10 verborgen Firefox-functies die verdraaid handig zijn

Door: Martin Gijzemijter | 01 december 2015 09:27

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Wanneer je regelmatig met Firefox werkt, ken je de browser waarschijnlijk op je duimpje. Maar is dat wel zo? Wist je dat het programma boordevol extra functies en trucjes zit waarmee je internetervaring nog veel handiger wordt? We zetten tien 'verborgen' functies op een rij.

Tip 1 - Toetsencombinaties

De meeste handelingen die je uitvoert in Firefox, doe je ongetwijfeld met de muis. Maar wist je dat er ook veel toetsencombinaties zijn waarmee je bepaalde handelingen nét even sneller kunt uitvoeren? Bovendien zijn dit soort toetsencombinaties altijd handig, omdat ze voorkomen dat je de hele dag dezelfde handelingen uitvoert met je muis. Zo kun je een pagina teruggaan in Firefox met de toetsencombinatie Alt + Pijltje Links en een pagina vooruit met Alt + Pijltje Rechts. Een nieuw privévenster open je met behulp van de toetsencombinatie Ctrl + Shift + P en een tabblad dat je per ongeluk hebt gesloten, haal je met gemak weer terug met behulp van de toetsencombinatie Ctrl + Shift + T.

Tip 2 - Zelf kiezen

Als je besluit dat je toetsencombinatie wel handig vindt, besef dan dat je je niet hoeft neer te leggen bij de toetsencombinaties die de makers van Firefox voor je hebben bedacht. Je kunt zelf namelijk de toetsencombinaties aanpassen. Je hebt daar wel de extensie Customizable Shortcuts voor nodig. Eenmaal geïnstalleerd, verschijnt er een extra pictogram genaamd Shortcuts naast het pictogram Menu openen (de drie liggende streepjes). Wanneer je hierop klikt, krijg je niet alleen een uitgebreide lijst te zien van toetsencombinaties in Firefox, maar kun je ze óók nog eens aanpassen door op de gewenste toetsencombinatie te drukken en daarna op Bewerken. Zo kun je de browser dus écht helemaal met je toetsenbord bedienen op de manier die jij prettig vindt.

Tip 2 - Werken de toetsencombinaties, maar niet optimaal? Dan pas je ze toch gewoon aan?

Tip 3 - Zoom-opties

Dat je in je browser kunt zoomen hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen en óók daar is een toetsencombinatie voor, namelijk Ctrl + '+' (plusteken) en Ctrl + '-' (minteken). Met deze methode zoom je in op de gehele website. Maar wat als je alleen de tekst wilt vergroten en de plaatjes hetzelfde wilt houden? In dat geval klik je op Beeld > Zoomen > Alleen tekst zoomen (hiervoor moet je wel eerst de menubalk even inschakelen, wat je doet door linksboven met rechts te klikken op een leeg plekje naast de adresbalk en te klikken op Menubalk). Wanneer je Alleen tekst zoomen hebt ingeschakeld, zal alleen de tekst worden vergroot of verkleind wanneer je de zoomfunctie in Firefox gebruikt.

Tip 3 - Je hoeft niet direct de hele pagina in- of uit te zoomen. Alleen de tekst vergroten of verkleinen kan ook.

Tip 4 - Geschiedenis

Het kan behoorlijk gênant zijn wanneer je iemand een webpagina wilt laten zien en vervolgens klapt het volledige menu met je geschiedenis uit en daar staan niet alleen maar brave websites tussen. Je zou natuurlijk kunnen overschakelen op privémodus wanneer je van plan bent om sites te bezoeken die niemand anders iets aangaan, maar als je dit niet hebt gedaan, is het ook mogelijk om specifieke items uit je geschiedenis te verwijderen, zodat ze niet opduiken op onhandige momenten. Het enige dat je hoeft te doen, is op het pijltje naast de adresbalk te klikken, met de pijltjestoetsen naar beneden te navigeren tot je iets in je geschiedenis ziet staan wat niet voor andermans ogen is bedoeld en vervolgens drukken op de Delete-toets.

Tip 4 - Je geschiedenis is niet altijd voor eenieders ogen geschikt. Gelukkig kun je bezochte websites eenvoudig uit het overzicht verwijderen.

Tip 5 - Auto-aanvullen

Het is natuurlijk een kleine moeite om de extensie te typen achter de website die je wilt bezoeken. Desalniettemin is er een manier om dat nóg sneller te doen. Stel dat je de site van Computer!Totaal wilt bezoeken. Je kunt natuurlijk de hele url intypen, maar je kunt ook op Ctrl + Enter drukken wanneer je computertotaal hebt ingetypt. Firefox zal dan automatisch .nl erachter zetten. Lastiger wordt dit natuurlijk als een site meerdere extensies heeft, maar in dat geval kiest Firefox voor .com.

Tip 5 - Geen zin om telkens de extensie van een website in te typen? Firefox kan het voor je doen.

1 Reactie(s) op: 10 verborgen Firefox-functies die verdraaid handig zijn

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 3 december 2015 08:51 Anoniem
    Tip 8 werkt ook gewoon bij chrome.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.