Verjaardagskalender maken in Word

Door: dirk-schoofs | 28 april 2022 08:55

How To

Een digitale agenda is geweldig, maar bij veel mensen hangt in de keuken of op het toilet toch een papieren kalender om verjaardagen niet te vergeten. Wil je een eigen fysieke verjaardagskalender maken, gebruik dan een Word-sjabloon en voorzie het van eigen foto’s.

Sjabloon kiezen

Ga via Bestand naar Nieuw en typ in het zoekvak het zoekwoord kalender. Microsoft heeft een heleboel Word-sjablonen voor kalenders. Ons oog viel op Fotokalender. Die heeft per maand een blad en je kunt leuke familiefoto’s toevoegen. Wanneer je dit sjabloonbestand voor het eerst opent, zie je de waarschuwing dat de macro’s zijn uitgeschakeld. 

Klik op de knop Inhoud inschakelen. Vervolgens verschijnt er een pop-up waarin je een maand en jaar kunt selecteren voor het eerste blad. Je kunt deze pop-up ook zelf oproepen via het tabblad Agenda / Nieuwe datums selecteren of je drukt op Shift+Alt+Enter. Word zal telkens de datums, weekdagen en weekenden aan de gekozen maand aanpassen.

Selecteer de maand en het jaar voor het eerste blad.

Thema en kleuren

In het tabblad Agenda vind je de knoppen Thema’s en Kleuren. Bekijk eerst de thema’s, dat is de combinatie van bepaalde lettertypes en kleurenschema’s. Je krijgt het mooiste resultaat als je voor de volledige kalender hetzelfde thema selecteert. 

Je kunt wel via de knop Kleuren voor iedere maand een gepaste kleur kiezen binnen hetzelfde thema. In de zomer ga je bijvoorbeeld voor warme kleuren, daarna volgen de herfstkleuren.

Kies een fris kleurenschema en een leuk lettertype.

Invullen

In deze fotokalender zit standaard al een foto, maar die krijg je pas te zien als je op het fotovak klikt en voor Tekstterugloop kiest. Je zult zien dat de optie In tekstregel is geselecteerd. Wijzig dat in een van de zes andere opties, bijvoorbeeld Voor tekst, zodat de foto in beeld zal komen.

Natuurlijk wil je voor de kalender je eigen foto’s gebruiken. Klik daarom met rechts op de afbeelding en kies Afbeelding wijzigen / Uit een bestand en selecteer vervolgens een foto van je harde schijf. Daarna typ je de namen van de jarigen in de juiste datumvakken. 

Sla tot slot deze maand op als Word- of pdf-bestand. Als je zo alle twaalf maanden hebt ingevuld, kun je ze afdrukken en aan elkaar binden.

Je kunt iedere maand van een foto en titel voorzien.

0 Reactie(s) op: Verjaardagskalender maken in Word

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.