Verwijder de locaties uit je Facebook posts

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie | 18 november 2013 13:11

Apps & Software

Heb je het gevoel dat je iets teveel deelt op Facebook? En wil je misschien niet zoveel sporen achterlaten op internet? Dat kan door de locatie-instellingen van je account uit te schakelen. Deze instellingen op je Facebook-profiel voegen automatisch een geografische locatie toe aan al je posts.

Locatie uitschakelen in Facebook-app

De snelste en eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat er geen locatie in je status-updates of chats verschijnt, is naar de privacy-instellingen van je telefoon te gaan en de locatiediensten uit te schakelen.

Locatiediensten gebruiken gps en wifi 'crowdsourcing' om je locatie te bepalen. Veel verschillende applicaties maken gebruik van de locatiediensten - Twitter heeft een vergelijkbare instelling waarmee je tweets met een geografische locatie kunt labelen. Door deze instelling uit te schakelen kan Facebook die informatie niet benaderen.

Als je locatie-specifieke apps zoals Google Maps, Find My iPhone en de Weer-app wilt kunnen blijven gebruiken, zorg er dan voor dat je alleen de locatiediensten uitschakelt voor de Facebook-app in plaats van je hele apparaat.

Als je Facebook locatiediensten hebt ingeschakeld, of als je ooit op een locatie hebt ingecheckt, zie je mogelijk bij het updaten van je status links onderaan in het veld je huidige stad staan.

Om dat te verwijderen, druk op het speldicoon. Er verschijnt dan een lijst met check-ins in de buurt. Druk op de "x" naast de huidige stad onderaan in de lijst, en je locatie zal op magische wijze verdwijnen.

Dit zorgt er meteen voor dat Facebook niet langer automatisch een locatie toevoegt aan je volgende posts. Als je van gedachten verandert en je locatie toch aan de wereld bekend wilt maken, zul je je locatie handmatig in moeten vullen door op hetzelfde speldicoon te drukken en je verblijfplaats in te typen. De instelling zal "aan" blijven staan totdat je hem opnieuw uitschakelt zoals eerder beschreven.

Wil je informatie over je locatie exclusiever houden? Je kunt ook herdefiniëren wie je locatie kan zien door in een keuzelijst het publiek te selecteren.

Locatie uitschakelen vanaf een computer

Hetzelfde geldt als op de mobiele versie. Facebook zal automatisch een geografische locatie voor je post voorstellen. Om deze te verwijderen, klik op het speldicoon en klik op "x" om de locatie te verwijderen voor de huidige en daaropvolgende posts.

Sommige apps en games benaderen je locatiegegevens ook. Volgens Facebook kun je op het tandwielicoon klikken in de rechterbovenhoek van een Facebookpagina en Account settings selecteren. Klik op Apps en zoek naar de instelling Apps others use. Klik op Edit Settings. Haal het vinkje naast "My status updates" weg en klaar is Kees.

Sommige ouders maken zich zorgen dat hun kinderen op sociale media teveel informatie delen. Facebook zegt dat het voor minderjarigen automatisch locatiegegevens uitschakelt. En mocht de locatie-instelling toch ingeschakeld zijn op een account van een minderjarige, dan zegt Facebook dat de website duidelijk aangeeft dat de gebruiker zijn of haar locatie met anderen deelt.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Britse zustersite PCAdvisor.co.uk, geschreven door Lauren Dezenski. Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.