Virtual CloneDrive 5.4.5.0

Door: Martin Gijzemijter Martin | 08 juni 2011 10:06

Apps & Software

Het simuleren van een cd- of dvd-station is geen nieuwe ontwikkeling. Het is al jaren mogelijk om een virtueel station aan te maken, waarmee u schijfimages kunt inlezen. Door de jaren heen zijn de programma’s echter wel steeds uitgebreider en complexer geworden. Virtual CloneDrive is een uitzondering op die regel.

Het programma gaat alweer heel wat jaren mee, maar in plaats van de nadruk te leggen op telkens meer functies, hebben de makers de nadruk door de jaren heen gehouden op eenvoud. Bij het installeren kunt u aangeven met welke bestandstypen u het programma wilt associëren: ccd, dvd, img, iso, udf, bin of cd.

Zodra u het programma hebt geïnstalleerd en gestart, wordt het geladen in het systeemvak. Een rechtsklik op het juiste pictogram laat u eenvoudig een image-bestand mounten. U hebt daar opvallend weinig opties en dat is in dit geval fijn.

Het programma onthoudt een korte lijst met eerder gemounte images, zodat u sneller tussen diverse images kunt wisselen. Daarnaast is de software geïntegreerd in Windows Verkenner, zodat u van daaruit ook eenvoudig images kunt mounten door er met de rechtermuisknop op te klikken.

Een pictogram (van een schaap) geeft aan welk station virtueel is.

In de instellingen van Virtual CloneDrive kunt u aangeven hoeveel virtuele stations u tegelijkertijd wilt. Ook kunt u aangeven dat het image automatisch ontkoppeld wordt van het programma, door de ‘cd’ uit het virtuele station te werpen. Tot slot kunt u aangeven dat het virtuele station een speciaal pictogram krijgt, zodat u kunt zien welk station virtueel is.

Virtual CloneDrive kan niet veel, maar dat is met opzet. Het programma is eenvoudig en voelt als een handig verlengstuk van het besturingssysteem. Een aanrader, al zou een versie in het Nederlands fijn zijn.

Virtual CloneDrive 5.4.5.0

Freeware

Taal Engels

Download 1,5 MB

OS Windows 98/ME/2000/XP/Vista/7

Systeemeisen 500 MHz-processor, 128 MB RAM

Oordeel 9/10

Pluspunten

Compact en eenvoudig

Integratie in Windows Verkenner

Virtuele stations duidelijk herkenbaart

Minpunten

Misschien iets te beperkt voor sommigen

Niet Nederlandstalig

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.