Video's bewerken met Google Foto's

© PXimport

Video's bewerken met Google Foto's

Geplaatst: 18 augustus 2021 - 04:53

Aangepast: 25 november 2022 - 11:06

Kees Krick

Er zijn behoorlijk wat apps waarmee je geavanceerde videobewerkingen kunt doen. Wil je alleen maar even snel een filmpje opleuken? Dat kan net zo goed en een stuk eenvoudiger met Google Foto’s. Helemaal gratis en er zitten voldoende bewerkingen in om filmpjes op te frissen. Video's bewerken met Google Foto's werkt als volgt.

Met Google Foto’s kun je niet alleen foto’s bewerken, maar verfraai je tegenwoordig net zo makkelijk jouw video’s. Het beeldmateriaal mag gewoon lokaal op je telefoon staan en hoeft dus niet in de online opslagruimte van Google te worden gezet. Het filmen zelf doe je met een app naar keuze. 

Hoewel Google Foto’s beschikbaar is voor Android en iOS, bevat de iPhone-versie helaas een stuk minder mogelijkheden. Ook worden er bij iOS soms andere namen of pictogrammen gebruikt dan bij de Android-versie die wij gebruiken.

Kopie en origineel

Om aan de slag te gaan, start je Google Foto’s en tik je op de miniatuur van het filmpje dat je wilt aanpassen. Dat begint meteen af te spelen, dus tik nog een keertje zodat alle opties in beeld springen. Tik daarna op het pictogram van de drie schuifjes. Onderaan zie je nu een balkje met groepjes bewerkingen.

Bij Video (afspeelpictogram bij iPhone) vind je enkele algemene aanpassingen. Via het luidsprekertje kun je het geluid van dit filmpje uitschakelen. Dat is vooral erg handig als het omgevingsgeluid erg storend is, of als er bijvoorbeeld een gesprek is te horen dat je liever niet met anderen deelt. 

Daarna sla je het op als een nieuw videobestand met Kopie opslaan. Je hebt dus altijd het origineel nog, maar let wel op dat je - waar gewenst - het geluidloze bestand afspeelt of deelt. Ook na alle andere bewerkingen die wij hier bespreken, bewaar je het eindresultaat op dezelfde manier als een kopie.

Video's bewerken met Google Foto's-18713846

© PXimport

Video's bewerken met Google Foto's-18713848

© PXimport

Beeld stabiliseren

Filmpjes die je met een smartphone opneemt, bibberen en trillen vaak doordat je het toestel in de hand houdt. Vooral als je loopt of de telefoon beweegt om de fraaie omgeving te tonen, valt dit erg op. Gelukkig stabiliseren veel smartphones het beeld, maar niet alle hobbels en bobbels worden hiermee weggenomen. Dan maak je het karwei gewoon af met Google Foto’s op een Android-telefoon.

Ook weer bij Video tik je op het pictogram rechts naast de luidspreker (een wit kader met een schuin rechthoekje erin). Voor dit klusje heeft de app afhankelijk van de lengte en resolutie van de video wel even de tijd nodig. Een voortgangsbalkje veraangenaamt het wachten. Daarna speelt het filmpje hopelijk een stuk vloeiender af. 

Bakt de app er een potje van? Tik opnieuw op het pictogram om naar de niet-gestabiliseerde versie terug te keren.

Screenshot nemen

Heb je een filmpje opgenomen, maar heb je achteraf spijt dat je niet (ook) een foto hebt gemaakt? Speel de video dan af en tik op de pauzetoets zodra het moment voorbijkomt dat je als foto wilt hebben. Of zoek het nauwkeuriger op door de verticale witte balk in de filmstrip onder de voorbeeldweergave te verslepen. Daarna tik je op Frame exporteren om dit ene filmbeeldje op te slaan als een losse foto.

Extra handig hieraan is dat je net zo vaak beeldjes kunt opslaan als je wilt. Waar je een mooi fotomoment misschien gemist had als je te laat op de fotoknop had gedrukt, zoek je de beste ‘foto’s’ nu simpelweg op in het filmpje. 

Een nadeel is wel dat de resolutie lager is dan van een echte foto, want die hangt af van de resolutie waarin je filmt zoals Full HD of 4K. Ook heeft de foto een afwijkende beeldverhouding van bijvoorbeeld 16:9 in plaats van 4:3, wat de standaard is voor telefoonfoto’s.

Video's bewerken met Google Foto's-18713850

© PXimport

Video's bewerken met Google Foto's-18713852

© PXimport

Inkorten en bijknippen

Is jouw filmpje nogal aan de lange kant, of gebeurt er aan het begin of einde nog maar weinig noemenswaardigs? Versleep in dat geval de witte balk aan het begin of het einde van de filmstrip om de video in te korten. Dan ben je al die overtollige ballast meteen kwijt.

Heb je in jouw enthousiasme de telefoon een tikkie schuin gehouden tijdens het filmen? Op een Android-telefoon ga je naar Bijsnijden en op een iPhone tik je op het Bijsnijden-pictogram. Tik op Auto (alleen Android) om alles alsnog netjes waterpas te zetten. Vlak erboven zie je een balkje met streepjes en daar staat precies aangegeven hoeveel graden de video voor je is geroteerd. 

Je mag ook zelf over dit balkje vegen om de video handmatig recht te zetten (ook op een iPhone). Per filmpje kun je helaas maar één correctiehoek instellen, dus wiebelend beeld gemaakt op zoiets als een deinend schip los je hiermee niet op.

Je kunt hier meteen ook een beelduitsnede maken. Dat is superhandig als er langs de randen loze ruimte of iets storends is te zien. Om dit te doen veeg je vanaf een zijde of hoekpunt van de voorbeeldweergave tot je het gewenste materiaal overhoudt. Standaard verander je hiermee ook de beeldverhouding en dat heeft tot gevolg dat je zwarte balkjes te zien krijgt tijdens het afspelen. 

Dit voorkom je door eerst de beeldverhouding te vergrendelen en daarna pas het beeld bij te snijden. Tik hiervoor op het pictogram van een blokje met twee pijltjes erin (Android) of het blokje met een kleiner gestippeld blok erin (iPhone) en kies Origineel

Wat natuurlijk ook kan is de video alleen een andere beeldverhouding geven. Kies bijvoorbeeld Vierkant en veeg daarna over de voorbeeldweergave tot het juiste stukje in beeld staat.

Video's bewerken met Google Foto's-18713854

© PXimport

Video's bewerken met Google Foto's-18713856

© PXimport

Beeldoriëntatie en perspectief

Filmen kun je met de telefoon rechtop of door het toestel een kwartslag te draaien. Dat heet de portretstand en de landschapsstand, ook wel staand en liggend filmen genoemd. 

Het kan wel eens gebeuren dat je rechtop filmt, maar jouw video alsnog liggend afspeelt. Of je filmt in de landschapsstand, maar toch staat het materiaal ineens rechtop. Tik dan even op het pictogram van het gekantelde blokje met een pijltje ernaast. Per tik roteer je het beeldmateriaal een kwartslag.

Had je eigenlijk liever in een andere beeldoriëntatie gefilmd? Eventueel kan dat alsnog door een uitsnede te maken. Hierbij verlies je alleen wel erg veel beeldmateriaal en dus holt de kwaliteit achteruit. 

Dit werkt via de optie van daarnet waarmee je de beeldverhouding verandert. Want zodra je een andere beeldverhouding dan Origineel of Vierkant kiest, verschijnt ineens de extra optie Draaien naar staand of Draaien naar liggend.

Een laatste en wat complexere beeldcorrectie die je op een Android-telefoon bij Bijsnijden vindt, is de zogeheten perspectiefcorrectie. Dit gebruik je om gebouwen of een interieur kaarsrecht te zetten. Want richt je de telefoon schuin omhoog of omlaag, terwijl je een hoog gebouw of ergens binnen filmt, dan lijkt het tijdens het afspelen ineens alsof alles sterk achterover helt.

Dat is niet altijd storend en anders verhelp je het met het pictogram waarin je vier hoekpunten ziet, links naast Reset waarmee je alle aanpassingen van het onderdeel Bijsnijden ongedaan kunt maken. Je sleept met een of meer hoekpunten tot je alles kaarsrecht in beeld hebt. Dat is in het begin even wennen, maar voor je het weet heb je het trucje door. Complicatie is dat je een vinger eventjes op de voorbeeldweergave gedrukt moet houden om het (tussen)resultaat te zien.

Video's bewerken met Google Foto's-18713858

© PXimport

Video's bewerken met Google Foto's-18713859

© PXimport

Helderheid en kleur aanpassen

Is jouw filmpje te licht of te donker of spreken de kleuren je niet aan? Ga dan naar Aanpassen (of pictogram van drie schuifjes op een iPhone) om dit te verbeteren. Sommige bewerkingen spreken voor zich, zoals Helderheid of Belichting en Contrast

Met Accenten en Schaduw verander je nagenoeg alleen de helderheid van de lichte en donkere gebieden, wat ideaal is als je alleen dat gedeelte wilt aanpassen. Terwijl je met Wit punt en Zwart punt (Wittinten en Zwarttinten op een iPhone) instelt wat de hoogste helderheid en diepste schaduw is die getoond wordt.

Met Verzadiging regel je de kleurverzadiging, of zet je de video om in zwart-wit door deze schuifregelaar helemaal op -100 in te stellen. Met Warmte maak je het beeld warmer of koeler en verhelp je een gele of blauwe kleurzweem, terwijl je een groene of paarse kleurzweem weghaalt via Tint. Huidtint lijkt op Verzadiging met als verschil dat huidtinten beschermd worden en met Blauwe tint (bij iPhone is dat Diepblauw) poets je groezelige luchten op.

Tot slot voeg je met Vignettering (Android) of Vignet (iPhone) een vignet toe. De donkere hoeken en randen worden vaak gebruikt om de aandacht naar het hoofdonderwerp in het midden van het beeld te leiden.

Of je bij Aanpassen iets hebt ingesteld zie je op een Android-telefoon direct aan de blauwe kleur van die bewerkingspictogrammen. Dubbeltik op het pictogram of de schuifregelaar om een bewerking weer op nul te zetten. Op een iPhone zet je de regelaar zelf op nul. 

Heb je geen zin om met al die schuifjes aan de gang te gaan, maar wil je jouw video wel een ander uiterlijk geven? Ga dan naar Filters (blokje met sterretjes op iPhone) en kies een van de kant-en-klare effecten. Tik twee keer op een effect om de sterkte van het filter in te stellen.

Video's bewerken met Google Foto's-18713863

© PXimport

Video's bewerken met Google Foto's-18713867

© PXimport

Krabbels 

Tot slot kun je je (alleen op Android) via Meer / Opmaak lekker uitleven met allerlei kleurpotloden en stiften. Je kunt tekeningen maken, pijlen of lijnen tekenen en teksten schrijven. Wat je ook doet, het is wel gedurende de volledige video te zien. Je kunt dus niet een titel alleen even aan het begin of het einde van het filmpje neerzetten, of een pijltje tonen zodra iets of iemand in beeld verschijnt.

Je mag een kleurtje uitkiezen en voor dunnere lijnen die je meteen ook nauwkeuriger kunt plaatsen zoom je in op het beeld. Jouw krabbels kun je stap voor stap weer ongedaan maken met het gekromde pijltje, of je draait alles in één keer terug met Wissen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten