Videobanden digitaliseren met Red uw video's

Door: Maikel Dijkhuizen | 06 oktober 2016 11:37

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3
  4. Pagina 4

Het is zonde wanneer je op zolder VHS-, Video 8- en Betamax-banden laat verpieteren in kartonnen dozen. De kwaliteit wordt er met de jaren namelijk niet beter op. Analoge videobanden hebben een relatief korte levensduur en daarom is het nu hoog tijd om ze te digitaliseren. Dat kan met Red uw video's van MAGIX.

Tip 01: Softwarepakket

Voor het digitaliseren van analoge videotapes kun je bijna niet om een commercieel softwarepakket heen. Je hebt namelijk een geschikt programma nodig om de opnames in een digitaal bestand om te zetten. Verder vereist dit klusje gereedschap om het analoge signaal van de videorecorder om te zetten in digitale beelden voor de pc. Dit regel je met een speciale usb-omvormer. Het pakket MAGIX Red uw video’s is verkrijgbaar voor 49,99 euro en bevat alle benodigdheden. Er is ook een Premium-versie van dit softwarepakket beschikbaar tegen een prijskaartje van 99,99 euro. De fabrikant levert hierbij een luxere omzetter in de vorm van een fraai kastje. Het resultaat is echter exact hetzelfde, dus je kunt prima uit de voeten met de goedkoopste versie van dit MAGIX-product. Lees ook: Digitaliseer al je foto's in 10 stappen.

Tip 02: Videorecorder

Uiteraard heb je voor het overzetten van videobanden naar de pc ook een origineel afspeelapparaat nodig, bijvoorbeeld een VHS- of Betamax-recorder. Belangrijk is dat de kwaliteit hiervan nog goed is. Zijn er bijvoorbeeld haperingen in de oorspronkelijke opname te zien wegens een onnauwkeurige weergave, dan zie je deze slordigheden ook terug in de digitale versie. Stop de stekker van het videoapparaat in het stopcontact. Zorg ervoor dat de spoelkoppen van de videorecorder schoon zijn door een geschikte reinigingscassette te gebruiken. Je stopt de videoband die je wilt digitaliseren vervolgens in de recorder. Spoel die voor de zekerheid eerst heen en weer om de kans op eventuele vastlopers te verkleinen.

Tip 02 Een reinigingscassette verwijdert stof en vuil van de spoelkoppen.

Tip 03: Installatie

Installeer nu het programma Red uw Video’s op je computer. Doe de dvd in de pc en start de schijf op. Heb je geen dvd-station in je pc, dan kun je de software via de MAGIX-site downloaden. Vanuit het introductievenster zijn er verschillende programma’s beschikbaar. Kies voor MAGIX Video easy Red uw video’s. Dit programma helpt je om de inhoud van videotapes op de computer te bewaren. Klik telkens op Volgende om de installatiewizard door te nemen en ga akkoord met de licentievoorwaarden. Je kiest voor een standaardinstallatie. Vergeet niet om het vinkje voor Simpliclean installeren weg te halen, want dit programmaonderdeel is volkomen nutteloos. Bevestig met Installeren en klik na even wachten op Voltooien.

Na afloop start automatisch de installatieprocedure voor het stuurprogramma van de usb-omvormer. Zodra de software daarom vraagt, sluit je deze omvormer op een vrije usb-poort aan. Bevestig met OK om de installatie af te ronden. Start het programma vervolgens op en vul het juiste serienummer in. Dit serienummer levert MAGIX mee op een aparte licentiekaart. Je vult als laatste een geldig e-mailadres in en klikt op Nu online registreren en activeren. Maak zo nodig een MAGIX-account aan om het product te registeren.

Tip 03 Vanuit het startvenster van Red uw Video’s zijn verschillende hulpprogramma’s beschikbaar.

Geluid optimaliseren

In het startvenster van de dvd is ook het programma MAGIX Video Sound Cleaning Lab beschikbaar. Hiermee voeg je geavanceerde correcties toe aan het geluid van analoge video-opnames. Zo beperk je de aanwezigheid van stoorgeluiden en pas je het volumeniveau nauwkeurig aan. Verder staat het je vrij om allerlei geluidseffecten en audiocommentaar toe te voegen. In dit artikel gaan we niet nader in op de mogelijkheden van dit programma. Wil je het Video Sound Cleaning Lab zelf eens uitproberen? Je vindt het benodigde serienummer op de meegeleverde licentiekaart.

Als je complexe wijzigingen wilt aanbrengen aan het videogeluid, doe je een beroep op het programma Video Sound Cleaning Lab.

Tip 04: Recorder aansluiten

Overdracht via S-Video levert bij het digitaliseren de beste beeldkwaliteit op

Voordat je analoge opnames overhevelt naar de pc, sluit je de videorecorder eerst aan op de usb-omvormer. Je hebt hiervoor keuze uit drie aansluitopties. Welke optie je kiest, is afhankelijk van de beschikbare uitgangen op het videoapparaat. Als het goed is, heb je de usb-vormer in tip 3 al op een usb-poort van je pc aangesloten. Aan de andere zijde zijn diverse analoge ingangen beschikbaar waaraan je de videorecorder kunt koppelen. Gebruik je de goedkoopste versie van MAGIX Red uw Video’s, dan bestaan deze ingangen uit speciale verloopstekkertjes. Veruit de meeste videorecorders hebben een scart-uitgang. In dat geval gebruik je de meegeleverde scart-verloopkabel en sluit je de gele, witte en rode tulpstekkers op de usb-omvormer aan. Vergeet niet om de schakelaar van de scart-stekker op OUT te zetten. Als je videorecorder een S-Video-uitgang (vier puntjes) bevat, is deze aansluiting een prima alternatief. Dit levert namelijk de beste videokwaliteit op. Voor de overdracht van audio gebruik je dan witte en rode tulpstekkers. Ten slotte kun je voor de video-overdracht ook nog de gele composiet-aansluiting gebruiken.

Tip 04 Bestudeer de beschikbare uitgangen van je videorecorder en bepaal hoe je dit apparaat het beste kunt aansluiten.

0 Reactie(s) op: Videobanden digitaliseren met Red uw video's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.