Videobewerking met Elements 9

Door: Maikel Dijkhuizen | 02 maart 2012 15:53

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

11. Positie bepalen

Als u inzoomt, vallen er voorwerpen buiten het beeldkader. U bepaalt zelf welke voorwerpen dit zijn, door de positie te wijzigen. Achter Positie ziet u twee waarden staan. Klik op de eerste waarde en houd de muisknop ingedrukt. Beweeg de muis naar links of naar rechts. Het beeldkader verschuift nu in de breedte. Laat de muisknop los zodra de gewenste positie is bereikt. Met de tweede waarde verschuift u op dezelfde manier het beeldkader in de hoogte. Bevestig ten slotte met Gereed.

12. Roteren

Wanneer u tijdens het filmen de camera per ongeluk in gekantelde positie houdt, moet u het beeld in Premiere Elements roteren. Selecteer de betreffende video in de Scènelijn en klik op de knop Eigenschappen. Via het minipijltje voor Beweging vouwt u de bijbehorende instellingen open. Gebruik de opties Links roteren en Rechts roteren om het beeld te kantelen. Het is ook mogelijk om het beeldkader slechts een fractie te roteren. Dat is bijvoorbeeld zinvol als u een horizonlijn recht wilt trekken. Het is soms namelijk lastig om de videocamera helemaal recht te houden. Gelukkig is het gemakkelijk om een correctie door te voeren. Klik achter Rotatie op de waarde en houd de muisknop ingedrukt. Beweeg de cursor naar links of rechts en laat de muisknop los. Om zwarte balken te vermijden, is het verstandig om de schaal aan te passen (zie tip 10). Klik ten slotte op Gereed.

Door het beeldkader te roteren, voorkomt u een scheve horizonlijn.

13. Overgangen

Als u veel losse fragmenten aan elkaar plakt, bestaat het risico dat de film wat rommelig overkomt. Gebruik daarom overgangen om een nieuw fragment rustig in te leiden. In Premiere Elements kan dat op talloze manieren. Klik achtereenvolgens op Bewerken en Overgangen. U ziet nu tientallen miniaturen staan. Door op een miniatuur te klikken, achterhaalt u om wat voor beweging het gaat. U kunt bijvoorbeeld de volgende scène uitvouwen of omslaan als bladzijde. U past een overgang toe door een miniatuur naar de Scènelijn te slepen. Mik hierbij precies op de rechthoek tussen twee video's en laat de muisknop vervolgens los.

Gebruik overgangen om rust in de film te krijgen.

14. Muziek toevoegen

Een leuk achtergrondmuziekje doet het altijd goed. Audiobestanden moet u eerst inladen in Premiere Elements. Klik rechtsboven op Indelen en Media ophalen. Gebruik de optie Bestanden en mappen om liedjes op uw harde schijf te selecteren. Het programma ondersteunt onder meer mp3- en wmv-bestanden. Zodra u de nummers hebt geselecteerd, klikt u op Openen. Sleep een liedje naar het onderdeel Soundtrack in de Scènelijn. Op die manier voegt u meerdere audiobestanden aan de Scènelijn toe. Net als video- kunt u ook audiofragmenten inkorten en splitsen. Klik op een liedje en gebruik vervolgens de juiste gereedschappen in de tijdbalk onder het voorvertoningsvenster.

U kunt via Premiere Elements achtergrondmuziek toevoegen aan een film.

15. Audio afstellen

Bij het gebruik van achtergrondmuziek bestaat het risico dat het geluid van de film niet meer hoorbaar is. Gelukkig kunt u naar eigen inzicht de audio mixen, waarbij u het volumeniveau nauwkeurig afstelt. Klik in de knoppenbalk boven de Scènelijn op Audiogereedschappen. Kies vervolgens voor Audiomix. Er verschijnt een nieuw dialoogvenster. Tijdens het afspelen van een video past u hiermee het volumeniveau aan van de achtergrondmuziek en het geluid dat met de videocamera is opgenomen. Speel een video af in het voorvertoningsvenster. Bij de onderdelen Audio 1 en Soundtrack gebruikt u de schuifknop. Beweeg de knop omlaag en omhoog om het volume respectievelijk zachter of harder te zetten. Als u klaar bent, klikt u rechtsboven op het kruisje. De software bewaart automatisch de gewijzigde instellingen.

De audiomixer is een prettig hulpje om het volumeniveau van de achtergrondmuziek in te stellen.

0 Reactie(s) op: Videobewerking met Elements 9

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.