5 tips voor Office-alternatief LibreOffice

Door: Niels van der Galiën | 25 juli 2017 07:22

tips voor Libreoffice-header
How To

Vind je Microsoft Office wat te duur en/of heb je toch niet alle toeters en bellen nodig, dan is het gratis LibreOffice een uitstekend alternatief. Hieronder vind je alvast 5 tips voor LibreOffice Writer en Calc - de tegenhangers van Word en Excel.

Tip 01: Meerdere selecties kopiëren

Om losse stukken tekst tegelijk naar het Windows klembord te sturen in Writer of Calc markeer je het eerste stuk, waarna je met de rechtermuisknop het kleine knopje met de tekstcursor in de statusbalk aanklikt. Hier kiest u dan Selectie toevoegen. Markeer nu alle gewenste tekststukken terwijl je de Ctrl-toets ingedrukt houdt. Hebt u alles geselecteerd, druk dan op Ctrl + C: alle fragmenten komen nu vanuit LibreOffice op het Windows klembord terecht.

Tip 02: Autotekst

Net als Word maakt ook Writer gebruik van een ‘autotekst-functie’. Standaard zitten er al een aantal autoteksten in Writer: tik bijvoorbeeld maar eens bt of lorem in en druk daarna onmiddellijk op de F3-toets. Eigen autotekst toevoegen kan uiteraard ook. Tik de gewenste tekst in, selecteer die en druk op Ctrl + F3. Geef een geschikte naam en sneltoets op en bewaar die met Autotekst / Nieuw. Probeer het uit door de sneltoets in te tikken en meteen op F3 te drukken.

Tip 03: Personaliseer autocorrectie

Met behulp van Autocorrectie kan Writer voor een enkele of dubbele horizontale lijn zorgen. Dat doe je door respectievelijk drie koppeltekens of drie hekjes in te tikken en met Enter te bevestigen. Met de koppeltekens lukt dat echter niet, omdat Writer het eerste koppelteken zelf door een gedachtenstreepje vervangt. Je kunt dat item echter uit de lijst van AutoCorrectie weghalen (open het menu Opmaak en kies Autocorrectie / Opties voor AutoCorrectie) – het is het bovenste item in de lijst. Overigens kunt u hier ook eigen autocorrecties toevoegen. Let wel, de vervangingen gebeuren zodra je op Enter of op de spatiebalk drukt.

Tip 04: Calcs snelmenu

Wanneer u in Calc een bereik selecteert, verschijnt standaard de som van die waarden in de statusbalk. Er zijn echter ook andere berekeningen mogelijk. Klikt u maar even het knopje waar Som= staat met de rechtermuisknop aan: er verschijnt dan een snelmenu met extra mogelijkheden, zoals Gemiddeld, Aantal en Maximum- of minimumwaarde.

Tip 05: Uitbreiden met extensies

Extensies kent je vast wel van browsers als Chrome of Firefox, maar er zijn ook talrijke (gratis) extensies beschikbaar voor LibreOffice. Wij telden er bijna 750 voor Windows. Installeren is niet moeilijker dan een gedownload oxt-bestand aan te klikken en de (doorgaans erg beperkte) instructies te volgen. Via het menu Extra / Extensiebeheer kun je extensies ook weer uitschakelen of verwijderen.

1 Reactie(s) op: 5 tips voor Office-alternatief LibreOffice

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 maart 2020 19:34 Kasander1
  Daar LibreOffice een eigen extensie heeft is het handig als je een kleine aanpassing maakt voordat je ermee gaat werken;


  Start LibreOffice
  Op pull-down-bar klik je op “Extra”
  Kies “Opties”
  Pijl voor “Laden/Opslaan”
  “Algemeen”

  In het rechter deel van het venster zie je “Documenttype:”
  Daar naast zie je “Tekstdocument”
  Laat dit even zo staan

  Rechts van “Documenttype” zie je “Altijd opslaan als”
  Daar zie je nu “ODF-Tekstdocument”
  Klik op “ODF-Tekstdocument” en kies de gewenste, standaard output.
  Dat wordt dus doc of docx.

  Als je op “Tekstdocument” klikt kan je dit ook doen voor “Werkblad” en “Presentatie”.

  Als je de keuze(s) hebt gemaakt klik je op OK
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.