Vind nieuwe muziek met Spotify Weekly en Daily Mix

Door: Randolf Bouwma | 19 maart 2017 08:08

How To

Spotify weet precies wat je luistert. Misschien een akelige gedachte, maar het heeft ook voordelen. De algoritmen van de streamingdienst kunnen je op basis van die kennis nieuwe muziek laten ontdekken, die precies bij jouw smaak aansluit. Denk dan o.a. aan Spotify Weekly en de Daily Mixes. Hoe kun je het best nieuwe muziek vinden?

Discover Weekly

De Discover Weekly-afspeellijst is waar het allemaal mee begon. Met deze functie zette Spotify voor het eerst zijn algoritmen in voor persoonlijke muziekaanraders. Je vindt deze lijst tussen je andere afspeellijsten in, onder de naamDiscover Weekly van Spotify. Iedere maandag selecteert Spotify 30 nieuwe tracks, waarvan de dienst denkt dat ze je aanspreken. Ontdek je nu een nummer dat je graag vaker wil luisteren, vergeet deze dan niet toe te voegen aan een andere afspeellijst (rechtermuisknop, Aan afspeellijst toevoegen). Anders vergeet je 'm misschien, zodra er een nieuwe Weekly-lijst aangemaakt wordt. Plus: het opslaan van nummers heeft invloed op de algoritmen van Spotify. De dienst weet dan nog beter wat je leuk vindt.

Iedere week nieuwe muziek die bij je persoonlijke smaak past.

Spotify Daily Mix

Spotify heeft iedere dag vijf verschillende afspeellijsten met nieuwe muziek voor je klaarstaan, zogeheten Daily Mixes. Je vindt ze onder Jouw Muziek > Je Daily Mix. Over het algemeen zijn de lijsten (vier in totaal) verdeeld tussen verschillende muziekgenres. Zo'n mix bestaat vervolgens uit nummers die je eerder zelf al luisterde, aangevuld met nummers die je nog niet kende maar ongeveer in hetzelfde straatje passen. Een leuke manier om nieuwe bands te ontdekken, terwijl er toch ook nummers voorbij komen die je al een poosje kent.

Een mix van bekende en nieuwe tracks, opgedeeld in genres.

Release radar

De Release Radar werkt ongeveer hetzelfde als de Daily Mixes en Spotify Weekly, maar staat niet standaard tussen je lijsten. Je vindt deze wekelijks wisselende lijst (iedere vrijdag) onder Bladeren > Nieuwe releases > Release Radar. Weer stelt Spotify muziek voor die aansluit bij je eerdere luistergedrag, met één verschil: er wordt alleen gekeken naar de allernieuwste singles en albums. Zo blijf je op de hoogte van je favoriete artiesten, binnen je favoriete genres.

Autoplay

Een vrij nieuwe ontwikkeling binnen Spotify is de Autoplay-optie, die op een vergelijkbare manier werkt als de autoplay van YouTube. Zodra de muziek van een afspeellijst of album is afgelopen, speelt Spotify andere nummers af die aansluiten op wat je eerder luisterde. Heb je dit liever niet, dan kun je het uitzetten onder Bewerken> Voorkeuren > Autoplay.

Spotify speelt automatisch nieuwe nummers af als je afspeellijst afgelopen is.

Blader door genres

Ben je wat avontuurlijker ingesteld, dan kun je ook breder door verschillende genres bladeren. Kies daarvoor bovenin op Bladeren. Onder Genres en Stemmingen vind je muziek opgedeeld in de bekende genres als rock, pop en klassiek, maar ook minder traditionele hokjes zoals game-soundtracks en muziek voor jongere kinderen. Onder Stemming vind je dan weer afspeellijsten die toegespitst zijn op een bepaald gevoel, een dagdeel, of een weertype.

Genres en stemmingen: voor ieder wat wils.

Spotify radio

Tot slot nog de radio-functie. Op basis van een artiest, een nummer of een album, kan Spotify soortgelijke muziek aanbieden. Klik met de rechtermuisknop op het nummer dat je draait, en kies Ga naar Nummerradio. Je krijgt nu een afspeellijst voorgeschoteld met soortgelijke muziek. Door op Afspelen te klikken, worden de nummers automatisch afgespeeld. Of je kiest gewoon zelf nummers uit de lijst, die mogelijkheid is er ook.

Luister naar je persoonlijk radiostation.

0 Reactie(s) op: Vind nieuwe muziek met Spotify Weekly en Daily Mix

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.