Videobewerking met Elements 9

Door: Maikel Dijkhuizen | 02 maart 2012 15:53

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Staan uw zelfgemaakte video's al tijden te verstoffen op uw computer? Dat is natuurlijk zonde! Met behulp van Premiere Elements 9 kunt u er zelf iets leuks mee maken. U kiest de leukste fragmenten uit om te bewerken en brandt ze vervolgens op een dvd. We geven 18 tips waarmee u direct aan de slag kunt!

Premiere Elements 10

Inmiddels is Premiere Elements 10 uit! Helaas was de Nederlandstalige versie op het moment van schrijven nog niet beschikbaar. Om die reden is dit artikel nog gebaseerd op versie 9. Adobe heeft echter weinig aan de gebruikersinterface veranderd, waardoor u probleemloos alle tips uit dit artikel gebruikt bij aanschaf van de nieuwste editie. Met versie 10 is het mogelijk om vanuit de bewerker video's op Facebook te delen. Verder is het aantal opties om kleuren te bewerken uitgebreid en slaat u bewerkte video's in het AVCHD-formaat op.

1. Systeemeisen

Premiere Elements is één van de bekendste programma´s om video's mee te bewerken. De ontwikkelaars van Adobe proberen de software zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, zodat een grote doelgroep ermee overweg kan. Als u de juiste gereedschappen gebruikt, krijgen uw video's haast een professioneel niveau. De grafische mogelijkheden van dit programma zijn namelijk zeer groot. Hierdoor stelt Premiere Elements wel vrij hoge eisen aan uw systeem. U hebt een computer nodig die beschikt over minimaal een 2GHz-processor met SSE2-ondersteuning en 2 GB werkgeheugen. Zeker als u met HD-video's (AVCHD en blu-ray) wilt werken, is een snelle pc vereist die minimaal over een dualcore-processor beschikt. Verder hebt u een behoorlijke videokaart nodig en moet u voldoende lege ruimte op uw harde schijf hebben voor het opslaan van de programmabestanden en de bewerkte video's.

2. Video's importeren

Als de software op uw pc is geïnstalleerd, gaat u eerst videobestanden importeren. Dat doet u in de Organizer. Dit onderdeel geldt als een centrale verzamelplaats voor uw video's en foto's. Overigens hebt u alleen wat aan uw foto's als u ook Photoshop Elements op uw pc hebt geïnstalleerd. Open via het menu Start Adobe Premiere Elements 9 en kies in het beginvenster voor Indelen. De Organizer verschijnt nu op het scherm. Wanneer u het programma voor de eerste keer gebruikt, selecteert u de videobestanden met een wizard. Als de zelfgemaakte video's op uw pc staan, kiest u in het keuzemenu voor Uit bestanden en mappen. Klik daarna op Volgende. Zoek de map op waar uw video's in zijn opgeslagen en klik op de knop Media ophalen. U kunt ook video's rechtstreeks van een aangesloten camera of kaartlezer importeren. Kies in dat geval het apparaat waarvan u de bestanden ophaalt en geef achter Locatie aan in welke map u het materiaal wilt bewaren. Bevestig vervolgens met Media ophalen. Als u Premiere Elements al vaker hebt gebruikt, verschijnt er geen wizard. Ga in dat geval naar Bestand / Foto's en video's ophalen en kies de gewenste importeermethode.

Voordat u met Premiere Elements aan de slag gaat, moet u eerst alle video's importeren in de Organizer.

3. Tags toevoegen

Zeker bij grote videocollecties is het slim om tags toe te wijzen. Een tag is eigenlijk een trefwoord dat u aan video's koppelt. Hierdoor vindt u gemakkelijk video's terug die over een bepaald onderwerp gaan. Tijdens de montage van een film is dat ideaal. Hoe weet u anders namelijk op welke video dat mooie familie- of vakantiemoment staat? Hoewel de bestanden op datum zijn gerangschikt, is het in de praktijk lastig om dergelijke momenten terug te vinden. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Rechtsonder ziet u het kader Trefwoordtags staan. Klik op het groene plusteken en kies Nieuwe trefwoordtag. Bedenk een naam en beslis onder welke categorie u de tag wilt toevoegen, bijvoorbeeld Plaatsen of Mensen. Bevestig met OK. Op deze manier voegt u net zoveel trefwoordtags toe als u wilt. U koppelt ze vervolgens eenvoudig aan video's. Klik op een trefwoordtag en houd de muisknop ingedrukt. Sleep de tag naar de betreffende video en laat de muisknop los. Weet u niet meer wie of wat er op de video staat? Dubbelklik op de miniatuurweergave om het bestand af te spelen.

Gebruik tags om uw video's snel terug te vinden.

4. Videobewerker openen

Nu alle losse videobestanden netjes zijn geordend, maakt u hier een vloeiende film van. Hiervoor opent u vanuit de Organizer de videobewerker van Premiere Elements. Selecteer alle bestanden die u wilt monteren. U regelt dat door met de muisknop ingedrukt een vierkant om de miniaturen te trekken. U kunt ook de Ctrl-toets ingedrukt houden en de juiste bestanden één voor één aanklikken. Klik op Bewerken en Bewerken met Premiere Elements. Er verschijnt nu de melding dat de bestanden aan het einde van de tijdlijn worden ingevoegd. Bevestig met OK. Geef het project een logische naam en selecteer de map waarin u het wilt opslaan. Naar eigen inzicht verandert u de Projectinstellingen, die de resolutie en de beeldverhouding van de videobestanden bepalen. Als u niet weet wat u hier moet kiezen, controleert u even met welke resolutie en beeldverhouding uw videocamera filmt. Zorg er verder voor dat u een PAL-televisiestandaard selecteert. De kans is overigens groot dat het programma automatisch al de goede instellingen heeft vastgelegd. Klik twee keer op OK en wacht tot de bewerker is geladen. Wees overigens niet bang dat Premiere Elements uw originele bestanden aanpast. Bewerkingen slaat het programma namelijk op in een eigen map.

Vanuit de Organizer kunt u de bewerker van Premiere Elements openen.

5. Gebruikersinterface

Om goed met het programma te kunnen werken, is het belangrijk om te weten hoe de interface in elkaar zit. De bewerker bestaat uit meerdere deelvensters. Rechtsboven staan de onbewerkte videobestanden die u zojuist in de Organizer hebt geselecteerd. Via de tabbladen spreekt u verschillende gereedschappen aan. Zo maakt u onder meer dvd-menu's en voegt u thema's toe. Daar hoeft u nu nog niet aan te denken, want eerst gebruikt u alleen het tabblad Indelen. Linksboven bevindt zich het voorvertoningsvenster. Bewerkingen die u hebt toegepast, zijn hierin direct te bekijken. Onderaan ziet u de Scènelijn staan. Hiermee bepaalt u grotendeels hoe de uiteindelijke film er uit komt te zien. U plakt in dit deelvenster alle leuke fragmenten aan elkaar en voegt er passende soundtracks aan toe.

De bewerker van Premiere Elements bestaat uit drie deelvensters.

0 Reactie(s) op: Videobewerking met Elements 9

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.