Vine is niet meer, maar Hype is de opvolger

Door: Daan Doedens | 03 november 2016 10:01

Apps & Software

Het kwam niet als een enorme verrassing dat Twitter vorige week besloot video-app Vine aan de wilgen te hangen. Het platform werd minder en minder gebruikt, en er waren betere alternatieven beschikbaar. De makers van Vine lieten het er echter niet bij zitten en komen nu met een nieuwe app: Hype.

Hype een app waarmee je live video's kunt streamen naar je volgers op social media. Het is een enigszins opvallende move, want Twitter, dat Vine al had ingelijfd, heeft met Periscope al een soortgelijke app. Twitter drukte met Periscope die andere streaming-app, Meerkat, vakkundig uit de markt. Lees ook: Livestream-app Meerkat houdt het voor gezien.

Hoe werkt Hype?

Hype werkt in essentie hetzelfde als Periscope en het inmiddels verdwenen Meerkat. Je koppelt de app aan je social media - voorlopig alleen Facebook en, jawel, Twitter - en je kunt meteen beginnen met streamen. Anders dan bij Vine gaat het hier dus niet om korte, GIF-achtige filmpjes, maar om live video.

Je hoeft Twitter niet eens te gebruiken om de passieve kant van Hype te ontdekken. Meteen krijg je een lijst te zien met accounts die al live aan het uitzenden zijn, zodat je je favoriete kanaal of celebrity kunt volgen - als die tenminste op het platform aanwezig zijn. Overigens worden je eigen streams niet daadwerkelijk naar Facebook en Twitter gestreamd, de video's kunnen alleen in de app bekeken worden. Wel is er na de uitzending een replay beschikbaar, die je ook weer kunt verwijderen.

Vine is niet meer

Twitter maakte vorige week bekend dat Vine niet meer doorontwikkeld gaat worden. Daarmee komt er een einde aan iets wat al een tijdje in de vergetelheid was geraakt. Op het hoogtepunt van Vine stond Twitter vol met korte video's die aan de lopende band gedeeld werden, maar door de populariteit van GIF'jes en livestreaming kreeg de app het moeilijk.

De database met oude Vines blijft bestaan, en je kunt bestaande video's voorlopig nog steeds bekijken en zelfs nieuwe maken. De app staat ook nog gewoon in de App Store en Google Play, maar voor hoe lang is de vraag.

Vine staat inmiddels ook in de App Store. De app is gratis te downloaden voor iOS. Of en wanneer er ook een Android-versie komt, is nog niet bekend.

0 Reactie(s) op: Vine is niet meer, maar Hype is de opvolger

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.