Verwijder je bestanden definitief met Hardwipe

Door: robbin-ooijevaar | 02 juni 2016 11:16

Apps & Software

Als je een bestand weggooit via de Windows-prullenbak, blijven er altijd resten achter. Experts kunnen met eenvoudige hulpprogramma's de bestanden terughalen. Dit komt omdat Windows de ruimte van de bestanden markeert als beschikbaar, maar het bestand niet echt verwijdert. Met Hardwipe lukt dit wel.

Stap 1: Hardwipe

Hardwipe is een multifunctioneel programma om gegevens echt te vernietigen. Je kunt bestanden en mappen door de digitale shredder halen, maar ook resten van bestanden die mogelijk nog aanwezig zijn opsporen en vernietigen. Ook biedt Hardwipe een shredder voor de standaard Windows-prullenbak. Deze kun je toepassen om bestanden die je op de normale manier in de prullenbak hebt gegooid, alsnog veilig te vernietigen. Lees ook: Ik mag een bestand niet verwijderen in Windows 10.

Gebruik Hardwipe met de aandacht die een krachtig programma verdient. Fouten kunnen worden afgestraft met gegevensverlies. Als je de tijd neemt om het programma correct te gebruiken en je keuzes altijd twee keer controleert, is Hardwipe veilig te gebruiken.

Hardwipe haalt bestanden door een digitale shredder zodat ze nooit meer te herstellen zijn.

Stap 2: Prullenbak legen

Als je een bestand of map wilt vernietigen, werkt Hardwipe het prettigst via de rechtermuisknop. Gebruik de rechtermuisknop op bijvoorbeeld een map en kies Wipe folder. De optie heet Wipe file of Wipe selection als je de rechtermuisknop gebruikt op een of meerdere bestanden. Hardwipe wordt actief en je dient je actie nogmaals te bevestigen met Start. Om de bestanden in je prullenbak echt te vernietigen, start je Hardwipe op via je startmenu. Klik op Recyclers voor een overzicht van je prullenbakken. Dit kunnen er meer dan één zijn als je meerdere schijven of partities hebt. Plaats een vinkje bij de prullenbak(ken) waarvan je de inhoud nooit meer wilt terugzien. Activeer Administrator mode en bevestig met OK / Start.

Hardwipe spoort bestandsresten die je al hebt weggegooid op en vernietigt ze nog een keer voor je.

Stap 3: Vrije ruimte saneren

Achtergebleven gegevens met resten waaruit bestanden kunnen worden hersteld, zijn te vernietigen met Free space. Geef aan welke schijfletter je wilt saneren en zet Hardwipe aan het werk. Let op: deze actie is mogelijk nadelig (of werkt niet goed) voor SSD-gebruikers en raden we daarom niet aan. Dit advies geldt voor SSD's in het algemeen als je grote hoeveelheden gegevens wilt vernietigen. De meeste SSD-fabrikanten hebben een eigen programma om gegevens te vernietigen. Het is aan te raden dit op te zoeken en te gebruiken. Helaas bieden niet al deze programma's de mogelijkheid om selectief gegevens te vernietigen.

0 Reactie(s) op: Verwijder je bestanden definitief met Hardwipe

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.