Videobewerken met Movie Maker 2011

Door: evi-maquoi | 31 december 2010 13:17

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

5. Fragmenten splitsen

Uiteraard zijn de gemaakte beelden rushes die u slechts gedeeltelijk zult gebruiken. Als eerste taak zult u daarom het kaf van het koren moeten scheiden. Bruikbare stukken moet u bewaren en onbruikbare fragmenten kunt u het beste direct verwijderen. Ga daarbij op het exacte tijdstip staan waarop u een fragment wilt splitsen. De pijltjestoetsen zijn ontzettend handig om frame voor frame te kunnen navigeren. Gebruik nu de Splitsen-knop op het tabblad Bewerken (of de sneltoets M) om een fragment in twee stukken te delen. U ziet links in beeld twee thumbnails van het fragment verschijnen: één van vóór de splitsing en één van na de splitsing. U kunt ook de knoppen Startpunt instellen en Eindpunt instellen gebruiken. Om fragmenten in de juiste volgorde te zetten, volstaat het om een fragment in het storyboard naar de juiste positie te verslepen. Een fragment verwijderen kan erg eenvoudig via de Delete-knop op uw toetsenbord of via Verwijderen in het rechtermuisknopmenu.

Met de knop Tool voor knippen kunt u het start- en eindpunt ook handmatig aangeven.

6. Overgangen

Als u uw filmpje nu afspeelt zult u merken dat de overgangen tussen de verschillende fragmenten niet mooi zijn. Het tabblad Animaties biedt gelukkig enorm veel opties met betrekking tot het aanpassen van overgangen; van in- en uitfaden tot creatieve overlays en artistieke effecten. Klap het menu Overgangen uit om alle beschikbare overgangen te bekijken. Door uw muiscursor over een overgang te bewegen, krijgt u direct een voorvertoning te zien. Eén keer klikken volstaat om de overgang toe te wijzen aan uw fragment. Met de knop Overal toepassen kunt u aan elk fragment dezelfde overgang toewijzen. Wilt u toch verschillende overgangen gebruiken? Wees dan liefst een beetje zuinig met het aantal verschillende varianten, om niet al te amateuristisch over te komen. Via Pannen en zoomen kunt u uw beelden ook op een mooie manier in elkaar laten vloeien.

Het aantal overgangen dat Live Movie Maker biedt is enorm uitgebreid.

7. Speciale effecten

Windows Live Movie Maker beschikt over een uitgebreid assortiment effecten. Deze effecten kunt u per filmfragment of shot instellen. Er zijn effecten die wellicht niets toevoegen en er alleen aan bijdragen dat de kijker zeeziek wordt, maar er zijn ook erg mooie effecten beschikbaar. Infaden en Outfaden van wit of zwart zorgen voor soepele overgangen en ook het versnellen en vertragen kan leuk zijn. Met één druk op de knop kunt u uw fragment omzetten naar zwart-wit of sepia. Klik even door naar het tabblad Visuele effecten om een beetje te experimenteren met de effecten. Houd uw muiscursor boven een voorbeeldeffect, zodat u een voorvertoning ziet. Door één keer op een effect te klikken, past u het toe op het geselecteerde videofragment. Ook hier is de knop Overal toepassen erg handig. Wilt u een effect verwijderen? Selecteer dan het fragment waarvan u het effect ongedaan wenst te maken en klik op het tabblad Visuele effecten op de knop Geen effect.

Overdaad schaadt! Wees dus zuinig met het aantal verschillende effecten dat u toepast.

8. Afbeeldingen invoegen

Naast het invoegen van videofragmenten kunt u ook foto's importeren in Windows Live Movie Maker. Dat is bijvoorbeeld handig als u geen bewegende beelden hebt van een bepaalde gebeurtenis. Kies Video of foto toevoegen op het tabblad Start. Selecteer vervolgens de foto's die u wenst te gebruiken en klik op Openen. Windows Live Movie Maker kan overweg met de meeste gangbare fotobestanden: van jpg en png tot gif en tiff. U kunt de foto eenvoudig op de juiste positie op het storyboard plaatsen. Standaard worden geïmporteerde afbeeldingen zeven seconden in beeld getoond, maar dit kunt u aanpassen. Voer simpelweg de gewenste tijdsduur in bij Weergaveduur, op het tabblad Bewerken.

Windows Live Movie Maker kan overweg met bijna alle populaire fotoformaten.

9. Titels en ondertitels

Hebt u alle videobestanden en foto's geïmporteerd? Dan is het tijd om hier en daar wat tekst toe te voegen aan uw filmpje. Op het tabblad Start kunt u met behulp van de knoppen Titel, Bijschrift en Aftiteling tekst aan uw fragment toevoegen. Merkt u dat er een nieuw tabblad in de balk verschijnt wanneer u op Titel klikt? Via Opties voor tekst Opmaken kunt u een lettertype en -grootte kiezen, de transparantie en uitlijning instellen, de achtergrondkleur en letterkleur aanpassen en de starttijd en weergaveduur instellen. Via het tabmenu Effecten kunt u eventueel nog instellen hoe de tekst in beeld moet verschijnen. Om tekst bovenop uw filmfragment te tonen hebt u de knop Bijschrift toevoegen op het tabblad Start nodig. Hiermee kunt u bijvoorbeeld eenvoudig fotobijschriften of ondertitels maken. De opmaakfuncties zijn gelijkaardig. Wilt u aan het einde van uw film ook de credits meegeven? Via Start, Aftiteling toevoegen is het een fluitje van een cent.

Movie Maker biedt enorm uitgebreide mogelijkheden om tekst op te maken.

2 Reactie(s) op: Videobewerken met Movie Maker 2011

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 november 2013 10:40 Anoniem
  Hoe knip je stukjes eruit?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 april 2015 09:16 Anoniem
  Ik heb mijn video opgeslagen en verstuurd via de mail. Als ik echter de mail weer open op een andere computer dan zegt hij dat hij het niet doet omdat het bestand 825.mp4 ontbreekt. Weet iemand de oplossing?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.