Video omzetten met Handbrake doe je in een handomdraai

© PXimport

Video omzetten met Handbrake doe je in een handomdraai

Geplaatst: 16 oktober 2020 - 02:04

Aangepast: 14 december 2022 - 10:44

Redactie ID.nl

Soms is het nodig om een videobestand even wat kleiner te maken of zelfs te converteren naar een volledig nieuw formaat. Wil je een video omzetten, dan zijn er weinig tools beter dan de gratis software Handbrake. We lopen de stappen met je door.

Handbrake is een aanrader om meerdere redenen. Allereerst is de software volledig gratis en opensource, wat inhoudt dat de tool steeds verbeterd wordt. Bovendien is de tool beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Download Handbrake hier.

Wanneer je aan de slag gaat met Handbrake, is er altijd een duidelijke input, verwerking en output. De input is het bronbestand (ook wel ‘source’ genoemd). Dit is het oorspronkelijke videobestand dat je wilt omzetten.

Wanneer je Handbrake opent, opent er meteen een dialoogvenster waarmee je het bronbestand kunt selecteren. Indien je dit venster sluit, kun je ook achteraf nog simpel een videobestand naar Handbrake slepen om deze te selecteren als bronbestand.

Het bestand wordt nu ingeladen in Handbrake. Bovenaan zie je meteen uit welke resolutie je video bestaat, samen met wat andere technische gegevens. Meteen daaronder zie je bij Title welke video er precies werd geselecteerd, handig wanneer je meerdere video’s toevoegt.

 

© PXimport

Indien je een video converteert, is dat waarschijnlijk omdat je de video compatibel wilt maken met een ander apparaat of wilt verkleinen (zowel qua resolutie als bestandsgrootte), zodat je deze bijvoorbeeld kan mailen.

Handbrake maakt het je makkelijk via de zogenaamde Presets. Bovenaan in het dialoogvenster kun je een preset selecteren, bijvoorbeeld Android 720p30 of Gmail small. Wil je een gigantisch 4K-bestand wat compacter maken voor gebruik op je smartphone, dan kun je gerust Android 720p30 gebruiken.

Wil je simpelweg een .mov omzetten naar een .mp4 zonder al te veel kwaliteitsverlies, dan kies je bijvoorbeeld voor Fast 1080p30.

 

© PXimport

Video converteren

Wanneer de gewenste preset is geselecteerd, kun je de configuratie verder finetunen. Het belangrijkste is om het juiste formaat te kiezen. Er is veel discussie over welk formaat (of liever: welke container) nu precies “de beste” is, maar mp4 is ongetwijfeld het formaat met de breedste ondersteuning. In de meeste gevallen laat je dus gewoon mp4 staan.

Indien het de bedoeling is om het videobestand online te plaatsen, zet dan ook een vinkje bij Web optimized. Laat de optie Align A/V Start altijd uitgeschakeld, tenzij je merkt dat video en audio niet synchroon lopen. De optie iPod 5G support is vrij vanzelfsprekend en zal slechts door een enkeling worden gebruikt. Handbrake kent nog tal van andere opties (het selecteren van een encoder, bijstellen van audiotracks, ondertitels toevoegen, beelden herstellen en meer). Voorlopig negeren we die functionaliteiten.

Kies nu onderaan een naam voor het nieuwe bestand en een opslaglocatie. Vervolgens klik je bovenaan op de knop Start om het proces te starten. Let ook op de knop Add To Queue; deze is vooral handig wanneer je meerdere video’s wilt klaarzetten en deze vervolgens in één klik wilt laten omzetten (bijvoorbeeld wanneer je slaapt).

 

© PXimport

Het converteren van video’s is namelijk vrij belastend voor je computer en de tijd voor de verwerking ervan kan dan ook behoorlijk oplopen. Voeg je de video toe aan je queue, dan kun je deze openen via de knop rechtsboven.

Ook hier vind je een knop Start waarmee je het omzettingsproces start voor alle video’s in de lijst. Wanneer de conversie voltooid is, ontvang je een notificatie op je computer en kun je het bestand vinden in de eerder geselecteerde map.

Geavanceerde instellingen

Wil je simpelweg een videobestand omzetten naar een ander formaat, dan kun je prima uit de voeten met de hiervoor genoemde stappen. Ben je een echte videofiel die de beste kwaliteit eist, kijk dan eens bij de geavanceerde instellingen.

Bij Dimensions kun je kiezen in welke resolutie je wilt exporteren. In de meeste gevallen zal dit 1920x1080 zijn. Deze instellingen zijn vooral handig wanneer je een video in een ongebruikelijke beeldverhouding hebt die je wilt standaardiseren naar een veelgebruikt formaat.

Bij Cropping kun je de video wat bijknippen. Bij Filters kun je je video wat verder finetunen. Zo kun je bijvoorbeeld video’s met interliniëring omzetten naar een niet-geïnterlinieerde versie, videoruis wegwerken en meer. We raden aan om heel voorzichtig om te springen met het Sharpen filter, aangezien deze het eindresultaat behoorlijk kan verknallen wanneer je die verkeerd toepast.

Bij oude video’s heb je wellicht al eens gezien dat de video bij sommige delen grotendeels uit blokken bestaat; via Deblock kun je dit counteren, maar gebruik ook deze filter met mate. Door Grayscale aan te vinken, krijg je een resultaat in zwart-wit. Tot slot is Rotate een handige functionaliteit wanneer de video op zijn kop staat.

Codecs, audio en meer

De instellingen die de grootste invloed hebben op het uiteindelijke eindresultaat, verschuilen zich onder het Video-tabblad.

Allereerst dien je de juiste video codec gekozen te worden, deze is verantwoordelijk voor de compressie van je video. In zowat alle gevallen raden we H.264 (x264) aan. Alleen wanneer je met 4K werkt is H.265 (x265) de betere keuze.

 

© PXimport

De framerate (FPS) bepaalt hoe vloeiend je video zal zijn. Over het algemeen wil je deze laten staan op Same as source, tenzij je weet waar je mee bezig bent en een eigen framerate wilt instellen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je een video hebt opgenomen met een smartphone en deze wilt bewerken.

Veel videobewerkingssoftware vereist een constante framerate om goed te werken in plaats van een variabele framerate (wat meestal het geval is bij een smartphone video). Via Handbrake kun je deze beelden dus een constante framerate geven voordat je ze gaat bewerken.

Velen zijn ervan overtuigd dat audio in een video belangrijker is dan de beelden zelf. Het loont dus de moeite om even een kijkje te nemen bij het tabblad Audio. Hier zie je een lijst van alle tracks uit de video en hoe ze worden verwerkt door Handbrake. Kijk vooral even naar de Bitrate van elke track. We raden een minimum van 320 aan.

Wanneer je alle instellingen handmatig hebt geconfigureerd, wil je deze tenslotte wellicht graag opslaan in een preset voor toekomstig gebruik. Druk hiervoor bij Presets op de plus-knop om de verzameling instellingen een naam te geven. De preset wordt zo opgeslagen zodat je met een enkele klik terug, alle instellingen kunt toepassen op een andere video.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000