Vind, installeer en update de juiste drivers

Door: ignace-de-groot | 02 februari 2018 16:36

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

06 Apparaat bekend

De correcte driver opsporen is gewoonlijk niet zo lastig als uit de apparaatnaam al blijkt om welk apparaat het precies gaat. In dat geval vind je vast wel de bijhorende en up-to-date driver op de site van de fabrikant van je computer, zeker als je een kant-en-klare pc of laptop hebt. Gewoonlijk tref je op de website van je computerfabrikant een rubriek als Support, Software of Downloads aan. Eventueel kun je ook naar de naam van het apparaat googelen in combinatie met het woord 'driver'. Let in dit geval wel op, want sommige hits kunnen verwijzen naar schimmige sites die er vooral op uit zijn hun eigen, al dan niet malafide software te laten installeren.

Eventueel kun je je geluk ook proberen op drivercollecties als www.driverscollection.com of www.driverguide.com. Deze laatste geeft elke hit ook een gebruikerswaardering mee, wat meteen een signaal is dat enige scepsis bij het ophalen van drivers altijd wel op zijn plaat is. Controleer de download daarom altijd eerst met een dienst als www.virustotal.com en creëer vóór de installatie steeds een systeemherstelpunt! Afhankelijk van de download hoef je dan maar een exe-bestand uit te voeren. Je kunt de driver ook weer installeren vanuit het Apparaatbeheer: kies Stuurprogramma's bijwerken / Op mijn computer naar stuurprogramma's zoeken en verwijs naar de map waarin je de download hebt uitgepakt.

Wil de installatie maar niet lukken maar heb je wel de juiste driver te pakken? In dat geval kan het helpen eerst het apparaat in Apparaatbeheer te verwijderen. Kies hiervoor Installatie ongedaan maken in het contextmenu van het apparaat. Herstart dan Windows en probeer nogmaals het stuurprogramma te installeren.

Online drivercollecties: nuttig, zolang je maar alert blijft.

07 Onbekend apparaat

Wat nu als uit de apparaatnaam niet meteen valt op te maken waarover het precies gaat, of wanneer er 'Onbekend apparaat' opduikt in het Apparaatbeheer? Dan ga je zelf op zoek naar het bijhorende apparaat-ID. Klik het apparaat met de rechtermuisknop aan en kies Eigenschappen. Open het tabblad Details en kies Hardware-id's in het uitklapmenu. Er verschijnen nu een of meer tekstregels waarin je gewoonlijk de Vendor ID (VEN of VID) herkent, evenals de Device ID (DEV of DID), de Class Code (CC) en de Revision (REV). Zoek met Google in eerste instantie naar de bovenste (meest gedetailleerde) ID: de kans is reëel dat je zo naar een site met de geschikte driver wordt geleid. Levert de zoektocht geen bruikbare resultaten op, probeer het dan met een kortere, wat minder gedetailleerde ID.

Selecteer de eigenschap hardware-id's om je zoektocht naar een geschikte driver op internet te starten.

Overigens bestaat er ook een gratis tool die het zoeken naar de hardware-ID's wat makkelijker maakt: Unknown Device Identifier. Die geeft je niet alleen de hardware-ID's mee, maar vertelt je meteen ook wie de producent is en mogelijk ook om welk apparaat het gaat. Via het menu Drivers / Find Driver speelt het programma een geschikte zoekactie dan meteen door aan Google.

Meen je een geschikte driver te hebben gevonden, dan geldt ook hier (en zoals altijd bij het downloaden en installeren van drivers): altijd eerst op virussen scannen en een systeemherstelpunt creëren!

Onbekend apparaat? Unknown Device Identifier zet je sneller op weg.

08 Generieke driver

Zelfs als het Apparaatbeheer nergens over klaagt, betekent dat niet noodzakelijk dat je nu voor elk apparaat de meeste geschikte en meest recente driver hebt geïnstalleerd. Het is daarom verstandig dit zelf nog te controleren. Het gebeurt namelijk wel vaker dat Windows een generieke driver heeft geïnstalleerd die niet alle functies of de volledige snelheid van het apparaat ontsluit. Met name bij beeldschermadapters (Standaard-VGA grafische adapter) en bij beeldschermen (Algemeen PnP-beeldscherm) komt dat geregeld voor. In de meeste gevallen vervang je die beter apparaat-specifieke drivers. Daarvoor kun je gebruikmaken van de eerder beschreven methodes (met hardware-ID's) als je zelf niet precies weet om welk product het gaat.

Je kunt ook altijd een degelijke systeeminformatietool inzetten, zoals het gratis SiSoftware Sandra Lite. De kans is groot dat die je, ondanks de installatie van een generieke driver, toch weet te vertellen wat het exacte producttype is, zodat je alsnog naar de meest geschikte driver op zoek kunt gaan.

SiSoft Sandra: een juiste diagnose (ondanks de generieke driver van Microsoft).

09 Extra tools

Slaag je er niet in om een geschikte of up-to-date driver te vinden, dan kun je die controle en zoektocht eventueel ook aan een externe tool overlaten. Een gratis programma dat je hierbij kunt gebruiken is Driveridentifier.

Zodra Driveridentifier is geïnstalleerd, druk je op Scan Drivers, waarna je in je browser een overzicht krijgt van de gedetecteerde drivers. Met wat geluk weet de tool zelfs onbekende apparaten te identificeren. In de kolom Download vertelt de link Update je of er mogelijk een nieuwere driver voor je klaarstaat. Let wel, die link voert je haast altijd naar een pagina met diverse drivers. Het is aan jou om uit te maken welke driver wellicht de juiste is. Niet geheel risicoloos dus.

DriverIdentifier: handig voor update-checks, maar je moet wel zelf de juiste driver kiezen.

Verificatie

Ze worden gelukkig steeds zeldzamer, die infame BSOD's (Blue Screen of Death). Maar mocht je nog zo'n stopfout tegenkomen, dan is de kans groot dat een gebrekkige driver aan de basis ligt. Om dat na te gaan kun je eventueel de Windows-tool Driver Verifier Manager inzetten. Druk op Windows-toets+R en voer verifier uit. Stip Standaardinstellingen aan, druk op Volgende en kies Niet-ondertekende stuurprogramma's automatisch selecteren (gezien het meestal die drivers zijn die voor problemen kunnen zorgen). Bevestig met Volgende. Je krijgt nu de lijst met niet-ondertekende drivers te zien. Klik op Annuleren als je hiermee voldoende informatie hebt. Wanneer je op Voltooien klikt, dan zal de tool bij de eerstvolgende opstart van Windows die drivers controleren en je een foutmelding te zien geven indien een van deze drivers inderdaad voor problemen zorgt.

Aan de hand van de foutcode en de drivernaam kun je dan verder opzoekingswerk verrichten (via Google bijvoorbeeld) of je tracht (vanuit veilige modus) de driver te updaten, terug te rollen of desnoods uit te schakelen.

Niet-gesigneerde drivers bieden altijd wel iets minder garanties.

Intel & AMD

Grote fabrikanten zoals Intel en AMD bieden vaak een eigen tool om na te gaan of je wel over de meest recente en optimale drivers voor hun apparatuur beschikt. Intel bijvoorbeeld biedt de Intel Driver Update Utility aan, een tool die via ActiveX of Java werkt. Die identificeert, zoekt, downloadt en installeert de geschikte drivers voor jouw systeem. AMD stelt AMD Driver Autodetect ter beschikking. Ook dit programma kan de meest recente drivers ophalen en installeren. Tools die afkomstig zijn van de fabrikant zelf verdienen altijd de voorkeur boven generieke tools als bijvoorbeeld DriverMax.

Drivers rechtstreeks van de fabrikant genieten de voorkeur.

11 Reactie(s) op: Vind, installeer en update de juiste drivers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 januari 2015 22:12 Anoniem
  ik denk dat dit zeer bruikbaar is voor mij. Ik bedank de makers hartelijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2015 09:31 Anoniem
  Ook in dit artikel sprookjes over o.a. het updaten van drivers.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 februari 2015 16:00 boudeman
  driverMax: gevaarlijk. Gaf bij mij aan: 30 drivers outdated. Toen ik de eerste twee drivers geupdated had, liep mijn systeem al volkomen vast. Gelukkig had ik een systemimage tevoren gemaakt, zodat ik het systeem weer volledig kon herstellen. Als alles naar behoren werkt: NIET gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 februari 2015 12:59 Anoniem
  Helaas niet uitvoerbaar onder Vista (toch ook echt Microsoft Windows).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 november 2015 11:48 Anoniem
  usb driver
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 januari 2016 00:06 Anoniem
  Ik heb Windows 7 geupdated naar Windows 10. Mijn printer Canon MP 190 werkt niet meer. Canon heeft geen updates en Windows ook niet.
  Is er een oplossing`/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 februari 2016 16:52 Anoniem
  Boudeman heeft gelijk. Drivermax niet! installeren. Behalve dat je de kans loopt dat je systeem vastloopt is Drivermax ook scam! elke morgen schreeuwt de software dat je de betaalde versie moet hebben en nestelt zich ook in firefox met ongepaste reclame-uitingen. Heel snel weer gedeinstalleerd (met Ccleaner) inclusief de bestanden die Ccleaner niet kan verwijderen (zoeken op jouw computer naar "drivermax" en opgezochte bestanden snel verwijderen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juni 2016 12:35 Anoniem
  Ik heb in het verleden veel plezier gehad van die Intel Driver Update Utility, maar de laatste tijd is het knudde. Vaak vind hij niets op laptops die helemaal vol zitten met Intel chips. Als ik vervolgens met de hand ga zoeken blijken er wel degelijk recentere drivers te zijn. Volgens mij doet Intel geen onderhoud meer aan deze tool. Ze vinden kennelijk dat de fabrikanten van de computers/laptops voor driver updates moeten zorgen. Maar die doen dat lang niet altijd. Goed zoeken (maar inderdaad niet met Drivermax) kost veel tijd, maar tot nu toe heb ik Windows 10 altijd aan de praat gekregen met alles wat dual core en 64-bits is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juni 2016 21:39 Anoniem
  Ik heb hier eerder vandaag een tip geplaatst voor de persoon die zijn Canon MP190 niet aan de praat krijgt. Waarom is dat verwijderd?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juni 2016 11:29 Anoniem
  een zeer goed programma is drivemax http://www.drivermax.com/ gratis en betaald [voorkeur] En ik ben al jaren een zeer tevredenheid gebruiker ~ een aanrader dus …
  Mike m

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juni 2016 13:02 Anoniem
  een handige tool die ook gratis :
  https://sdi-tool.org/download/ als je het totale pakket installeert is het meer dan 12Gb groot (op een usb stick zetten van 16 Gb is een mogelijkheid) wil je dat niet kies dan voor de light versie start deze op en kies dan voor "Alleen drivers die nodig zijn voor deze computer"
  Wil je dat ook niet dan kan je bij http://driverpacks.net/ driver packs op halen maar die moet je dan zelf installeren wat minder handig werkt.
  Wel goed opletten dat als iets goed werkt deze niet hoeft te updaten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.