrijf. Een adblocker blokkeert het gehele advertentienetwerk, waardoor zowel de banner als de malware tegengehouden worden.

Chrome

Firefox

 

© PXimport

Zelfs vervelende reclames op YouTube zijn verdwenen!

5. NoScript Security Suite

Zoals je in de vorige stap las, kunnen malwarebesmettingen plaatsvinden door simpelweg een website te bezoeken. Vaak komen deze besmettingen voor door beveiligingslekken in Flash, Java, JavaScript en andere browseronderdelen. NoScript blokkeert al deze onderdelen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken voor malwarebesmettingen bij het simpelweg bezoeken van sites.

Het kan voorkomen dat sommige websitefunctionaliteit niet helemaal correct meer werkt door deze add-on. Vertrouw je de website die je bezoekt, dan kun je gelukkig een uitzondering opgeven of de add-on tijdelijk uitschakelen.

Firefox

 

© PXimport

Door scripts te blokkeren voorkom je zogenaamde 'drive-by downloads'.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten