Verticale tabbladen in Edge

Door: dirk-schoofs | 07 februari 2022 11:13

How To

Stonden de afgelopen twee decennia de browsertabbladen op de verkeerde plaats? Als je de recente versie van Microsoft Edge gebruikt, zou je denken van wel, want deze browser kan nu ook tabbladen in de linkerkolom plaatsen. En dat blijkt nog handig ook.

Stap 1: De knop Tabbladacties

We moesten twee weken wennen aan het feit dat die tabs niet meer bovenaan staan, maar als je volhoudt, dan raak je overtuigd dat de zijbalk inderdaad de plek is waar de tabbladen altijd hadden moeten staan. Op een moderne breedbeeldmonitor kun je gemakkelijk vijfentwintig tabbladen in het zicht houden zonder dat de paginatitels verkleinen. 

De kans is reëel dat bij jou de verticale tabs reeds staan ingesteld. Kijk in de linkerbovenhoek en zoek daar het pictogram dat op een miniatuur browservenstertje lijkt. Als je daarop klikt, schakelt de browser naar verticale tabbladen en kun je meteen aan de slag. Als deze optie nog niet actief is, moet je naar de instellingen van Edge.

Kijk eerst of je met een klik op het miniatuur browservenstertje naar de verticale tabs kunt schakelen.

Stap 2: Instellingen

Klik rechtsboven op de knop met de drie horizontale puntjes. Zo kom je in het menu en dan ga je naar onderen om Instellingen te selecteren. In dit venster selecteer je in de linkerkolom de knop Uiterlijk. Hierdoor zie je rechts de verschillende thema’s, maar je moet verder naar beneden scrollen tot je bij de groep Werkbalk aanpassen komt. Daar activeer je de optie Menu met tabbladacties weergeven en bij Verticale tabbladen weergeven voor alle huidige browservensters klik je op Inschakelen

Hierdoor zie je voortaan in de zijbalk de knop om de verticale tabbladen weer te geven. Met deze knop schakel je tussen horizontale en verticale tabbladen. Standaard worden de tabs door kleine pictogrammen weergegeven, de favicons. Als je met de muisaanwijzer over de linkerzijbalk gaat, verschijnen ook de namen van de websites op de tabbladen. Hou je van deze weergave dan kun je met de pin-knop het tabbladvenster vastmaken.

Schakel de verticale tabbladen in.

Stap 3: Tab-groepen

De verticale tabbladen worden nog handiger als je ze combineert met de functie Tab Groups. Dit is een experimentele functie die je vindt door in de adresbalk edge//flags te typen. In de lijst experimentele functies zoek je Tab Groups en je voegt deze functie toe. 

Als je nu met de rechtermuisknop op een tab klikt, kom je bij de functie Tabblad toevoegen aan groep en dan kun je een nieuwe groep maken, of een reeds bestaande tabgroep selecteren.

Tabgroepen maken de tabs nog overzichtelijker.

0 Reactie(s) op: Verticale tabbladen in Edge

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.