© PXimport

Verloren bestanden herstellen

Geplaatst: 9 maart 2012 - 14:09

Aangepast: 16 november 2022 - 10:21

Robbert Brus

De harde schijf is een fragiel onderdeel van uw computer, waarop het besturingssysteem én al uw persoonlijke bestanden staan. Soms zijn we net iets te haastig met het verwijderen van bestanden, of is na besmetting van een virus het leed niet meer te overzien. Gelukkig betekent het feit dat een bestand niet meer zichtbaar is, niet direct dat het bestand ook echt verloren is.

Een heel eenvoudige manier om de werking van een harde schijf uit te leggen, is deze te vergelijken met een boek. Er zijn een hoop pagina's (bestanden) en er is een inhoudsopgave. De computer kijkt alleen naar de inhoudsopgave, waar informatie over de locatie van de pagina's staat. Als u een pagina (bestand) weggooit, verwijdert u simpelweg alleen de verwijzing in de inhouds­opgave. Zolang er geen nieuwe inhoud op uw verwijderde pagina in de plaats wordt gezet, zal de pagina dus gewoon blijven bestaan. In deze cursus laten wij u een aantal programma's zien, waarmee u mogelijk uw verloren bestanden terug kunt halen.

Belangrijk

Bij dataverlies is het essentieel dat er geen nieuwe gegevens over de 'verloren' bestanden worden geschreven. Bij een crash van uw besturingssysteem, harde schijf, geheugenkaart of het overenthousiast wissen van uw bestanden, moet u dus nooit overschrijven. Gebruik zo min mogelijk bestanden, en begin zeker niet meteen met een nieuwe installatie van een besturingssysteem of de installatie van herstelsoftware. Herstelsoftware is vaak beschikbaar als portabele versie zodat u vanaf een usb-stick of een opstartbare cd kunt starten.

Zo snel mogelijk de juiste diagnose stellen is ook essentieel. Ga nooit zelf aan een schijf met een mechanisch defect rommelen, maar schakel dan een dataherstelbedrijf in. Hoe meer u een kapotte schijf laat werken, hoe groter de kans wordt dat uw data onherstelbaar verloren gaan. Hebt u de gegevens van een nagenoeg kapotte harde schijf weten te redden, gebruik de schijf dan nooit meer opnieuw. Laat deze vernietigen of deponeer hem bij het chemisch afval.

© PXimport

Dataverlies is erg vervelend, maar ga niet direct van het ergste uit. In de meeste gevallen kunt u uw verloren bestanden nog terughalen.

De juiste diagnose

Stel bij problemen de juiste diagnose. Zo kunt u overenthousiast wat bestanden in de prullenmand in hebben gegooid, maar kan het ook dat uw harde schijf een mechanisch probleem heeft. Schroef nooit zomaar een schijf open, het wordt (op internet) wel veel gesuggereerd, maar in vrijwel alle gevallen gaat uw data onherstelbaar verloren. Is uw harde schijf echt kapot door waterschade, blikseminslag of maakt deze vreemde klik- of piepgeluiden, koppel deze dan meteen los en laat hem door een gespecialiseerd bedrijf controleren. Twee bedrijven die hierin zijn gespecialiseerd zijn, zijn Kroll Ontrack en Seagates DataRecovery-service. De kosten die hiervoor gerekend worden verschillen per medium, omvang van het medium en per probleem. Op de site van Kroll Ontrack kunt u online een analyse aanvragen.

Deel 1: Verschillende programma's

1. Recuva

Recuva is een zeer gemakkelijk programma om een herstelpoging mee te beginnen. Door middel van een wizard wordt u door de stappen begeleid. De wizard biedt u de keuze: afbeeldingen, documenten, video's, archieven, e-mails en muziek terughalen of alle verwijderde bestanden doorzoeken. Onderschat Recuva niet door zijn eenvoud, met het programma kunt u een goed resultaat boeken. Naast een eenvoudige snelle scan kan Recuva ook een uitvoerige scan (Deep Scan) uitvoeren. Dit duurt langer, maar geeft ook meer en betere resultaten. Bestanden die u enige tijd geleden hebt verwijderd, kunnen via deze methode soms nog teruggehaald worden. Recuva is er ook in een portabele versie, zodat u geen gegevens op de computer hoeft te overschrijven.

© PXimport

Recuva is gratis, maar een prima eerste redmiddel bij dataverlies.

2. EasyRecovery DataRecovery

EasyRecovery DataRecovery is een programma dat aangeboden wordt door het dataherstelbedrijf Kroll Ontrack. Het programma heeft een gemakkelijke interface. Er is keuze uit drie herstelmogelijkheden: een standaard-herstel, herstellen van verwijderde bestanden en herstellen van een geformatteerde harde schijf. Naast be­standen herstellen kan EasyRecovery DataRecovery ook beschadigde zip-bestanden repareren. U kunt het herstellen pauzeren en later weer hervatten. De mogelijkheid om een opstartbare cd (of diskette, lekker ouderwets) te maken, is er ook. EasyRecovery is niet gratis, wel kunt u de software eerst gratis proberen en kijken of uw data te herstellen is met deze tool. De proefversie kan één bestand gratis terughalen.

© PXimport

EasyRecvovery DataRecovery heeft een duidelijke interface en is gemakkelijk in gebruik.

3. Active@ UNDELETE

Active@ UNDELETE haalt een breed scala aan verwijderde bestanden met gemak terug. Het pro­gramma is uitgebreid en biedt vele mogelijkheden zoals het herstellen van verwijderde bestanden en mappen, terughalen van verwijderde partities, maken van een schijf­kopie, automatische data-analyse en herstel van bestanden op een beschadigde RAID-opstelling. De interface ziet er complex uit, maar het heeft ergens wat weg van Windows Verkenner. Er zijn twee werkbalken en een aantal tabbladen. Onder het tabblad My Computer staat aan de linkerkant een lijst met de aangesloten opslagapparaten en aan de rechterkant staan de resultaten van een scan of de informatie van het apparaat zelf (zoals bestandssysteem, firmwareversie en serienummers). Scannen kan op twee manieren. Met een Quick Scan kunt u de hele schijf scannen, bestanden worden dan in hun oorspronkelijke mappen getoond. Met een Low Level Scan kan naar een specifiek bestandsformaat gezocht worden. Met een voorvertoning (Preview) kan een bestand bekeken worden voordat u besluit het te herstellen. UNDELETE is er in een aantal varianten: demo, standaard, professional en enterprise.

© PXimport

Active@ UNDELETE ziet er op het eerste gezicht wat ingewikkeld uit door de vele mogelijkheden.

4. Active@ File Recovery

Active@ File Recovery heeft een eenvoudigere interface dan UNDELETE. Bovenin vindt u een werkbalk met knoppen, daaronder is het venster in tweeën gedeeld. Aan de linkerkant vindt u een overzicht van de aangesloten opslagapparaten in een boomstructuur en rechts een overzicht van de bestanden. De software biedt uitgebreide herstelmogelijkheden. Zo kunnen verwijderde bestanden teruggehaald worden, is het mogelijk een defect geraakte RAID-opstellingen uit te lezen en kan het programma verwijderde of beschadigde partities uitlezen en de bestanden terughalen. Active@ File Recovery is er in een aantal varianten: een standaardversie met alleen het programma Active@ File Recovery, een professional-versie met ook het programma Active@ Partition Recovery (voor het repareren van partities) en een Enterprise-versie met de mogelijkheid om een opstartbare cd of usb-stick te maken.

© PXimport

Active@ File Recovery heeft een gebruiksvriendelijke interface en is gemakkelijk in gebruik.

Dvd's herstellen

Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen gaat een cd of dvd in optimale omstandigheden tussen de twintig en vijftig jaar mee. Het komt helaas vaak voor dat een cd na een aantal jaar al niet meer te lezen is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waarvan de bekendste vocht en zon zijn. Is uw cd of dvd niet meer te lezen, dan zijn niet direct al uw bestanden verloren. U kunt u nog proberen met speciale programma's de schijf te redden of de bestanden eraf te halen die nog wel te lezen zijn. Twee programma's die deze klus kunnen klaren zijn: CDRoller en IsoBuster.

© PXimport

Als een cd, dvd of blu-ray niet meer te lezen is hoeft dat niet het einde van uw bestanden te betekenen.

Deel 2: Herstellen met Recuva

1. Recuva via de Wizard

Bent u bestanden kwijt die stonden op de schijf waar ook het besturingssysteem op staat? Download dan op een andere computer de portabele versie van Recuva, zet het programma op een usb-stick, en start het programma op de gewenste computer. Zodra u het programma start, krijgt u een wizard te zien. Klik op Volgende en kies het bestandstype dat u wilt terug halen. Ga naar Volgende en geef de bestandslocatie op. Klik op Volgende en kies of u een snelle of uitvoerige scan wilt uit­voeren. Let wel op: het uitvoerig scannen van een grote schijf kan al snel enkele uren in beslag nemen. Klik op Start als u de scan wilt beginnen.

© PXimport

Via de wizard is het herstellen van bestanden een koud kunstje.

2. Bestanden terugzetten

Na het scannen toont Recuva de resultaten. Als niet de gewenste bestanden zijn gevonden en u een snelle scan hebt uitgevoerd, dan kunt u het nogmaals met een uitvoerige scan proberen. Selecteer de bestanden die u wilt terugzetten en klik op de knop Terughalen. Geef de locatie waar u het bestand wilt opslaan. Zorg dat u hier nooit kiest voor het apparaat waarvan u bestanden wilt herstellen. U hebt dan namelijk meer kans dat het bestand alsnog beschadigt. Klik op OK en wacht tot de bestanden zijn gekopieerd, zodra de opdracht is voltooid krijgt u een melding met het aantal teruggehaalde bestanden. Klik op OK en ga naar de locatie die u hebt aangeven voor de bestanden.

© PXimport

Sla uw bestanden nooit op het beschadigde medium op.

3. Geavanceerde modus

Naast het gebruik van de wizard kunt u er ook voor kiezen om geavanceerde modus te gebruiken. Deze methode biedt meer mogelijkheden, maar is een stukje ingewikkelder. Start Recuva en schakel het selectievakje voor Deze Wizard niet weergeven bij het opstarten in, klik op Annuleren en start Recuva opnieuw. U komt nu in de geavanceerde modus terecht. Hier kunt u een schijf selecteren en eventueel in het tekstvak een bestandsformaat selecteren. Klik op Scan om de scan te starten. De toestand van een bestand wordt door middel van kleurtjes aangegeven: groen is uitstekend, geel is matig en rood is niet meer te herstellen. Wanneer u een bestand selecteert, krijgt u in het rechtervenster meer informatie, verspreid over verschillende tabbladen. Voor een uitvoerige scan klikt u op Opties, open het tabblad Acties en selecteer het selectievakje voor Uitvoerige scan (meer scantijd nodig). Het terughalen van bestanden gaat op dezelfde manier als bij stap 02.

© PXimport

Met de geavanceerde modus hebt u iets meer opties dan via de wizard.

Deel 3: Herstellen met Active@ File Recovery

1. Scan naar verwijderde bestanden

We laten ook zien hoe u bestanden herstelt met Active@ File Recovery. Het verschil tussen de betaalde en demoversie van deze software, is dat u bij de demoversie geen bestanden groter dan 64 KB kunt herstellen. De stappen die we hier beschrijven werken voor beide versies. Start de software en selecteer in het linkervak de schijf, cd of multimediakaart die u wilt herstellen en klap uit zodat u de stationsletter te zien krijgt. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de stationsletter en kies Quick scan. Afhankelijk van de omvang kan het enige tijd duren voordat een scan klaar is. Zodra deze klaar is, komt rechts in het venster een lijst met resultaten. In de map Lost & Found staan de bestanden die verwijderd zijn en nog op de schijf terug gevonden zijn. Selecteer de map op het bestand dat u wilt terughalen en klik in de werkbalk op de knop Recover. Kies een locatie waar u het bestand wilt opslaan (nooit op dezelfde locatie) en klik op Recover.

© PXimport

Met een normale scan worden al veel verwijderde bestanden terug gevonden.

2. SuperScan

Als een gewone scan geen soelaas biedt of de partitie is beschadigd waardoor er geen stationsletter meer zichtbaar is, probeer dan een SuperScan. Dit kost een stuk meer tijd, maar er wordt uitgebreider gezocht naar verloren bestanden en er wordt gecontroleerd op beschadigde partities. Selecteer de gewenste schijf en druk op de knop SuperScan. Controleer of de juiste schijf nog is geselecteerd, kies het bestandssysteem en geef eventueel aan tussen welke sectoren gezocht moet worden. Klik op de knop Start om de scan te beginnen. Na het scannen komt er in het linkervenster een extra 'apparaat' bij met SuperScan en de naam van schijf in de titel. In de map Files Recognized by Signatures kan in een lijst met bekende bestandsformaten worden gezocht: doc-, mov-, jpg-, xls- en zip-bestanden. Klik op een partitie om te zien wat er is gevonden. Zijn er teveel resultaten, klik dan op Search in de werkbalk om naar een bestand of map te zoeken. Zoeken kan op bestandsnaam, datum of formaat. Een bestand terughalen kan door het te selecteren en op de knop Recover te klikken.

© PXimport

Heeft uw schijf geen stationletter of krijgt u de melding dat de schijf geformatteerd moet worden, dan is een SuperScan wellicht uw redding.

3. Image maken

Maakt de schijf vreemde geluiden, maar is deze nog wel te lezen, dan kunt u proberen nog snel een image (kopie) met Active@ File Recovery maken. Dit image kan gebruikt worden om de data terug te halen, zodat de schijf zo min mogelijk wordt belast. Om een image van de schijf te maken, is een back-upschijf met een grotere capaciteit nodig. Selecteer de schijf met problemen en klik op de knop Create. Kies de locatie waar de kopie moet komen te staan en klik op Opslaan. Afhankelijk van de omvang kan het enige tijd duren voordat het image gemaakt is. Sluit na het kopiëren de computer af en koppel de defecte schijf zo snel mogelijk af. Om het image te lezen, klikt u in Active@ File Recovery op de knop Open en selecteert u de schijfkopie. In het linkerveld komt een extra station met Image RAW in de titel. Deze kunt u benaderen als een extra schijf, waardoor u er een Scan of SuperScan op kunt uitvoeren zoals in de vorige stappen is beschreven.

© PXimport

Is uw schijf bijna overleden, maak dan snel een image en gebruik deze om uw data terug te halen.

Externe schijf

Hebt u een externe usb-schijf, controleer dan eerst de usb-kabel, en of de externe schijf wel voldoende stroom krijgt. U kunt overwegen de harde schijf uit de externe behuizing te halen en in de computer aan te sluiten. In sommige gevallen is de behuizing defect en niet de schijf. Hoort u piepjes en tikjes uit de schijf komen, dan ligt het probleem waarschijnlijk aan de schijf.

© PXimport

Bij een externe schijf kan het probleem ook bij de behuizing liggen.

Spiegel twee schijven

Gebruikt u Windows 7 Professional, Ultimate of Enterprise en hebt u geen zin om telkens al uw data te kopiëren naar een externe harde schijf? Dan kunt u overwegen een softwarematige RAID1 (mirror) in te stellen. Dit kan gerealiseerd worden door een harde schijf met een gelijke omvang als uw huidige harde schijf in de computer te plaatsen en deze in Windows te configureren als een gespiegeld volume. Op deze manier wordt er een exacte kopie van de ene schijf op de andere geplaatst en wordt dit continu bijgehouden. Als een van de harde schijven stuk gaat, dan kunt u (na een herstel met de Windows-dvd) gewoon verder werken en de defecte schijf vervangen. Daarentegen biedt het wel minder veiligheid dan een externe back-up. Bij bijvoorbeeld waterschade of blikseminslag zijn vaak beide schijven defect en dient alsnog een dataherstelbedrijf ingeschakeld te worden om uw bestanden terug te halen.

© PXimport

Door twee harde schijven in een gespiegeld volume te gebruiken, bent u altijd verzekerd van een exacte kopie van uw bestanden.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten