Videobewerking met Elements 9

Door: Maikel Dijkhuizen | 02 maart 2012 15:53

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

16. Titels

Titels mogen in een mooi afgewerkte film niet ontbreken. U gebruikt ze om bijvoorbeeld een film of scène te introduceren of om uitleg over iets te geven. Klik linksboven op Bewerken en Titels. Bekijk de miniaturen van alle beschikbare sjablonen. Kies achter Filteren op een leuk thema, bijvoorbeeld Reizen of Huisdieren. Klik binnen een miniatuur op de knop Afspelen om een voorbeeldweergave te zien. Leuk is dat sommige sjablonen transparant zijn. Door de titel als een laag over de video te leggen, blijft ook nog een deel van de film zichtbaar. Kies een sjabloon uit en sleep de miniatuur naar het voorvertoningsvenster. Gebruik de opmaakopties om de tekst naar eigen wens aan te passen. Zo wijzigt u onder andere het lettertype, de tekengrootte en de kleur. Bevestig met Gereed. U kunt ook titels voor, tussen en achter video's plaatsen. In dat geval sleept u de miniatuur naar een rechthoek op de Scènelijn. Op die manier voorziet u de film eenvoudig van aftiteling.

Titels zijn geschikt om bijvoorbeeld iets in de film uit te leggen.

17. Dvd-menu

Voordat u het project op een lege dvd brandt, maakt u eerst een mooi menu. Hiermee kunt u snel een scène opzoeken en het geeft de film bovendien een professionele uitstraling. Klik rechtsboven op Schijfmenu's. Selecteer bij Filteren op een toepasselijk thema en sleep een menusjabloon naar het voorvertoningsvenster. Beantwoord de vraag of u automatisch menumarkeertekens wilt maken met Ja. Die tekens zijn nodig om vanuit het menu gemakkelijk naar hoofdstukken te navigeren. Geef aan onder welke voorwaarden u menumarkeertekens wilt toevoegen. Dat kan bijvoorbeeld na iedere tien minuten of bij elke scène. Klik op OK. U past het menu volledig naar eigen smaak aan. Bij de meeste menu's voegt u een foto of video toe. Daarnaast selecteert u een audiofragment, dat automatisch in het menu wordt afgespeeld. Vergeet niet om de hoofdstukken in de scènemenu's een eigen naam te geven, zodat u specifieke fragmenten van de film simpel kunt opzoeken. Klik op Voorvertoning voor een voorbeeldweergave van het menu en de film. Tevreden? Klik dan tot slot op Gereed.

Een mooi menu maakt uw film helemaal af!

18. Branden

U brandt de zelfgemaakte film op een dvd. Dit schijfje is afspeelbaar in alle dvd-spelers. Klik rechtsboven op Delen en kies daarna voor Schijf. Stop een lege dvd in uw computer en zorg ervoor dat bovenaan DVD is geselecteerd. Overigens is het ook mogelijk om binnen dit menu een blu-ray-schijfje te selecteren, mits u een geschikte brander hebt. Bedenk bij Naam schijf een logische titel. Kijk of het juiste schrijfstation is geselecteerd en klik ten slotte op de knop Branden. Houd er rekening mee dat het proces behoorlijk wat tijd in beslag neemt, omdat het programma de film eerst codeert naar een geschikt formaat. Er zijn nog meer mogelijkheden om uw film te exporteren. Zo publiceert u het op YouTube en zet u het over naar een smartphone of mp4-speler. Klik rechtsboven op Delen om alle opties te bekijken.

U brandt het resultaat op een dvd of blu-ray-schijf.

0 Reactie(s) op: Videobewerking met Elements 9

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.