Videobewerken met Movie Maker 2011

Wellicht hebt u al heel wat filmpjes gemaakt met uw videocamera, digitale fotocamera of mobiele telefoon. Het lijkt een hele opgave om al uw opnamen tot één mooi verhaal te combineren. Met het gratis Microsoft-programma Windows Live Movie Maker is die klus echter snel geklaard. Wij leggen uit hoe u

1. Installatie

Windows Live Movie Maker is een onderdeel van Windows Live Essentials, en dus volledig gratis te downloaden. De meest recente versie is Windows Live Essentials 2011. Het pakket omvat niet alleen Movie Maker maar bijvoorbeeld ook Messenger, Photo Gallery en Mail. Open uw browser en surf naar Windows Live Essentials. Klik op de blauwe knop Nu downloaden en sla het installatiebestand op. Open het exe-bestand vervolgens en volg de wizard om Windows Live Essentials 2011 te installeren. Geef aan of u alle Essentials-programma's wenst te installeren, of slechts één, of een beperkt aantal. De installatieprocedure neemt - afhankelijk van de hoeveelheid gewenste programma's - enige tijd in beslag. Start uw computer opnieuw op zodra de installatie is voltooid.

© PXimport

Klik op de grote blauwe knop om Windows Live Essentials 2011 gratis te downloaden.

1-klikfilmthema

Geen zin om veel tijd in de montage te steken? U kunt ook kiezen voor de 1-klikfilmthema's van Windows Live Movie Maker. In principe hoeft u daarbij alleen maar uw videofragmenten, foto's en een thema te kiezen; de rest gebeurt automatisch. Ga op het tabblad Start naar Video of foto toevoegen en selecteer de gewenste mediabestanden. Voeg eventueel nog wat muziek toe via Start, Muziek toevoegen. Kies vervolgens een thema via Start, Thema's voor 1-klikfilms. Titels en overgangseffecten worden nu automatisch toegevoegd. U kunt het resultaat opslaan en delen met vrienden of eventueel handmatig verder bewerken.

 

© PXimport

2. Videobeelden importeren

Open het programma via Start, Alle programma's, Windows Live Movie Maker. Kies op het tabblad Start voor Video of foto toevoegen om media te importeren. Blader in het dialoogvenster naar de exacte bestandslocatie van uw filmfragmenten. Selecteer één of meerdere videobestanden en klik op de knop Openen. De laatste versie van Windows Live Movie Maker kan overweg met de meeste gangbare filmformaten, zoals avi, wmv, mpeg, mp4 en mov. Wilt u graag fragmenten in uw film stoppen die niet compatibel zijn met Windows Live Movie Maker? Dan moet u ze eerst converteren.

© PXimport

Selecteer één of meerdere videofragmenten en klik op Openen.

3. Converteren

Er bestaan talloze programmaatjes waarmee u videobestanden kunt converteren. Wij zijn erg gecharmeerd van het gratis pakket FormatFactory 2.50. Het is volledig gratis, beschikbaar in het Nederlands en erg gebruiksvriendelijk. Wilt u deze converter gebruiken? Open dan uw browser, surf naar Format Factory en download de meest recente versie (36,8 MB). Voer vervolgens de installatie uit en open het programma. Selecteer in de linkerkolom Video en kies een formaat, bijvoorbeeld Converteren naar WMV. Klik in het dialoogvenster op de knop Bestanden toevoegen en selecteer de verschillende videofragmenten die u wenst te converteren. Kies nu Openen. Klik onderaan op de knop Bladeren en geef aan waar de wmv-bestanden moeten worden bewaard. Standaard worden de filmfragmenten in een hoge kwaliteit geconverteerd. Als u de instellingen wenst te veranderen, kunt u op de knop Uitvoerinstellingen klikken. Klik op de OK-knop en vervolgens op Starten om de bestanden te converteren. Afhankelijk van de grootte van de bestanden kan dit enkele minuten duren.

© PXimport

FormatFactory is een ontzettend eenvoudig programmaatje waarmee u video, audio of foto's kunt converteren.

4. Afspelen

Het scherm van Windows Live Movie Maker is opgesplitst in twee delen. Links ziet u het previewvenster, rechts het storyboard. Wanneer u aan het echte monteerwerk wilt beginnen, moet u eerst de 'rushes' goed bekijken. Noteer eventueel op een vel papier de volgorde van de fragmenten. Om geïmporteerde bestanden af te spelen, kunt u de driehoekige afspeelknop gebruiken. Nog handiger is de spatiebalk, die fungeert namelijk als afspeel- en pauzeknop. Met de pijltjestoetsen naast de afspeel/pauze-knop kunt u erg nauwkeurig (per frame of per 0,04 seconden) door een fragment navigeren. Om snel door een filmpje te gaan, verschuift u gewoon de knop op de tijdsbalk. Wilt u uw geïmporteerde bestanden op een volledig scherm bekijken? Gebruik dan de F11-knop van uw toetsenbord. Kies Terug naar Movie Maker of gebruik de Esc-knop van uw toetsenbord om terug te keren naar het programma. De grootte van de miniaturen op het storyboard kunt u dan weer eenvoudig aanpassen via Beeld, Miniatuurgrootte.

© PXimport

Via het tabblad Beeld kunt u onder andere de grootte van de miniaturen aanpassen.

5. Fragmenten splitsen

Uiteraard zijn de gemaakte beelden rushes die u slechts gedeeltelijk zult gebruiken. Als eerste taak zult u daarom het kaf van het koren moeten scheiden. Bruikbare stukken moet u bewaren en onbruikbare fragmenten kunt u het beste direct verwijderen. Ga daarbij op het exacte tijdstip staan waarop u een fragment wilt splitsen. De pijltjestoetsen zijn ontzettend handig om frame voor frame te kunnen navigeren. Gebruik nu de Splitsen-knop op het tabblad Bewerken (of de sneltoets M) om een fragment in twee stukken te delen. U ziet links in beeld twee thumbnails van het fragment verschijnen: één van vóór de splitsing en één van na de splitsing. U kunt ook de knoppen Startpunt instellen en Eindpunt instellen gebruiken. Om fragmenten in de juiste volgorde te zetten, volstaat het om een fragment in het storyboard naar de juiste positie te verslepen. Een fragment verwijderen kan erg eenvoudig via de Delete-knop op uw toetsenbord of via Verwijderen in het rechtermuisknopmenu.

© PXimport

Met de knop Tool voor knippen kunt u het start- en eindpunt ook handmatig aangeven.

6. Overgangen

Als u uw filmpje nu afspeelt zult u merken dat de overgangen tussen de verschillende fragmenten niet mooi zijn. Het tabblad Animaties biedt gelukkig enorm veel opties met betrekking tot het aanpassen van overgangen; van in- en uitfaden tot creatieve overlays en artistieke effecten. Klap het menu Overgangen uit om alle beschikbare overgangen te bekijken. Door uw muiscursor over een overgang te bewegen, krijgt u direct een voorvertoning te zien. Eén keer klikken volstaat om de overgang toe te wijzen aan uw fragment. Met de knop Overal toepassen kunt u aan elk fragment dezelfde overgang toewijzen. Wilt u toch verschillende overgangen gebruiken? Wees dan liefst een beetje zuinig met het aantal verschillende varianten, om niet al te amateuristisch over te komen. Via Pannen en zoomen kunt u uw beelden ook op een mooie manier in elkaar laten vloeien.

© PXimport

Het aantal overgangen dat Live Movie Maker biedt is enorm uitgebreid.

7. Speciale effecten

Windows Live Movie Maker beschikt over een uitgebreid assortiment effecten. Deze effecten kunt u per filmfragment of shot instellen. Er zijn effecten die wellicht niets toevoegen en er alleen aan bijdragen dat de kijker zeeziek wordt, maar er zijn ook erg mooie effecten beschikbaar. Infaden en Outfaden van wit of zwart zorgen voor soepele overgangen en ook het versnellen en vertragen kan leuk zijn. Met één druk op de knop kunt u uw fragment omzetten naar zwart-wit of sepia. Klik even door naar het tabblad Visuele effecten om een beetje te experimenteren met de effecten. Houd uw muiscursor boven een voorbeeldeffect, zodat u een voorvertoning ziet. Door één keer op een effect te klikken, past u het toe op het geselecteerde videofragment. Ook hier is de knop Overal toepassen erg handig. Wilt u een effect verwijderen? Selecteer dan het fragment waarvan u het effect ongedaan wenst te maken en klik op het tabblad Visuele effecten op de knop Geen effect.

© PXimport

Overdaad schaadt! Wees dus zuinig met het aantal verschillende effecten dat u toepast.

8. Afbeeldingen invoegen

Naast het invoegen van videofragmenten kunt u ook foto's importeren in Windows Live Movie Maker. Dat is bijvoorbeeld handig als u geen bewegende beelden hebt van een bepaalde gebeurtenis. Kies Video of foto toevoegen op het tabblad Start. Selecteer vervolgens de foto's die u wenst te gebruiken en klik op Openen. Windows Live Movie Maker kan overweg met de meeste gangbare fotobestanden: van jpg en png tot gif en tiff. U kunt de foto eenvoudig op de juiste positie op het storyboard plaatsen. Standaard worden geïmporteerde afbeeldingen zeven seconden in beeld getoond, maar dit kunt u aanpassen. Voer simpelweg de gewenste tijdsduur in bij Weergaveduur, op het tabblad Bewerken.

© PXimport

Windows Live Movie Maker kan overweg met bijna alle populaire fotoformaten.

9. Titels en ondertitels

Hebt u alle videobestanden en foto's geïmporteerd? Dan is het tijd om hier en daar wat tekst toe te voegen aan uw filmpje. Op het tabblad Start kunt u met behulp van de knoppen Titel, Bijschrift en Aftiteling tekst aan uw fragment toevoegen. Merkt u dat er een nieuw tabblad in de balk verschijnt wanneer u op Titel klikt? Via Opties voor tekst Opmaken kunt u een lettertype en -grootte kiezen, de transparantie en uitlijning instellen, de achtergrondkleur en letterkleur aanpassen en de starttijd en weergaveduur instellen. Via het tabmenu Effecten kunt u eventueel nog instellen hoe de tekst in beeld moet verschijnen. Om tekst bovenop uw filmfragment te tonen hebt u de knop Bijschrift toevoegen op het tabblad Start nodig. Hiermee kunt u bijvoorbeeld eenvoudig fotobijschriften of ondertitels maken. De opmaakfuncties zijn gelijkaardig. Wilt u aan het einde van uw film ook de credits meegeven? Via Start, Aftiteling toevoegen is het een fluitje van een cent.

© PXimport

Movie Maker biedt enorm uitgebreide mogelijkheden om tekst op te maken.

10. Muziek importeren

Alle beelden staan achter elkaar en ook de overgangen en effecten zijn in orde? Dan is het tijd voor het audiogedeelte. Kies Start, Muziek toevoegen en navigeer naar de locatie waar uw in te voegen muziekbestanden staan. Selecteer een audiobestand (wma, mp3, wav, m4a of ogg) en klik op Openen om het te importeren in uw project. De muziek wordt nu op het storyboard weergegeven, in een groene balk boven de filmminiaturen. U kunt het audiospoor verslepen naar een andere locatie, maar erg nauwkeurig werkt dit niet. Het is handiger om het begin- en eindpunt van het muziekbestand handmatig in te stellen. Kies hiervoor het tabblad Opties, Opties voor muziek en vul de tijden in bij Startpunt en Eindpunt. Eventueel kunt u er ook nog voor kiezen om de audio te laten in- en uitfaden. Via de Splitsen-knop kunt u uw audiofragment net als een videobestand in meerdere stukken opsplitsen. Het volume van de geïmporteerde audio kunt u naar uw hand zetten met behulp van de schuifbalkjes onder de knop Muziekvolume.

© PXimport

Dankzij de optie voor in- en uitfaden kunt u uw muziek langzaam inbrengen of laten wegebben.

Audiomix

Wilt u zowel de opgenomen geluiden als achtergrondmuziek in uw filmpje gebruiken? Dan is het belangrijk dat u de geluidsniveaus op elkaar afstemt. Dat kan eenvoudig via de Audiomix-knop op het tabblad Project. Verschuif het balkje naar links of naar rechts om respectievelijk meer eigen audio of meer geïmporteerde achtergrondmuziek te laten horen. Via de knop Passend maken voor de muziek kunt u de weergaveduur van uw foto's automatisch laten uitrekken, zodat muziek en film tegelijk eindigen.

 

© PXimport

11. Opslaan

Bent u helemaal tevreden met het resultaat? Dan kunt u uw project op verschillende manieren opslaan. Windows Live Movie Maker slaat uw filmpje automatisch op in zijn eigen wlmp-formaat, maar uiteraard kunt u het filmpje exporteren naar verschillende toestellen. Kies Start, Film opslaan om de verschillende mogelijkheden te bekijken. Via Aanbevolen voor dit project kiest het programma zelf een kwaliteit en bestandsgrootte. Dat kan soms handig zijn, maar wellicht houdt u liever zelf de controle hierover. Als uw opnames van erg hoge kwaliteit zijn, kiest u High definition (1440x1080). Wilt u het resultaat liever op schijf, dan gebruikt u de knop Een dvd branden (720x480). De mogelijkheid om het bestand simpelweg op uw Computer (640x480) op te slaan of per E-mail (320x240) te versturen bestaat natuurlijk ook. Indien u voor Een dvd branden hebt gekozen, wordt het programma Windows Dvd branden na het opslaan automatisch gestart. U kunt dan een titel opgeven, een dvd-menu ontwerpen en de schijf branden.

© PXimport

Opslaan in High Definition, in dvd-kwaliteit, of liever in een kwaliteit die geschikt is om de film via mail te versturen? U hebt het allemaal in eigen hand.

12. Mobiele apparaten

Wilt u uw filmpje graag in de beste kwaliteit opslaan voor uw Windows­telefoon of Zune Player? Ook dan kan. Via Start, Film opslaan, Instellingen voor mobiele apparaten ziet u de beste instellingen voor vier Microsoft-toestellen. Helaas zijn er geen instellingen voor andere populaire mobiele apparaten zoals de iPhone of de BlackBerry. Via Aangepaste instellingen aanmaken kunt u gelukkig wel volledig zelf uw instellingen éénmalig invoeren en vervolgens opslaan. Geef uw toestel een naam, voer de waarden in en klik op Opslaan. Uw toestel verschijnt daarna onderaan in het lijstje bij Instellingen voor mobiele apparaten, zodat u het in de toekomst opnieuw kunt gebruiken.

© PXimport

Het is een kleine moeite om uw eigen instellingen aan te maken en ze vervolgens op te slaan.

13. Online publiceren

Windows Live Movie Maker biedt ten slotte ook de mogelijkheid om uw resultaat onmiddellijk online te publiceren. Het programma kan overweg met verschillende online diensten, waaronder SkyDrive, Facebook, Windows Live Groups, Flickr en YouTube. Kies op het tabblad Start het logo van de dienst van uw voorkeur. Vervolgens stelt het programma u verschillende mogelijke resoluties voor. Om te kunnen genieten van de beste kwaliteit kiest u Aanbevolen resolutie. Vervolgens moet u de dienst van uw keuze toestemming verlenen om te koppelen met Windows Live Movie Maker. Dit doet u door uw account en wachtwoord in te voeren. Uw filmpje wordt nu in de juiste kwaliteit opgeslagen en vervolgens direct online gepubliceerd. Let wel, dit kan - afhankelijk van de kwaliteit - enige tijd in beslag nemen.

© PXimport

Het kost slechts een paar muiskliks om uw resultaat te publiceren op Facebook.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten