Verkort het opstartproces van uw pc

Door: Robbin Ooijevaar | 25 oktober 2010 15:26

Apps & Software

Soluto is de beste opstartbeheerder die we ooit hebben gezien. Het programma klokt alle programma’s in het opstartproces, geeft aan waarvoor ze dienen en maakt het eenvoudig om ze te deactiveren, zonder dat Windows instabiel wordt.

1. Introductie

Veel programma’s vinden het blijkbaar nodig om gelijktijdig met Windows op te starten. Dit leidt in de praktijk tot een lange opstartprocedure. Sommige van deze programma’s gebruikt u zelden of nooit en u kunt ze dus met een gerust hart verwijderen. Ook na het opstarten kunnen achtergrondprogramma’s uw computer vertragen en staat uw systeemvak vol met onduidelijke icoontjes. Soluto is een slimme opstartbeheerder die alle programma’s en processen onder de loep neemt. Tijdens het starten wordt de vertraging middels een stopwatch in kaart gebracht. Soluto combineert informatie van andere Soluto-gebruikers om u te adviseren. Ook maakt het onderscheid tussen essentiële programma’s en automatisch startende software die u rustig uit kunt uitschakelen. Om ermee aan de slag te gaan surft u naar Soluto. Download en installeer vervolgens het programma.

Soluto is een slimme opstartbeheerder waarmee u de opstarttijd van uw computer aanzienlijk kunt verkorten.

2. Meten is weten

Op de website van Soluto vindt u een handige animatie waarin wordt uitgelegd wat het programma voor uw computer kan betekenen. Soluto is zichtbaar in uw systeemvak, als een wit icoontje dat nog het meest lijkt op de aan/uit-knop van een tv. De eerste stap naar een sneller opstartproces is het gebruik van de stopwatch. Na de installatie dient u uw computer opnieuw op te starten. Soluto bekijkt alle programma’s die automatisch starten en voert een meting uit ten aanzien van het volledige proces. Boven in beeld toont Soluto de totale opstarttijd en het aantal programma’s dat automatisch start. Soluto verdeelt deze programma’s in vier categorieën: veilig verwijderen (no-brainer), optioneel verwijderen (potentially removable), verwijderd (removed applications) en vereist (required). De programma’s in de laatste categorie zijn nodig voor een correcte werking van uw systeem, deze groep moet u dus met rust laten.

Soluto meet de tijd waarmee programma’s het opstarten van Windows vertragen.

3. Acties

Klik nu eerst op de categorie software die u veilig kunt verwijderen (groen, no-brainer). Soluto toont de programma’s die mogelijk overbodig zijn, inclusief een korte omschrijving. Desgewenst kunt u zelf een omschrijving toevoegen of de bestaande omschrijving aanvullen. Verder wordt de vertraging in het opstartproces getoond. Kies voor Delay (vertraag) om het programma wel automatisch te starten, maar pas als de computer verder volledig is opgestart. Kies voor Pauze als u het programma wilt ‘verwijderen’ uit het opstartproces. Het programma wordt verplaatst naar de categorie ‘verwijderd’ (removed). Vanuit deze groep kunt u het programma altijd weer opnieuw activeren. Nadat u de programma’s uit het opstartproces hebt verbannen is een herstart wenselijk. Soluto meet opnieuw en toont de snelheidswinst. Klik op History om opstarttijden uit het verleden te bekijken. Als het goed is heeft de grafiek een dalende lijn: uw computer start sneller op!

Klik op History en bekijk hoe snel (of hoe langzaam) uw computer opstart.

0 Reactie(s) op: Verkort het opstartproces van uw pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.