Videobewerking met Elements 9

Door: Maikel Dijkhuizen | 02 maart 2012 15:53

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

6. Video's rangschikken

In de Scènelijn bepaalt u welke videobestanden in aanmerking komen voor de montage. Premiere Elements heeft de zojuist toegevoegde video's standaard aan het deelvenster toegevoegd. U verandert de volgorde door ze naar de gewenste plek te slepen. Ongewenste bestanden verwijdert u gemakkelijk uit de Scènelijn. Klik op een miniatuur en druk op de toets Delete. Overigens zijn de oorspronkelijke videobestanden aan de rechterkant gewoon nog bereikbaar. U voegt video's aan de montage toe door ze naar de Scènelijn te slepen.

Voeg de video's toe die u wilt monteren.

7. Tags selecteren

Hebt u nogal veel bestanden die u in de film wilt verwerken? Als u in tip 3 tags hebt toegevoegd, filtert u gemakkelijk video's die over hetzelfde onderwerp gaan. Hierdoor houdt u beter overzicht. Klik rechtsboven op Tag selecteren en zet een vinkje voor de gewenste tag, waarna de bijbehorende video's worden weergegeven. U herhaalt deze handeling wanneer u video's met verschillende tags wilt gebruiken.

Dankzij tags filtert u alleen de relevante video's uit uw collectie.

8. Inkorten

Minder interessante delen laat u het beste weg uit video's, zodat de uiteindelijke film niet te langdradig wordt voor het publiek. Voordat u met de montage begint, is het daarom slim om op te schrijven welke fragmenten u in de film wilt verwerken. Noteer daarbij ook het begin- en eindpunt. Selecteer in de Scènelijn een video die u wilt inkorten. Klik op de knop Afspelen om ter plekke te bepalen welke delen u wilt weglaten. In de tijdbalk onder het voorvertoningsvenster ziet u aan het begin en einde schuine grepen staan. Als u het beginpunt van de video wilt opschuiven, gebruikt u hiervoor de greep aan de linkerkant. Sleep die naar rechts totdat het punt is bereikt waar u de video wilt starten. Het fragment dat komt te vervallen, wordt rood weergegeven. Zodra u de muisknop loslaat, kort het programma de video direct in. Niet tevreden over het resultaat? Klik rechtsboven op Ongedaan maken en probeer het opnieuw. De greep aan de rechterkant gebruikt u om het eindpunt te vervroegen. Het is handig dat de software het eerste frame van de volgende video ook weergeeft, zodat u in het voorvertoningsvenster direct ziet of het eindpunt goed aansluit bij de volgende scène.

Gebruik de grepen in de tijdbalk om het begin- en eindpunt van een video te veranderen.

9. Splitsen

U splitst een video gemakkelijk in meerdere delen. Dat is bijvoorbeeld handig als u het middelste gedeelte niet voor de film wilt gebruiken. Klik in de tijdbalk onder het voorvertoningsvenster op de schuifregelaar en sleep hem naar het juiste punt van de video. Gebruik de knoppen Stap terug en Stap naar voren om nauwkeurig het juiste frame te bepalen. Overigens kunt u hiervoor ook de pijltjes op uw toetsenbord gebruiken. Wanneer u zeker weet dat u het goede moment te pakken hebt, klikt u rechts op Clip splitsen. Dit is de knop met het kleine schaartje. Merk op dat er een video in de Scènelijn bij is gekomen. Via de grepen in de tijdbalk verwijdert u het ongewenste moment uit de video door het begin- of eindpunt te wijzigen.

Om een fragment uit het midden van een video te wissen, splitst u het bestand eerst in twee delen.

10. Schalen

Is er aan de zijkant van het beeld voortdurend een hinderlijk voorwerp te zien? Zoom dan in, zodat bepaalde delen buiten beeld blijven. Selecteer in de Scènelijn de juiste video. Klik daarna boven de Scènelijn op de knop Eigenschappen. Vouw het onderdeel Beweging uit door op het minipijltje te klikken en beweeg de schuifknop onder Schalen. U zoomt nu in of uit. De beeldverhoudingen blijven intact, zodat onderwerpen in de film geen onrealistische vorm krijgen. Als u hier evengoed van af wilt wijken, haalt u het vinkje weg voor Uniforme schaal. Wijzig nu via de betreffende schuifknoppen de Schaalhoogte en Schaalbreedte. Houd er rekening mee dat de videokwaliteit verslechtert naarmate u verder inzoomt.

Ook in video's kunt u croppen!

Boven de Scènelijn bevindt zich een kleine knoppenbalk. Hier klikt u op Eigenschappen als u de video wilt schalen.

0 Reactie(s) op: Videobewerking met Elements 9

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.