Videobewerken met Movie Maker 2011

Door: evi-maquoi | 31 december 2010 13:17

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

10. Muziek importeren

Alle beelden staan achter elkaar en ook de overgangen en effecten zijn in orde? Dan is het tijd voor het audiogedeelte. Kies Start, Muziek toevoegen en navigeer naar de locatie waar uw in te voegen muziekbestanden staan. Selecteer een audiobestand (wma, mp3, wav, m4a of ogg) en klik op Openen om het te importeren in uw project. De muziek wordt nu op het storyboard weergegeven, in een groene balk boven de filmminiaturen. U kunt het audiospoor verslepen naar een andere locatie, maar erg nauwkeurig werkt dit niet. Het is handiger om het begin- en eindpunt van het muziekbestand handmatig in te stellen. Kies hiervoor het tabblad Opties, Opties voor muziek en vul de tijden in bij Startpunt en Eindpunt. Eventueel kunt u er ook nog voor kiezen om de audio te laten in- en uitfaden. Via de Splitsen-knop kunt u uw audiofragment net als een videobestand in meerdere stukken opsplitsen. Het volume van de geïmporteerde audio kunt u naar uw hand zetten met behulp van de schuifbalkjes onder de knop Muziekvolume.

Dankzij de optie voor in- en uitfaden kunt u uw muziek langzaam inbrengen of laten wegebben.

Audiomix

Wilt u zowel de opgenomen geluiden als achtergrondmuziek in uw filmpje gebruiken? Dan is het belangrijk dat u de geluidsniveaus op elkaar afstemt. Dat kan eenvoudig via de Audiomix-knop op het tabblad Project. Verschuif het balkje naar links of naar rechts om respectievelijk meer eigen audio of meer geïmporteerde achtergrondmuziek te laten horen. Via de knop Passend maken voor de muziek kunt u de weergaveduur van uw foto's automatisch laten uitrekken, zodat muziek en film tegelijk eindigen.

 

11. Opslaan

Bent u helemaal tevreden met het resultaat? Dan kunt u uw project op verschillende manieren opslaan. Windows Live Movie Maker slaat uw filmpje automatisch op in zijn eigen wlmp-formaat, maar uiteraard kunt u het filmpje exporteren naar verschillende toestellen. Kies Start, Film opslaan om de verschillende mogelijkheden te bekijken. Via Aanbevolen voor dit project kiest het programma zelf een kwaliteit en bestandsgrootte. Dat kan soms handig zijn, maar wellicht houdt u liever zelf de controle hierover. Als uw opnames van erg hoge kwaliteit zijn, kiest u High definition (1440x1080). Wilt u het resultaat liever op schijf, dan gebruikt u de knop Een dvd branden (720x480). De mogelijkheid om het bestand simpelweg op uw Computer (640x480) op te slaan of per E-mail (320x240) te versturen bestaat natuurlijk ook. Indien u voor Een dvd branden hebt gekozen, wordt het programma Windows Dvd branden na het opslaan automatisch gestart. U kunt dan een titel opgeven, een dvd-menu ontwerpen en de schijf branden.

Opslaan in High Definition, in dvd-kwaliteit, of liever in een kwaliteit die geschikt is om de film via mail te versturen? U hebt het allemaal in eigen hand.

12. Mobiele apparaten

Wilt u uw filmpje graag in de beste kwaliteit opslaan voor uw Windows­telefoon of Zune Player? Ook dan kan. Via Start, Film opslaan, Instellingen voor mobiele apparaten ziet u de beste instellingen voor vier Microsoft-toestellen. Helaas zijn er geen instellingen voor andere populaire mobiele apparaten zoals de iPhone of de BlackBerry. Via Aangepaste instellingen aanmaken kunt u gelukkig wel volledig zelf uw instellingen éénmalig invoeren en vervolgens opslaan. Geef uw toestel een naam, voer de waarden in en klik op Opslaan. Uw toestel verschijnt daarna onderaan in het lijstje bij Instellingen voor mobiele apparaten, zodat u het in de toekomst opnieuw kunt gebruiken.

Het is een kleine moeite om uw eigen instellingen aan te maken en ze vervolgens op te slaan.

13. Online publiceren

Windows Live Movie Maker biedt ten slotte ook de mogelijkheid om uw resultaat onmiddellijk online te publiceren. Het programma kan overweg met verschillende online diensten, waaronder SkyDrive, Facebook, Windows Live Groups, Flickr en YouTube. Kies op het tabblad Start het logo van de dienst van uw voorkeur. Vervolgens stelt het programma u verschillende mogelijke resoluties voor. Om te kunnen genieten van de beste kwaliteit kiest u Aanbevolen resolutie. Vervolgens moet u de dienst van uw keuze toestemming verlenen om te koppelen met Windows Live Movie Maker. Dit doet u door uw account en wachtwoord in te voeren. Uw filmpje wordt nu in de juiste kwaliteit opgeslagen en vervolgens direct online gepubliceerd. Let wel, dit kan - afhankelijk van de kwaliteit - enige tijd in beslag nemen.

Het kost slechts een paar muiskliks om uw resultaat te publiceren op Facebook.

2 Reactie(s) op: Videobewerken met Movie Maker 2011

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 november 2013 10:40 Anoniem
  Hoe knip je stukjes eruit?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 april 2015 09:16 Anoniem
  Ik heb mijn video opgeslagen en verstuurd via de mail. Als ik echter de mail weer open op een andere computer dan zegt hij dat hij het niet doet omdat het bestand 825.mp4 ontbreekt. Weet iemand de oplossing?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.