Vind, installeer en update de juiste drivers

Door: ignace-de-groot | 02 februari 2018 16:36

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Geeft je computer fouten bij het aansluiten van een apparaat? Of werkt hardware niet optimaal? Zonder de juiste drivers of stuurprogramma's kunnen je toepassingen de aangesloten hardware niet correct benaderen. We tonen je hoe je de juiste drivers vindt, installeert en ze up-to-date houdt.

Jaren terug, in de tijd van DOS, bestonden er nauwelijks stuurprogramma's. Softwareontwikkelaars moesten er destijds zelf maar voor zorgen dat hun programma's de nodige hardware konden aansturen. Die tijd ligt gelukkig achter ons. Drivers, ook wel stuurprogramma's, zorgen als het ware voor een extra laag tussen de hardware en de software. De programma's hoeven niet zelf meer te zorgen voor de aansturing van de hardware.

Wanneer je eenmaal een goede driver voor een hardwarecomponent hebt geïnstalleerd, kunnen in principe alle programma's met die hardware overweg. Dat betekent echter ook dat een verkeerde of onvolkomen driver je (systeem) stevig in de problemen kan brengen. Je hebt er dus groot belang bij je systeem met optimale stuurprogramma's uit te rusten en regelmatig op updates te (laten) checken.

01 Automatische installatie

Wanneer je Windows installeert, zullen de drivers van de meeste hardwarecomponenten automatisch worden geïnstalleerd. Tijdens het installatieproces detecteert Windows namelijk de aangesloten hardware en tracht die meteen van de nodige drivers te voorzien. Windows heeft namelijk vele duizenden drivers aan boord. Toch kan het gebeuren dat niet alle (of niet de meest recente of optimale) drivers worden geïnstalleerd. Vooral bij wat oudere versies van Windows komt dat voor. Controleer bij problemen dus eerst of de instellingen van Windows Update optimaal ingesteld zijn. Open het Configuratiescherm (in Windows 8 vind je deze optie via Windows-toets+X), kies hier achter Weergeven op voor Grote pictogrammen en selecteer Windows Update. Klik nu eerst op Instellingen wijzigen en kijk of er een vinkje staat bij Aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijke updates. Is dit niet zo, plaats dan het vinkje. Bevestig met OK en kies Naar updates zoeken.

Verschijnt na afloop de link x optionele updates zijn beschikbaar, klik die dan aan en plaats een vinkje bij de (driver)updates die je wilt installeren. Bevestig met OK en druk op de knop Updates installeren. De updates worden gedownload en vervolgens geïnstalleerd. Windows is gelukkig wel zo verstandig eerst een systeemherstelpunt aan te maken, zodat je bij problemen altijd nog naar de vorige toestand kunt terugkeren.

Via (optionele) Windows updates kunnen er ook drivers geïnstalleerd worden.

02 Windows update tweaken

Zie je er tegenop om op regelmatige basis zelf Windows Update aan te roepen en (na eventuele selectie) Updates installeren aan te klikken, dan kun je Windows ook zo instellen dat die op gezette tijden automatisch naar updates gaat zoeken. Ook dat valt in te stellen via Instellingen wijzigen. In het uitklapmenu kies je dan Updates automatisch installeren (aanbevolen), waarna je een geschikt tijdstip instelt (standaard is dat elke dag om 3:00 uur).

Het is ook mogelijk Windows automatisch naar drivers te laten zoeken zodra je een nieuw apparaat aan je systeem hebt gekoppeld. Deze optie activeer je vanuit het Configuratiescherm waar je (in pictogramweergave) Apparaten en printers selecteert. Vervolgens klik je de naam van je computer met de rechtermuisknop aan en kies je Instellingen voor installatie van apparaat. Stip de optie Ja, automatisch stuurprogramma's en pictogrammen downloaden (aanbevolen) aan als je inderdaad zo'n automatische installatie verkiest. Het alternatief is Nee, ik bepaal zelf wat er moet gebeuren, waarna je bijvoorbeeld Stuurprogramma's via Windows Update installeren als deze zich niet op de computer bevinden kunt aanstippen. Bevestig je keuze met Wijzigingen opslaan.

Windows kan ook automatisch op zoek gaan naar drivers wanneer je een apparaat aansluit op je computer.

03 Apparaatbeheer

Je doet er hoe dan ook goed aan na de installatie van Windows en telkens ook na de installatie van een apparaat te controleren of de benodigde driver wel goed is geïnstalleerd. Dat kan via het Apparaatbeheer, dat je ook in het Configuratiescherm terugvindt. Kom je nu vaak in het Apparaatbeheer? Dan kun je het nog sneller oproepen via Windows-toets+R / typ devmgmt.msc en druk op Enter.

Als alle drivers goed zijn geïnstalleerd en dus je apparaten verondersteld worden correct te functioneren, dan krijg je een lijst met de verschillende apparaattypes opgesomd. Klik een wit driehoekje naast zo'n apparaattype aan om de afzonderlijke apparaten te zien. Zie je rood kruisje (Windows XP) of een klein zwart pijltje in het apparaatpictogram, dan betekent dit dat dit apparaat om een of andere reden is uitgeschakeld. Heb je het apparaat nodig, klik het dan met de rechtermuisknop aan en kies Inschakelen. Zo gemakkelijk kan het zijn.

Alles is prima in orde in het Apparaatbeheer, alleen staat dit apparaat nog uitgeschakeld.

Terugrollen

Het kan altijd gebeuren dat een driverupdate niet het gehoopte resultaat geeft. Daarom is het belangrijk dat je vóór de installatie altijd eerst een systeemherstelpunt maakt, zodat je naar dat punt kunt terugkeren. Een alternatief (althans tot en met Windows 7) is dat je bij het opstarten van het systeem even de F8-toets ingedrukt houdt en in het geavanceerde opstartmenu van Windows de optie Laatst bekende juiste configuratie selecteert. Wat je ook nog kunt proberen, is Windows opstarten in veilige modus, waarna je het Apparaatbeheer opent, het gebrekkige apparaat met rechtermuisknop aanklikt en Eigenschappen selecteert. Mogelijk vind je dan op het tabblad Stuurprogramma de optie Vorig stuurprogramma terug. Die zorgt ervoor dat Windows naar de vorige driver zal terugkeren.

Een mislukte update laat zich normaliter nog 'terugrollen'.

04 Problemen Apparaatbeheer

Het probleem van een uitgeschakeld apparaat laat zich gemakkelijk oplossen. Er kunnen zich echter nog een enkele andere problemen voordoen die vaak minder snel of minder eenvoudig op te lossen zijn.

We bespreken de verschillende aanduidingen in het Apparaatbeheer even kort. Wanneer je een uitroepteken op een gele achtergrond ziet, houdt dat gewoonlijk in dat Windows het apparaat wel heeft herkend, maar niet de juiste driver heeft gevonden of kunnen installeren. Zie je in de lijst het 'apparaattype' Onbekend apparaat, met daarin een of meer keren het item Onbekend apparaat, dan is Windows er niet in geslaagd het apparaat te herkennen. Dan kan het ook nog zo zijn dat Windows een generieke (en dus niet productspecifieke) driver geïnstalleerd heeft voor een bepaald apparaat. Dit werkt gewoonlijk wel, maar vaak niet optimaal (wegens minder functies of mindere prestaties).

Problemen ... een onbekend apparaat en grillige drivers!

05 Eigenzinnige driver

Stel, een apparaat werkt niet (of toch niet naar behoren) en een uitroepteken in het Apparaatbeheer is al een stevige indicatie dat het fout zit met de driver. In eerste instantie kun je het als volgt proberen, maar de kans is relatief klein dat het iets oplevert. Klik het betreffende apparaat met de rechtermuisknop aan en kies Stuurprogramma's bijwerken / Automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma's zoeken. Vindt Windows alsnog een geschikte driver, laat die dan installeren. Is dat niet het geval, dan heb je nog een paar mogelijkheden: ofwel spoor je zelf de juiste driver op, ofwel doe je een beroep op een meer gespecialiseerde tool. Bij stap 9 van dit artikel vertellen we je meer over deze laatste optie. We focussen ons eerst op de 'manuele' methode.

Windows kan ook zelf naar drivers en driverupdates zoeken.

11 Reactie(s) op: Vind, installeer en update de juiste drivers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 januari 2015 22:12 Anoniem
  ik denk dat dit zeer bruikbaar is voor mij. Ik bedank de makers hartelijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2015 09:31 Anoniem
  Ook in dit artikel sprookjes over o.a. het updaten van drivers.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 februari 2015 16:00 boudeman
  driverMax: gevaarlijk. Gaf bij mij aan: 30 drivers outdated. Toen ik de eerste twee drivers geupdated had, liep mijn systeem al volkomen vast. Gelukkig had ik een systemimage tevoren gemaakt, zodat ik het systeem weer volledig kon herstellen. Als alles naar behoren werkt: NIET gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 februari 2015 12:59 Anoniem
  Helaas niet uitvoerbaar onder Vista (toch ook echt Microsoft Windows).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 november 2015 11:48 Anoniem
  usb driver
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 januari 2016 00:06 Anoniem
  Ik heb Windows 7 geupdated naar Windows 10. Mijn printer Canon MP 190 werkt niet meer. Canon heeft geen updates en Windows ook niet.
  Is er een oplossing`/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 februari 2016 16:52 Anoniem
  Boudeman heeft gelijk. Drivermax niet! installeren. Behalve dat je de kans loopt dat je systeem vastloopt is Drivermax ook scam! elke morgen schreeuwt de software dat je de betaalde versie moet hebben en nestelt zich ook in firefox met ongepaste reclame-uitingen. Heel snel weer gedeinstalleerd (met Ccleaner) inclusief de bestanden die Ccleaner niet kan verwijderen (zoeken op jouw computer naar "drivermax" en opgezochte bestanden snel verwijderen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juni 2016 12:35 Anoniem
  Ik heb in het verleden veel plezier gehad van die Intel Driver Update Utility, maar de laatste tijd is het knudde. Vaak vind hij niets op laptops die helemaal vol zitten met Intel chips. Als ik vervolgens met de hand ga zoeken blijken er wel degelijk recentere drivers te zijn. Volgens mij doet Intel geen onderhoud meer aan deze tool. Ze vinden kennelijk dat de fabrikanten van de computers/laptops voor driver updates moeten zorgen. Maar die doen dat lang niet altijd. Goed zoeken (maar inderdaad niet met Drivermax) kost veel tijd, maar tot nu toe heb ik Windows 10 altijd aan de praat gekregen met alles wat dual core en 64-bits is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juni 2016 21:39 Anoniem
  Ik heb hier eerder vandaag een tip geplaatst voor de persoon die zijn Canon MP190 niet aan de praat krijgt. Waarom is dat verwijderd?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juni 2016 11:29 Anoniem
  een zeer goed programma is drivemax http://www.drivermax.com/ gratis en betaald [voorkeur] En ik ben al jaren een zeer tevredenheid gebruiker ~ een aanrader dus …
  Mike m

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juni 2016 13:02 Anoniem
  een handige tool die ook gratis :
  https://sdi-tool.org/download/ als je het totale pakket installeert is het meer dan 12Gb groot (op een usb stick zetten van 16 Gb is een mogelijkheid) wil je dat niet kies dan voor de light versie start deze op en kies dan voor "Alleen drivers die nodig zijn voor deze computer"
  Wil je dat ook niet dan kan je bij http://driverpacks.net/ driver packs op halen maar die moet je dan zelf installeren wat minder handig werkt.
  Wel goed opletten dat als iets goed werkt deze niet hoeft te updaten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.