Veilig verstopt browsen met TOR in iOS

Door: Ronald Smit | 25 juli 2019 18:23

Onion Browser voor iOS houd je anoniem online
How To

Lang niet altijd hoeft iedereen te weten waar je vandaan komt tijdens het browsen, of welke sites je bezocht hebt. Daarnaast is er ook nog zoiets als het 'dark web', alleen toegankelijk via een speciale TOR-browser. De iOS-app Onion Browser realiseert alles voor je op het vlak van privacy en dark web.

Onion Browser voor iOS is een browser bedoeld voor een ieder die begaan is met zijn of haar privacy. En veiligheid. De gratis app maakt gebruik van het TOR-netwerk dat het nagenoeg onmogelijk maakt surfende gebruikers te achterhalen. Bovendien is het geheel zo ingesteld dat allerlei riskante extraatjes van het web niet werken. Je zult dus zien dat behoorlijk wat sites ietwat uitgekleder ogen. Dat is de prijs die je betaalt voor privacy. Javascripts en dergelijke zorgen voor risico's op dat vlak en werken dus niet of niet goed. Daarnaast is het browsen via deze browser duidelijk wat trager dan gewoon. Dat ligt niet aan de app zelf, maar aan het achterliggende netwerk. Daarmee is het voor de gemiddelde mens geen browser die je dagelijks voor al je avonturen op het web gebruikt. Maar wel eentje die bijvoorbeeld ook op vakantie goed van pas kan komen. Bijvoorbeeld als je - tegen alle wijze raad in - toch ergens aanhaakt bij een openbare hotspot en je wilt voorkomen dat een kwaadwillende meeleest.

Het gebruik van Onion Browser is een eitje; het werkt net zoals elke andere browser. Tik het adres in de adresbalk en gaan. Ook kun je hier een zoekterm invoeren. Er wordt gebruik gemaakt van DuckDuckGo, een zoekmachine die veel gebruik maakt van ándere zoekmachines en de resultaten daarvan bundelt. Ook heeft het een eigen search bot, wat samen een prima bruikbaar geheel oplevert. Belangrijkste feature echter is, dat zoeken hier volledig anoniem gebeurt. Google & co kunnen je zoekgedrag dus niet volgen en koppelen aan bijvoorbeeld je IP-adres. Altijd een prettige gedachte.

TOR biedt ook toegang tot het darkweb
Je kunt de Onion Browser gebruiken voor het 'darkweb'.

Dark web

Dan is er nog dat mysterieuze dark web. Via een normale browser is dat niet toegankelijk, maar via het TOR-netwerk weer wel. Een deel van de sites op het dark web is gewoon bedoeld voor een ieder die net wat meer om privacy geeft dan de rest. Helaas tref je er ook veel 'ellende' aan. Zo bestel je er moeiteloos harddrugs, een nieuwe Kalasjnikov of een donororgaan. We adviseren je om vooral niet in zee te gaan met dergelijke criminele websites en je ook verre te houden van fora met meer duistere onderwerpen. Al was het maar omdat ook politie en dergelijke geïnfiltreerd is op het netwerk. Even voor de lol een pilletje bestellen kan dan onder de streep vervelende gevolgen krijgen. Hoe dan ook, om het dark web te betreden kun je het best gebruik maken van een van de standaard bookmarks in Onion Browser. Kwestie van even op de adresbalk klikken en daar een van de bladwijzers gebruiken. Ook kun je zoeken naar darkweb-sites via DuckDuckGo. Een complete handleiding voor dat soort meer illegale activiteiten gaan we hier vanzelfsprekend niet geven. Onion Browser is wat ons betreft vooral interessant vanwege de extra privacy die het biedt. Dat komt prima van pas op vakantie, maar ook gewoon thuis of op het werk als je sites bezoekt die je niet helemaal vertrouwt bijvoorbeeld. Wil je extreem voorzichtig zijn, gebruik dan naast deze browser ook een VPN-server.

0 Reactie(s) op: Veilig verstopt browsen met TOR in iOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.