Videobellen op Nederlandse servers met VC4ALL

Door: Roel Stortelder | 14 april 2020 12:55

Videobellen
Blog

Het coronavirus is een aanslag op de internationale gezondheid en economie, maar door het vele thuiswerken is ook onze digitale veiligheid in gevaar. Veel populaire applicaties voor videobellen zijn slecht beveiligd of worden beheerd door twijfelachtige instanties. VC4ALL is een Nederlands initiatief gebaseerd op Jitsi en een gratis alternatief op Zoom en Skype.

Vorige week berichtte we al over Jitsi Meet; een eenvoudig open source-programma voor videobellen. Of je nou wilt bellen met je schoonmoeder, of moet vergaderen met een grote groep, Jitsi is een gratis platform dat veiliger kan zijn dan de meeste andere alternatieven. Doordat het project volledig open source is kan iedereen de veiligheid controleren, maar kan ook iedereen een eigen server opzetten. Jitsi’s eigen servers zijn het populairst, maar in theorie zijn alle beheerders in staat om mee te luisteren met gesprekken zolang ze geen end-to-end-encryptie hebben geïmplementeerd.

VC4ALL

VC4ALL

VC4ALL is opgezet door een groep Nederlandse vrijwilligers en belooft tijdens de COVID-19-crisis gratis servers aan te bieden. Aan de vertrouwde Jitsi Meet-interface is niks veranderd, dus het is nog altijd even handig om te gebruiken. Ga naar VC4ALL.nl en klik op de grote blauwe knop. Er wordt direct een video-ruimte voor je geopend en met de link rechtsonder in beeld kun je de anderen uitnodigen. Vergeet niet een wachtwoord aan te maken zodat alleen de mensen die je zelf uitnodigt toegang hebben tot het gesprek.

Let wel op dat deze servers niet voorzien zijn van end-to-end-encryptie en dus ook niet geschikt zijn om bedrijfsgeheimen of andere privacygevoelige informatie op te delen. Zelfs niet als er een wachtwoord is toegevoegd. De servers worden weliswaar beheerd door Nederlanders en er gelden dus in theorie Nederlandse privacyregels, maar het is zeer lastig om zelf te controleren of die regels worden gevolgd. Zoek je echter een snel en eenvoudig alternatief op het onveilige Zoom en wil je geen gebruik maken van Jitsi’s eigen (vaak overbelaste) servers? Dan zijn de servers van VC4ALL een makkelijke keus.

Heb je de veiligheid van een eigen server nodig, maar heb je niet de kennis om er eentje op te zetten? Ook dan kan het team vrijwilligers van VC4ALL je helpen. Op de website van het initiatief kun je vinden hoe je contact op kunt nemen met de verantwoordelijken. Bij deze contactpersonen kun je ook terecht als je bij wil dragen aan VC4ALL met je eigen servers.

0 Reactie(s) op: Videobellen op Nederlandse servers met VC4ALL

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.