Videobewerken met Movie Maker 2011

Door: evi-maquoi | 31 december 2010 13:17

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Wellicht hebt u al heel wat filmpjes gemaakt met uw videocamera, digitale fotocamera of mobiele telefoon. Het lijkt een hele opgave om al uw opnamen tot één mooi verhaal te combineren. Met het gratis Microsoft-programma Windows Live Movie Maker is die klus echter snel geklaard. Wij leggen uit hoe u

1. Installatie

Windows Live Movie Maker is een onderdeel van Windows Live Essentials, en dus volledig gratis te downloaden. De meest recente versie is Windows Live Essentials 2011. Het pakket omvat niet alleen Movie Maker maar bijvoorbeeld ook Messenger, Photo Gallery en Mail. Open uw browser en surf naar Windows Live Essentials. Klik op de blauwe knop Nu downloaden en sla het installatiebestand op. Open het exe-bestand vervolgens en volg de wizard om Windows Live Essentials 2011 te installeren. Geef aan of u alle Essentials-programma's wenst te installeren, of slechts één, of een beperkt aantal. De installatieprocedure neemt - afhankelijk van de hoeveelheid gewenste programma's - enige tijd in beslag. Start uw computer opnieuw op zodra de installatie is voltooid.

Klik op de grote blauwe knop om Windows Live Essentials 2011 gratis te downloaden.

1-klikfilmthema

Geen zin om veel tijd in de montage te steken? U kunt ook kiezen voor de 1-klikfilmthema's van Windows Live Movie Maker. In principe hoeft u daarbij alleen maar uw videofragmenten, foto's en een thema te kiezen; de rest gebeurt automatisch. Ga op het tabblad Start naar Video of foto toevoegen en selecteer de gewenste mediabestanden. Voeg eventueel nog wat muziek toe via Start, Muziek toevoegen. Kies vervolgens een thema via Start, Thema's voor 1-klikfilms. Titels en overgangseffecten worden nu automatisch toegevoegd. U kunt het resultaat opslaan en delen met vrienden of eventueel handmatig verder bewerken.

 

2. Videobeelden importeren

Open het programma via Start, Alle programma's, Windows Live Movie Maker. Kies op het tabblad Start voor Video of foto toevoegen om media te importeren. Blader in het dialoogvenster naar de exacte bestandslocatie van uw filmfragmenten. Selecteer één of meerdere videobestanden en klik op de knop Openen. De laatste versie van Windows Live Movie Maker kan overweg met de meeste gangbare filmformaten, zoals avi, wmv, mpeg, mp4 en mov. Wilt u graag fragmenten in uw film stoppen die niet compatibel zijn met Windows Live Movie Maker? Dan moet u ze eerst converteren.

Selecteer één of meerdere videofragmenten en klik op Openen.

3. Converteren

Er bestaan talloze programmaatjes waarmee u videobestanden kunt converteren. Wij zijn erg gecharmeerd van het gratis pakket FormatFactory 2.50. Het is volledig gratis, beschikbaar in het Nederlands en erg gebruiksvriendelijk. Wilt u deze converter gebruiken? Open dan uw browser, surf naar Format Factory en download de meest recente versie (36,8 MB). Voer vervolgens de installatie uit en open het programma. Selecteer in de linkerkolom Video en kies een formaat, bijvoorbeeld Converteren naar WMV. Klik in het dialoogvenster op de knop Bestanden toevoegen en selecteer de verschillende videofragmenten die u wenst te converteren. Kies nu Openen. Klik onderaan op de knop Bladeren en geef aan waar de wmv-bestanden moeten worden bewaard. Standaard worden de filmfragmenten in een hoge kwaliteit geconverteerd. Als u de instellingen wenst te veranderen, kunt u op de knop Uitvoerinstellingen klikken. Klik op de OK-knop en vervolgens op Starten om de bestanden te converteren. Afhankelijk van de grootte van de bestanden kan dit enkele minuten duren.

FormatFactory is een ontzettend eenvoudig programmaatje waarmee u video, audio of foto's kunt converteren.

4. Afspelen

Het scherm van Windows Live Movie Maker is opgesplitst in twee delen. Links ziet u het previewvenster, rechts het storyboard. Wanneer u aan het echte monteerwerk wilt beginnen, moet u eerst de 'rushes' goed bekijken. Noteer eventueel op een vel papier de volgorde van de fragmenten. Om geïmporteerde bestanden af te spelen, kunt u de driehoekige afspeelknop gebruiken. Nog handiger is de spatiebalk, die fungeert namelijk als afspeel- en pauzeknop. Met de pijltjestoetsen naast de afspeel/pauze-knop kunt u erg nauwkeurig (per frame of per 0,04 seconden) door een fragment navigeren. Om snel door een filmpje te gaan, verschuift u gewoon de knop op de tijdsbalk. Wilt u uw geïmporteerde bestanden op een volledig scherm bekijken? Gebruik dan de F11-knop van uw toetsenbord. Kies Terug naar Movie Maker of gebruik de Esc-knop van uw toetsenbord om terug te keren naar het programma. De grootte van de miniaturen op het storyboard kunt u dan weer eenvoudig aanpassen via Beeld, Miniatuurgrootte.

Via het tabblad Beeld kunt u onder andere de grootte van de miniaturen aanpassen.

2 Reactie(s) op: Videobewerken met Movie Maker 2011

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 november 2013 10:40 Anoniem
  Hoe knip je stukjes eruit?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 april 2015 09:16 Anoniem
  Ik heb mijn video opgeslagen en verstuurd via de mail. Als ik echter de mail weer open op een andere computer dan zegt hij dat hij het niet doet omdat het bestand 825.mp4 ontbreekt. Weet iemand de oplossing?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.