VidCutter - Het snelle snijwerk

Door: Toon van Daele | 08 maart 2018 13:40

Review

Je hebt een video gemaakt of er eentje gedownload via een YouTube-downloadsite, maar je hebt er bepaalde fragmenten liever uit, zoals die vervelende aftiteling of dat storende stukje middenin. Dat kan op een verrassend eenvoudige manier met VidCutter.

VidCutter

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10, macOS en Linux
Website
github.com/ozmartian/vidcutter
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Nauwkeurige positioneringen
  • Eenvoudige bediening
  • Minpunten
  • Geen conversiemogelijkheid
  • Kleine onvolkomenheden (vastloper)

Om overtollige fragmenten uit een video weg te knippen kun je uiteraard een volbloed videobewerker inzetten. Heb je zo’n editor echter niet op je systeem staan (of niet goed in de vingers), dan wordt dat al snel overkill en ben je beter af met een gebruiksvriendelijke tool als VidCutter. De installatie heb je in elk geval met een paar muisklikken achter de rug.

Knipwerk

Het leeuwendeel van het programmavenster wordt in beslag genomen door de voorbeeldweergave van de ingeladen video (VidCutter kan trouwens met de meest gebruikelijke videoformaten overweg). Onderaan merk je de bijbehorende tijdlijn op. Om een fragment te behouden, hoef je de indicator op deze tijdlijn alleen maar naar het begin en het eind van het fragment te slepen en een knop in te drukken. Je herhaalt dit proces voor alle gewenste fragmenten. Die worden vervolgens chronologisch in een paneel in een lijst rechts van het programmavenster gezet, inclusief de exacte begin- en eindtijd van elk fragment. Via de muis kun je deze fragmenten trouwens makkelijk in een andere volgorde plaatsen. Het is uiteraard ook mogelijk een fragment alsnog uit deze lijst te verwijderen. De gekozen fragmenten laten zich vervolgens als één aparte videoclip bewaren, overigens altijd in hetzelfde formaat als de originele video.

Een overzichtelijk drieluik: voorbeeldweergave, tijdlijn en geselecteerde fragmenten.

Finetuning

VidCutter biedt een paar opties waarmee je dit digitale knipwerk nog efficiënter kunt uitvoeren. Zo laat de tool je via de pijltjestoetsen exact twee seconden in beide richtingen door de video navigeren, of vijf seconden met ingedrukte Shift-toets. Deze tijdsprongen zijn bovendien instelbaar. Je kunt ook met één frame tegelijk navigeren met behulp van het scrolwieltje. De nieuwste versie van VidCutter voorziet tevens in een ‘SmartCut’-modus, die je beter toelaat tot op het frame nauwkeurig te knippen.

Vervelend detail: het programma bleef telkens hangen wanneer we de tool naar eventuele updates lieten zoeken.

Een eenvoudige tool met beperkte instelmogelijkheden.

Conclusie

VidCutter moet het vooral van de eenvoud hebben, niet zozeer van de functionaliteit. Wil je snel maar toch nauwkeurig fragmenten uit een videoclip halen om die tot een nieuwe video aan elkaar te lijmen, dan heb je aan VidCutter een erg handige en lichtvoetige tool.

0 Reactie(s) op: VidCutter - Het snelle snijwerk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.